Dnes je friday, 03. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Boskovice chtějí v Doubravách vybudovat sportpark pro cyklisty

27.8.2015 5:07 | Původní vydání | Michal Záboj

Boskovice - Boskovická radnice se nevzdává plánů na využití lesa v části Doubravy. Plány investora na vybudování Dinoparku před lety narazily na odpor obyvatel. Teď chce vedení města v lokalitě zřídit park pro cyklisty. 

Boskovice chtějí v Doubravách vybudovat sportpark pro cyklisty
Cyklisté. Ilustrační foto archiv Zrcadla

Projekt, který radnice už několik měsíců připravuje, se jmenuje Drahanský sportpark. Cyklistům má nabídnout speciální tratě a také potřebné zázemí.

„Hlavní myšlenka projektu spočívá ve vybudování zázemí pro sportovní, rekreační a turistickou cyklistiku v Boskovicích, včetně vybudování trvalých značených tras a okruhů o různé obtížnosti pro začínající, pokročilé a závodní cyklisty,“ uvedla boskovická místostarostka Jaromíra Vítková (KDU-ČSL).

Sportoviště má navazovat na další podobné parky. Podle koncepce Jihomoravského kraje by měly vzniknout třeba v Brně a v Jedovnicích.  Další podrobnosti k projektu v boskovických Doubravách ale radnice zatím odmítla sdělit.

„Chceme s projektem nejprve seznámit veřejnost. Celá studie bude představena na setkání v zámeckém skleníku ve středu 9. září. Občané budou moci diskutovat a případně k projektu dávat podněty a návrhy,“ uvedla starostka Hana Nedomová (ČSSD).

Projekt už má zpracovanou studii proveditelnosti. Prošel také vyjadřováním v odborných útvarech radnice.

„Vnímáme určitá rizika z pohledu životního prostředí a také hospodaření v lese. Pokud projednání s veřejností dopadne dobře, tak budeme pokračovat dalšími kroky, to znamená především získání finančních prostředků a jednání s Jihomoravským krajem,“ podotkla místostarostka Vítková.

Drahanský sportpark chce radnice budovat po částech. Každá etapa by měla přijít řádově na miliony korun. Sportpark by kromě cyklistů mohli by užívat také běžci a pěší.  

O vybudování Dinoparku v Doubravách se jednalo v roce 2011. Plán soukromého investora ale mezi obyvateli zvedl vlnu odporu. Pod petici proti němu se podepsalo asi dva a půl tisíc lidí. Investor pak od svého záměru nakonec ustoupil.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509