Dnes je tuesday, 07. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Boskovická nemocnice letos čeká mírný zisk a zruší prádelnu

9.4.2014 20:01 | Michal Záboj

Boskovice - Městská nemocnice v Boskovicích letos čeká kladný hospodářský výsledek. Podle finančního plánu, který schválila rada města, má skončit se ziskem zhruba čtyř set tisíc korun.

 

Boskovická nemocnice letos čeká mírný zisk a zruší prádelnu
Foto archív

„Ekonomové by mohli říct, že je to taková nějaká černá nula,“ podotýká starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek (ODS). Hospodaření nemocnice v roce 2013 ale bylo o něco horší. Stejně jako jiná zdravotnická zařízení skončilo ve ztrátě.

Jak nakonec dopadl rok 2013? Mluvilo se o tom, že by nemocnice mohla skončit ve ztrátě až dvacet milionů korun? Jak to nakonec předběžně vypadá?

Předběžně to vypadá tak, že ztráta bude kolem sedmi miliónů korun, ale opravdu je to předběžné číslo. Všechno se teď dolaďuje. K 23. červnu se musí podat daňové přiznání, a potom i odsouhlasit účetní závěrka. Vypadá to ale, že se podařilo i kroky managementu, který je v nemocnici od března, předpokládanou trajektorii zastavit. Myslím si, že je to i tím, co je předpokládáno pro rok 2014. Určitě tam hraje roli i nová úhradová vyhláška pro financování zdravotnictví. Jsou tam kroky, které management už udělal. Některé jsou v běhu a toto všechno by mělo vést k tomu, že hospodaření skončí s kladným hospodářským výsledkem. I když v malých hodnotách, protože nemocnice hospodaří v řádu s náklady a výnosy kolem 400 miliónů korun. Všechno ale budeme ještě analyzovat a k 30. červnu proběhne prověrka nebo inventura plnění toho finančního plánu, a pak se bude dál nastavovat ekonomický chod nemocnice.

Vraťme se k odsouhlasenému finančnímu plánu pro letošní rok. Jak chcete dosáhnout po loňské ztrátě mírného zisku?

Obecně dochází k tomu, že se spoří na energiích a neplýtvá se při nakupování zdravotnického materiálu. Nějaký úbytek je také ve mzdách, ale ne proto, že by se platy snižovaly, jak se jeden čas uvažovalo. Lékaři i střední zdravotní personál proto mohou být v klidu. Odejdou ale zaměstnanci prádelny, protože tato služba se začne provádět dodavatelsky na základě schváleného výběrového řízení. Prostě v minulém roce se udělala řada kroků, které mají pozitivní dopady v roce letošním. A ještě v tomto roce se provádí různé úpravy tak, teď to řeknu v obecném duchu, aby se šetřily náklady, maximalizovaly možné výnosy a optimalizoval ekonomický chod. Když se to všechno sečetlo, je tady předpoklad, a i takto byl schválen finanční plán, že nemocnice bude v černých číslech. Samozřejmě, co to může ovlivnit, je i fakt, jak dopadne sanace výpadků regulačních poplatků za pobyt v nemocnici. Ale to nyní ještě nikdo nemůže říci. Nicméně není žádným tajemstvím, že město Boskovice je připraveno nějakým způsobem se sanací těchto výpadků pomoci a z rozpočtu vyčlenilo nějaké peníze na provoz. To všechno, když to sečteme a podtrhneme, vede k tomu, že finanční plán je v tuto chvíli s přebytkem zhruba čtyři sta tisíc korun.

Kolik činí sanace výpadku regulačních poplatků?

Variant je několik. V boskovické nemocnici dělaly poplatky řádově šest až sedm miliónů korun. V tuto chvíli se předpokládá, že něco dokryje stát a něco město.

Vraťme se ještě k prádelně. Její služby si dosud nemocnice zajišťovala sama. Proč jste se rozhodli je nakupovat z venčí?

To rozhodnutí sice nebylo jednoduché, ale nakonec k němu vedlo především to, že prádelna je zhruba stejně stará jako nemocnice a neprováděla se téměř žádná modernizace. Za padesát až šedesát let se tam sice vyměnily nějaké stroje, ale to je málo. Podle analýz, které jsme nechali zpracovat v předchozích letech, a které potvrdila i studie, kolik by stálo uvedení prádelny do podoby odpovídající stávajícím normám, by rekonstrukce přišla na zhruba dvanáct miliónů korun. V tuto chvíli tyto finanční prostředky není úplně ekonomicky adekvátní vynakládat. Proto jsme vyhlásili výběrové řízení na službu pronájem, praní, žehlení a opravy prádla. Toto již proběhlo a v pondělí rada města uložila jednateli uzavřít smlouvu s vítězným uchazečem tohoto nadlimitního výběrového řízení.

Občas se objevují zprávy o tom, že město uvažuje o pronájmu, převedení nebo prodeji nemocnice. Co je na tom pravda?

Nic na tom není pravda. Zlí jazykové anebo ti, kteří by možná chtěli, aby se rozkolísala, řekněme, politická situace nebo aby se vyburcovala veřejnost, tak by si to asi přáli. My jsme si jenom na konci roku nechali jako vedení města, a já jsem byl tím iniciátorem, zpracovat analýzu, kterou mají zastupitelé, a která byla vyhotovena s tím cílem, aby si všichni uvědomili, že kdyby v jakémkoli čase došlo k převádění tohoto nemalého majetku někam, prodávání majetku, či podobnému, tak že to s sebou nese mnoho úskalí včetně právních úskalí. A to i v souvislosti také s tím, že od 1. ledna letošního roku platí nový občanský zákoník, který má na tyto záležitosti vliv. Analýza se zpracovávala už koncem minulého roku a byla jen a pouze z těchto důvodů. Já mohu prohlásit, že se nevedou žádná jednání o převodech, o pronájmech, o prodejích, a jestli tomu tak někdy bude, tak je to otázkou nějaké politické reprezentace, která vždy vzchází z voleb. Nic takového se v současné době neplánuje.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509