Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Boskovický festival pro židovskou čtvrť oslaví 25 let své existence

6.7.2017 5:44 | Původní vydání | Michal Záboj

BOSKOVICE - Ve čtvrtek odstartuje jubilejní pětadvacátý ročník Festivalu Boskovice. Čtyřdenní akci odpoledne zahájí koncert slovenské klezmerové kapely Kaschauer Klezmer Band, který se uskuteční ve skleníku.

Boskovický festival pro židovskou čtvrť oslaví 25 let své existence
Festival Boskovice. Foto Radim Sobotka

Stejně jako v minulých ročnících čeká na návštěvníky festivalu, který nese podtitul Pro židovskou čtvrť, pestrý program. Jeho jednotlivé body se odehrají na řadě míst ve městě.

„Festivalové návštěvníky během čtyř dnů v Boskovicích čekají nejen koncerty různých hudebních žánrů, divadelní představení pro děti i dospělé, filmové projekce, výstavy a autorská čtení, ale také například komentované prohlídky boskovického ghetta,“ vyjmenovala Kateřina Kostková z pořádajícího sdružení Unijazz.

První den festivalu se uskuteční také vernisáže výstav. Výtvarník Josef Bolf a fotograf Martin Mlynarič se představí v prostorách Muzea regionu Boskovicka, v synagoze bude vystavovat fotografka Eliška Blažková, ve skleníku to bude projekt Vojna In The Kittchen a v Obecním židovském domě Vladimír M. Bláha.

„Své místo už má ve festivalovém programu dlouhá léta i blues a jazz na scéně v zámeckém skleníku. Po čtvrtečním zahájení se tento prostor promění ve scénu Blues Alive, na které zahraje slovenská bluesová hvězda Silvia Josifoska and Blues Laboratory, Jakub Kořínek & Kateřina Misíková, pražská písničkářka Jana Šteflíčková nebo bluesrockové trio Strašidelný Elektrik Band,“ podoktla Kostková.

Pátek a sobota budou ve skleníku patřit jazzu. Scénu oživí například proslulý Saský improvizační orchestr, který si připravil speciální festivalový program v různých hudebních sestavách. Zazní i ženský hlas ve spojení akustického kontrabasu – HLASkontraBAS, Ondřej Kabrna & Flying Power či nový projekt Tomáše Boudy North Innergy.

„Na hlavní hudební scéně v letním kině vystoupí ex-kytarista Nicka Cavea Hugo Race, v uskupení Hugo Race Fatalists, Esazlesa, minus123minut, divoká punková vzpoura – polská kapela Hańba!, Květy, Schodiště, Ty syčáci, Budoár staré dámy nebo legendární UJD / FPB,“ upřesnila Kateřina Kostková s tím, že koncerty se uskuteční také na UNI scéně v Panském dvoře a ve stanu na palouku před hradem.

Samostatnou kapitolu na boskovickém festivalu zaujímá rozsáhlá filmová přehlídka, která se odehraje v kině Panorama. K vidění bude několik tematických cyklů, jako jsou třeba Zločiny českého komunismu, Polské filmové odpoledne, cyklus věnovaný Evropským filmům nebo Českému dokumentu. Chybět nebudou ani studentské snímky.

Divadelní představení se během festivalu odehrají převážně na hradě a ve farské zahradě, protagonisty zde budou například divadlo D21 nebo Anna Polívková v divadelně-koncertním projektu Aniby neřekla. Městem, z hradu až do farské zahrady, také projde divadelní průvod.

„Každý ze čtyř festivalových dnů je také plný workshopů a čtení. Letošní zajímavostí bude skypeový přenos z Argentiny spisovatelky Markéty Pilátové z její nejnovější knihy S Baťou v džungli,“ dodala Kostková.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509