Dnes je saturday, 04. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Boskovičtí zastupitelé stopli výstavbu haly ve Slovákově ulici

23.6.2015 18:59 | Původní vydání | Radim Hruška

Boskovice – Boskovičtí zastupitelé na svém úterním zasedání s konečnou platností ukončili stavbu nové sportovní haly ve Slovákově ulici. Vedení města zároveň pověřili hledáním nových vhodných prostor pro sportovní zařízení a prověřením možnosti získat na stavbu dotaci. AKTUALIZOVÁNO

Boskovičtí zastupitelé stopli výstavbu haly ve Slovákově ulici
Staveniště ve Slovákově ulici. Foto Jaroslav Oldřich

Ve finále z pětadvaceti přítomných zastupitelů hlasovalo pro zastavení stavby sedmnáct, šest jich bylo proti a dva se zdrželi hlasování. Zastupitelé tak respektovali rozhodnutí radních, kteří o ukončení výstavby rozhodli na mimořádném zasedání rady minulé pondělí.

Vedení boskovické radnice také musí podle rozhodnutí zastupitelů nejpozději do 8. prosince přijít s návrhem konkrétní lokality, kde by se mohla hala postavit. Samotná stavba by pak měla začít ještě v aktuálním volebním období.

Podle boskovické starostky Hany Nedomové (ČSSD) je stavba nové haly potřebná, ne však za každou cenu. Upozornila tak na fakt, že pokračování stavby ve Slovákově ulici by mohlo investici prodražit o třicet i více procent.

O novém místě, kde by mohlo městské sportoviště stát, se už jedná, starostka však zatím nechtěla vyjednávání blíže komentovat. Ve hře je například lokalita v Červené zahradě, za střední pedagogickou školou nebo za zemědělskou střední školou v Hybešově ulici.

Podle opozice však znamená zastavení stavby ve Slovákově ulici to, že sportovní hala v Boskovicích nevznikne minimálně dalších deset let. „Pro mladé lidi, kteří chtějí sportovat, je to jasný vzkaz, že hala nejbližších deset let nebude,“ řekl boskovický opoziční zastupitel za Sdružení Sportovci pro Boskovice Jiří Pevný.

Důvodů pro konec projektu je podle vedení boskovické radnice hned několik. Argumenty vycházejí ze zpracovaných posudků i z jednání s lidmi, kteří stavbu haly chtějí blokovat.

„Podle nás je to tak ohrožená stavba a takové riziko, že je lepší ji zastavit, lokalitu využít jiným způsobem a hledat pro halu jiné místo,“ uvedla již dříve starostka Hana Nedomová.

Velký problémem pro halu ve Slovákově ulici je podle starostky třeba to, že by bylo nutné změnit projekt. Stavba by se tím prodražila o zhruba třicet procent a podle zákona by bylo nutné vypisovat další výběrové řízení. Na investici by se tak mohly podílet dvě různé firmy. To by mohlo do budoucna zkomplikovat případné reklamace.

Proti zrušení stavby haly ve Slovákově ulici se naopak postavily opoziční strany v boskovickém zastupitelstvu. Nedávno kvůli tomu sepsali společné prohlášení. V něm požadovali, aby stavba na původním místě pokračovala. 

„Napadá mne pouze, že je to (zastavení stavby) politické hledisko. Některá politická uskupení si to vzala jako téma pro komunální volby. Domníváme se, že neexistuje žádný vážný argument pro to, aby byla stavba zastavena,“ uvedl Radek Mazáč (Sportovci pro Boskovice).

Stavba sportovní haly ve Slovákově ulici začala v polovině roku 2013. Loni v únoru byla ale přerušena kvůli problémům s podložím a spodní vodou na staveništi. Stavba haly měla přijít na asi 52 milionů korun.

Boskovičtí radní chtějí ukončit stavbu haly ve Slovákově ulici

Opozice: Audit vyvrací námitky ke stavbě nové haly

Opozice chce, aby sportovní hala stála ve Slovákově

Zastupitele čeká rozhodnutí, zda zastavit stavbu haly

Krajský úřad zrušil povolení na stavbu sportovní haly 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509