Dnes je saturday, 18. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Chřipka je nejhorší za pět let, epidemie uzavřela nemocnice

12.2.2015 5:10 | Původní vydání | Radim Hruška

Region - Počet lidí v našem regionu, které postihla chřipka nebo viróza, roste. Hygienici zaznamenali v šestém týdnu letošního roku o 36,5 procenta více nemocných než předcházející týden. V boskovické nemocnici je už hospitalizovaný pacient s těžkým respiračním selháním s nutností umělé plicní ventilace. 

Chřipka je nejhorší za pět let, epidemie uzavřela nemocnice
Nemocnice Boskovice. Foto Radim Hruška

Laboratorní vyšetření u něj zatím chřipku nepotvrdila.

„V těchto dnech máme na oddělení ARO hospitalizovaného pacienta s těžkým respiračním selháním s nutností umělé plicní ventilace, kde prozatím nemáme laboratorně potvrzenou diagnostiku chřipkového viru. Na interním oddělení je hospitalizováno několik pacientů s virovým onemocněním při přidružených diagnózách,“ uvedl v pondělí primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení boskovické nemocnice Vladimír Zemánek.

Podle hygieniků postihla Jihomoravský kraj nejsilnější chřipková epidemie za posledních pět let. Ti také vydali doporučení zdravotnickým zařízením, aby zakázala návštěvy. Blanenská i boskovická nemocnice se doporučením řídí a návštěvy jsou v nich zakázané až do odvolání.

„Komise pro ústavní hygienu Nemocnice Boskovice denně komunikuje s Krajskou hygienickou stanicí Blansko ohledně epidemiologické situace týkající se onemocnění akutních respiračních infektů na okrese Blansko. V šestém kalendářním týdnu je nemocnost v okrese 1 830 nemocných na sto tisíc obyvatel. Vzhledem k těmto číslům zákaz návštěv dále trvá,“ upřesnil Vladimír Zemánek s tím, že jeho případné zrušení se bude řídit doporučením blanenské hygienické stanice.

Také blanenská nemocnice zatím neuvažuje o zrušení návštěv. „Budeme se řídit doporučením hygieniků. Zatím žádný pokyn k přehodnocení situace nedošel,“ potvrdila mluvčí blanenské nemocnice Kateřina Ostrá.

Jak dále řekla, lidé by se měli v těchto dnech vyhýbat větším kolektivům a místům, kde se vyskytuje hodně osob na malém prostoru. „V případě, že se u nich projeví příznaky onemocnění, neměli by rozhodně chodit do zaměstnání nebo posílat děti do školy a školek, aby se nemoc dále nešířila,“ doplnila Ostrá.

Chřipka postihuje všechny věkové skupiny

Chřipka je onemocnění virového původu. Přenáší se buď přímým vdechnutím kapének z okolí již nemocné osoby, nebo kontaktem s virem například na klice ode dveří nebo kapesníku, který kontaminovala nakažená osoba.

Pokud se virus usadí v dýchacích cestách, začne se rychle množit, virus může nakažený člověk vylučovat po dobu deseti dnů. K nakažení stačí jen dva až tři viriony (virové částice). Inkubační doba je několik hodin až tři dny.

„Chřipka postihuje všechny věkové skupiny lidí, nevyjímaje kojence a seniory. Právě u těchto dvou skupin může dojít k vážnější formě onemocnění, protože jejich imunitní systém ještě není zcela vyvinutý nebo je už oslaben. Proto chřipka může přejít v zápal plic nebo zánět srdečního svalu,“ vysvětlil Zemánek.

Chřipka klinicky probíhá jako akutní zánětlivé onemocnění horních cest dýchacích. Její nástup je obvykle náhlý, z plného zdraví. Často začíná zimnicí, bolestmi hlavy, teplota stoupá na 39 - 40 °C. Nemocní pociťují celkovou slabost, únavu, malátnost, mají bolesti svalů a kloubů, zejména rukou a nohou. V důsledku zánětu sliznice nosu, nosohltanu, hrtanu, průdušnice a průdušek vzniká suchý kašel. Pacienti mají rýmu, stěžují si na pocit sucha a škrábání v hrdle, pálení za hrudní kostí. Mohou mít zánět spojivek. Pokud nevzniknou komplikace, příznaky po 3 - 5 dnech odezní, ačkoli únava a slabost mohou přetrvávat déle.

K úplnému uzdravení obvykle dojde do dvou týdnů od prvních příznaků. Závažnější onemocnění může vést k primární virové pneumonii. Virus chřipky naruší a oslabí sliznici dýchacích cest, což usnadňuje její bakteriální superinfekci, takže současně s virovou infekcí, nebo v návaznosti na ni vznikají i bakteriální záněty ucha, nosních a čelních dutin, nosu, průdušek a zápal plic.

„Asi nejefektivnějším preventivním opatřením je očkování. Imunita však nevydrží na dlouho, což je dáno mutacemi viru, proto je nutné každý rok přeočkovávat. Důležitá je životospráva, příjem dostatečného množství vitamínů, vhodná pohybová aktivita, snížení stresů, otužování, sauna, dodržování hygieny – mytí rukou, zvláště v období chřipek,“ dodal Vladimír Zemánek.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509