Dnes je sunday, 05. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Cyklisté se už brzy projedou po nových singletrailových okruzích

20.4.2016 5:07 | Původní vydání | Michal Záboj

JEDOVNICE - O víkendu se cyklistům otevřou nové singletrailové trasy v Jedovnicích. Vyznavači jízdy na horských kolech budou mít k dispozici tři okruhy. Více o projektu Singletrail Moravský kras v rozhovoru prozradil jeden z jeho iniciátorů Tomáš Tureček. 

Cyklisté se už brzy projedou po nových singletrailových okruzích
Singletrailová trasa. Foto facebook.com/singlekras

Už jste se projel na singletrailových stezkách?

Projel. Kluci, co to přímo staví, tak trasy projíždějí a my jsme si to tajně projeli taky, takže víme, do čeho jdeme, co stavíme  a úseky máme projeté.

Co je to vlastně singletrailová trasa?

Singletrailová trasa jsou jednosměrné okruhy pro horská kola, pro terénní cyklistiku. Je to zcela jiný druh ježdění, než známe po stávajících lesních zpevněných cestách.

V čem je to jiné, co taková trasa nabízí navíc?

Trasy jsou vedeny nikdy ne prudce do kopce a prudce z kopce. Musíte nastoupat do určité výšky a pak jedete po rovině, mírně z kopce po vrstevnicích a hrajete si s nerovností terénu, s těžištěm a s minimálním úsilím šlapání docílíte zábavu se svým těžištěm.

Kudy vedou trasy v okolí Jedovnic a kolik okruhů pro začátek nabízíte?

Na začátek máme tři okruhy. Ten největší má asi dvanáct kilometrů, pak jsou dva menší po zhruba pěti kilometrech. Jsou vedeny v kopci Tipeček nad kempem v Jedovnicích.

Jak vlastně okruhy vznikaly?

Na začátku byla spolupráce s Pavlem Horníkem, což je člověk, který stojí za Rychlebskými stezkami, což je u nás největší rezort tohoto druhu ježdění na horském kole v terénu. On nám na začátku pomáhal tento projekt nastartovat, co se týče legislativy, trasování a výstavby stezek. Díky němu jsme se dostali ke klukům, kteří mu staví a stavěli Rychlebské stezky. Takže ti kluci, co tady staví stezky, mají za sebou pěti šestiletou zkušenost se stavbou singletrailových tras.

Jak se budují takové stezky?

Zjednodušeně řečeno, po té co se stezka hrubě natrasuje, pak přichází trasér, který přímo v terénu naznačí vedení stezky tak, aby byla zábavná, aby byla sjízdná, a nešla nikdy prudce z kopce a prudce do kopce, jak už jsem říkal. Pak už přijde technik a kluci, co stezky staví. Začíná to odbagrováním vrchní vrstvy nějakých patnáct dvacet centimetrů. Vše se vysype štěrkem a zhutní a přejede vibrační deskou. To už se tvaruje konečná podoba stezky včetně nerovností, zatáček, klopených zatáček a podobně.

Jak náročná byla příprava stavby stezek, asi nemůžete přijít do lesa a jednoduše říct, tady budou stezky a začít stavět?

Než jsme kopli do země, což bylo 5. října minulého roku, tak jsme asi rok strávili jednáním se všemi dotčenými úřady, které jsme potřebovali k tomu, aby tento projekt byl nastartován. První nejdůležitější jednání bylo s vlastníky pozemků. Tady v Jedovnicích je to Školní lední podnik Křtiny, se kterým jsme se docela rychle domluvili. Pak samozřejmě jsou další úřady, jako je stavební úřad, odbor životního prostředí v Blansku a na krajském úřadě. To byly ty nejdůležitější úřady, které se k projektu vyjádřily a díky jejich vyjádření jsme mohli kopnout do země.

Zatím máme tři okruhy, které měří asi 28 kilometrů, co bude dál? Budete rozšiřovat nabídku stezek?

My bychom rádi rozšiřovali, protože těch osmadvacet kilometrů je minimum kilometrů, které by každý rezort měl nabízet, aby lidi sem přijeli a strávili tady víkend nebo delší dobu. Máme samozřejmě v plánu vybudovat další kilometry stezek. Teď jednáme s Jihomoravským krajem o další finanční podpoře a jednáme i s úřady, aby se podařilo stezky, které máme v hlavě a na papíře, přenést do terénu.

Nedaleko jedovnického kempu se právě buduje nový objekt, který je součástí projektu, co v něm bude?

Většinou se tomu říká základna, nebo nástupní místo na stezky. Budova slouží k tomu, aby návštěvníci jednak měli kde zaparkovat, případně si mohli půjčit kolo. Bude tam i servis kol, takže když budou mít cyklisté závadu, budeme se jim snažit kolo zprovoznit. Bude tam i informační centrum, kde lidé dozví veškeré informace o sjízdnosti stezek a o tom, která stezka je třeba vhodná pro děti. Bude tam i bistro, aby se cyklista mohl občerstvit. Chtěli jsme budovu otevřít zároveň s otevřením stezek. To se nám ale kvůli počasí nepodaří. Předpokládáme, že by se objekt mohl otevřít v půli května.   

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509