Dnes je friday, 24. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Dalším městem, odkud zmizí automaty a terminály, jsou Boskovice

23.9.2015 16:19 | Původní vydání | Michal Záboj

BOSKOVICE - V Boskovicích začne od prvního ledna příštího roku platit vyhláška, která zakazuje hazard na území města. Z heren a restaurací by měly postupně zmizet všechny výherní automaty a videoloterijní terminály. 

Dalším městem, odkud zmizí automaty a terminály, jsou Boskovice
Herna. Ilustrační foto Policie ČR

Vyhlášku schválili boskovičtí zastupitelé v úterý. Někteří na jednání upozorňovali, že zákaz problematiku patologického hráčství nevyřeší.

„Kdo bude chtít, tak výplatu, obrazně řečeno, prohraje úplně stejně, jenom v jiném městě a na jiných přístrojích,“ uvedl například opoziční zastupitel Jaroslav Dohnálek (ODS).

Město zákazem hazardu ročně přijde o více než deset milionů korun, které dosud z automatů získávalo. Velký problém by to ale podle starostky Hany Nedomové (ČSSD) být neměl.

„Městský rozpočet si s výpadkem určitě poradí. Končí nám totiž splátky hned několika úvěrů v přibližně stejné výši,“ vysvětlila starostka.

Videoloterijní terminály ale z heren a restaurací v Boskovicích nezmizí hned od prvního ledna příštího roku. Jejich provoz povoluje i ukončuje ministerstvo financí. Po zkušenostech z jiných měst radnice očekává, že provozovatelé zařízení se budou odvolávat.

„Provozovatelé se budou určitě bránit a budou využívat opravných prostředků. Jeden rok je optimistický, spíš za dva roky by mohly automaty zmizet,“ podotkla vedoucí odboru kanceláře tajemníka boskovické radnice Miluše Rozkošná.

Boskovice se staly druhým městem v okrese, kde skončí automaty a videoterminály. Jako první hazard v listopadu 2013 úplně zakázalo Blansko. Prohibice platí také například v Ráječku. Ke konci loňského roku vedení  Jihomoravského kraje vyzvalo nově zvolená zastupitelstva měst a obcí, aby automaty zakázala nebo výrazně omezila.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509