Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Depozitář muzea skrýval zapomenuté dílo malíře Alfonse Muchy

19.10.2016 5:08 | Původní vydání | Michal Záboj

BOSKOVICE - V Muzeu regionu Boskovicka se našla opona, kterou namaloval světoznámý malíř Alfons Mucha. Rozměrné plátno do depozitáře před válkou schovali divadelníci z Doubravice nad Svitavou.

Depozitář muzea skrýval zapomenuté dílo malíře Alfonse Muchy
Opona od Alfonse Muchy. Foto Muzeum regionu Boskovicka

Léta opona zůstala zapomenutá v depozitáři. Objevit se ji podařilo náhodou. „Opona tady v depozitáři ležela dlouhá desetiletí bez toho, že by její autor byl znám,“ uvedl historik Muzea regionu Boskovicka Petr Vítámvás.

„Až na základě práce se starými evidenčními pomůckami muzejního spolu, které jsou součástí sbírek, a běžně se s nimi nepracuje, tak spíše náhodou jsem objevil záznam z roku 1938, kde se píše, že Muzejnímu spolku v Boskovicích darovala oponu sokolská jednota v Doubravici a že autorem této opony je Alfons Mucha,“ dodal historik.

Opona o rozměrech asi dva a půl krát čtyři a půl metru nese motiv kněžny Libuše věštící slávu Praze. Na hrubém plátně je viditelné panorama Hradčan, silueta Národního divadla a také další ženské postavy. Pro to, že autorem opony je Alfons Mucha svědčí i podrobný popis, který se na základě svědectví pamětníků objevil před pětatřiceti lety v tisku a také to, že malíř v Doubravici nad Svitavou pobýval.

„V Doubravici byl učitelem přítel Alfonse Muchy ze studií v Brně Julius Stantejský, se kterým se velice skamarádili. Mucha jej v Doubravici občas navštěvoval a dokonce mu byl při jeho svatbě za svědka. Kdy k namalování opony došlo, se ale zatím můžeme jen dohadovat,“ podotkl Petr Vítámvás.

To, že sokolští ochotníci v Doubravici nad Svitavou kdysi oponu od Alfonse Muchy vlastnili, se v městečku vědělo. Nikdo už ale netušil, že by se mohla zachovat až do dnes. 

„Všichni byli přesvědčení o tom, že se opona ztratila. Zřejmě nezůstal nikdo, kdo byl u toho, když se opona odvážela do Boskovic. Dokonce bývalá kronikářka mi řekla, že viděla oponu smotanou na vozíku, když odváželi smetí. Jedna paní zase vzpomínala, že oponu někdo spálil, že neměl čím topit,“ uvedla doubravická kronikářka Eva Sáňková.

V Doubravici si divadlo hrálo v dnes už neexistující obecní hospodě, která stávala na dnešním náměstí Svobody. Teď je na jejím místě obchod. Důvodem k přesunu opony do boskovického muzea byly zřejmě obavy doubravických sokolů, že by mohla být zničena.

„Opona má hodně národní motiv a myslím si, že sokoli, měli strach z toho, co bude. Bylo to těsně před druhou světovou válkou. Aby se opona zachovala, tak předpokládali, že bude nejistější, když bude ukrytá v muzeu,“ vysvětlila kronikářka.

Plátno je teď v dílně restaurátora, který provádí základní ošetření a analýzy. Zda se dočká dalšího restaurování nebo obnovy, zatím není jisté. Určitě se s ní ale bude moci veřejnost seznámit.

„Když projde opona restaurátorským ošetřením, tak bychom ji rádi vystavili. Problém je v jejích rozměrech. Tady u nás v muzeu nemáme moc prostor, kde by mohla být dlouhodoběji vystavena. Zvažujeme i možnost, že by byla vystavena tam, odkud pochází, to znamená v Doubravici nad Svitavou,“ dodal historik Muzea Boskovicka Petr Vítámvás.

Další informace o oponě Alfonse Muchy zde.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509