Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Designérka vyrobila z ořešáku stůl, připomíná jí rodinu

23.5.2018 10:10 | Původní vydání | Martin Jelínek

BLANSKO - I design může mít svůj příběh a pokud jej například designér vdechne svému nábytku, může být výsledek jedinečný. Právě to se podařilo Dominice Sirné z Blanska, která již čtvrtým rokem studuje na Mendelově univerzitě v Brně design nábytku. Ze dřeva starého ořešáku královského, jenž léta stával u rodinné chalupy v Šošůvce, vytvořila jídelní stůl pro šest lidí. Dominice a jejím blízkým připomíná nejen jejich rodinu, předky, ale i domov.

Designérka vyrobila z ořešáku stůl, připomíná jí rodinu
Stůl připomíná designérce Dominice Sirné její rodinu, předky a domov. Foto archiv

V Šošůvce na Blanensku měli kdysi statek Dominičin pradědeček s prababičkou. Následně domek obývali její dědeček s babičkou. Nyní objekt slouží jako rekreační chalupa. Přes 80 let jej svojí korunou chránil mohutný ořech královský, v jehož stínu mohli obyvatelé domku hledat za parných letních dnech útočiště. Před časem ale padlo rozhodnutí, že bude skácen.

„Důvodů k tomu bylo více. Ořešáky sice zvenku vypadají krásně, ale zevnitř mohou uhnívat. Stál těsně za chalupou, a navíc vždy na podzim jsme museli uklízet tuny listí,“ řekla Zrcadlu mladá designérka. Strom šel tedy k zemi a k překvapení všech se zjistilo, že měl kvalitní dřevo. Sirná se proto rozhodla, že by byla velká škoda toto dřevo nepřetvořit na nábytek.

Kmen stromu skončil ve stodole a později na pile, kde z něj vznikly desky. Sirná se právě v té době připravovala na bakalářské zkoušky a rozhodla se, že ze dřeva ořešáku nechá podle svého návrhu udělat jídelní stůl. Zároveň to bude její bakalářská práce. Nešlo jen o to vyrobit pouhý kus nábytku, ale zároveň i jakousi funkční připomínku její rodiny, předků, domova.

Původně byl stůl určený pro kuchyni v šošůvecké chalupě. Ta je zařízena v soudobém provensálském stylu. Stůl neměl působit starobyle, proto mu designérka vdechla jeho moderní podobu. Nyní jej využívají u Sirných jako klasický jídelní stůl v kuchyni doma v Blansku.

Nápad mladé designérky, technické zpracování stolu a samozřejmě jeho vzhled uchvátil i odborníky. Dívka s ním získala první místo v soutěži Gran Prix Mobitex, kterou v sekci Student získala na nedávném brněnském Mezinárodním veletrhu nábytku a interiérového designu. Konkurence byla tvrdá. O ocenění se ucházelo 45 studentských prací.

„Dřevo z ořešáku mi ještě zbylo. Čeká mně práce na diplomové práci. Možná by bylo dobré, kdyby ke stolu vznikly i židle a set tak byl kompletní,“ dodala designérka s úsměvem.

Galerie k článku

Stůl vznikl z ořechu, který stál přes 80 let u rodinné chalupy v Šošůvce. Foto archiv Dominika SirnáStůl vznikl z ořechu, který stál přes 80 let u rodinné chalupy v Šošůvce. Foto archiv Dominika SirnáStůl vznikl z ořechu, který stál přes 80 let u rodinné chalupy v Šošůvce. Foto archiv Dominika SirnáStůl připomíná designérce Dominice Sirné její rodinu, předky a domov. Foto archiv Dominika Sirná
Stůl připomíná designérce Dominice Sirné její rodinu, předky a domov. Foto archiv Dominika SirnáStůl připomíná designérce Dominice Sirné její rodinu, předky a domov. Foto archiv Dominika Sirná

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509