Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Děti sbíraly se Zrcadlem vršky pro Michalku

3.6.2013 11:02 | Původní vydání 28.5.2013 6:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 11 2013

Blanensko a Boskovicko - Už třetím rokem se v Holešově konala charitativní akce - sběr vršků. Každý rok je věnovaná nějakému nemocnému dítěti a jeho rodině. Tuto akci začali Macurovi z Holešova pro jejich holčičku Michalku, další rok pro Anetku Kráčalíkovu ze Zlína a letos byla akce nabídnuta Michalce Láníkové. Jedná se o to, že se sbíraly vršky od PET lahví, které se prodávají firmě ke zpracování. Získanou částku pak rodina použije na nakoupení speciálních zdravotních pomůcek a potřeb, které Michalka potřebuje.

Děti sbíraly se Zrcadlem vršky pro Michalku
Michalka s maminkou. Foto Radim Hruška
K akci se přidala také redakce Zrcadla, která oslovila školy v našem regionu. Nakonec se do sběru víček s redakcí zapojily čtyři základní školy. Výsledkem bylo, že jsme mohli do Holešova odvézt téměř plnou dodávku vršků.
V současné době je již sběr ukončen. Jeho výsledek stojí za to. Pro Michalku se totiž podařilo získat více než pětačtyřicet tun víček.
Michalka se narodila v lednu 2007 bez komplikací, jako zdravé dítě. „Do roku a půl bylo vše bezproblémové, jen to chození nepřicházelo. Chodila jen kolem nábytku nebo s držením za jednu ruku. Navštěvovali jsme rehabilitaci, běhali jsme od jednoho doktora k druhému, výsledky žádné. Když měla dcerka dva roky, po vyšetření mozku magnetickou rezonancí, nám řekli zdrcující zprávu, že má těžkou nemoc, kterou nelze léčit a se kterou se nedá dlouho žít,“ popsali rodiče. 
Následovalo vyšetření důkladnější, kde se potvrdila diagnóza, a to metachromatická leukodystrofie (genetická nemoc), navíc v horším stadiu. Bohužel se tato nemoc nedá léčit nikde na světě a její postup je rychlý...

Čepkobraní ve Vysočanech
Vinobraní, trnkobraní… a ve Vysočanech „ČEPKOBRANÍ“. Rádi jsme se připojili k akci, kterou inicioval čtrnáctideník Zrcadlo, jejímž cílem bylo pomoct malé Michalce sběrem čepků k financím na rehabilitační pomůcky. Naučili jsme se vidět, že někdo pomoc potřebuje. Naučili jsme se nedívat se, jestli také druzí pomáhají. Naučili jsme se pomáhat s radostí. A protože jsme hraví, tak jsme pomáhali a hráli si.
Každé ráno se před sborovnou objevovali žáci s igelitkami a hlásili cifry. Nebyly to jitrničky ani úplatky jiného druhu, byly to pečlivě spočítané „ čepky“ z „petlahví“. Sbíraly celé rodiny, počítaly celé rodiny a také celé rodiny průběžně sledovaly výsledky sběru na nástěnce. 
Kdo pomáhá druhým, vždycky nejvíc pomáhá sobě. Při sběru se totiž zapojily celé široké rodiny. Sbírala babička, děda, taťka, maminka i v práci, teta, strejda měli také svoje zdroje, no a děti kolikrát málem spadly do kontejneru na plasty (nečtou hygienici a úzkostlivě čistotní). 
Je nás ve škole 40, ale sbíralo nás mnohem víc, a tak jsme naplnili šest pytlů. Dovedete si představit, jak velká hromada je 8 750 čepků? Přesně tolik totiž nasbírala Anička Musilová. Mireček Hejč přinesl 5 675 čepků, Vilík Pořízka 4 475, Martin Šebela 3 526, Terezka a Anetka Kalovy 4 830, Monička Ovadová 2 120, Patrik Polcer 2000, Kristýnka Nejezchlebová 1698, Lukáš Král 1 500, Danielka Zouharová 1338, Simonka Kouřilová 1054… Každý, kdo se zapojil, podal pomocnou dlaň a měl radost z „pomáhání“. Ať ta radost putuje až k Michalce, které jsme chtěli pomoct. 
V naší škole jsme malí, velcí, tlustí, tencí…, všichni jsme „integrovaní“ – přirozeně k sobě hledáme cestu. Taky se pereme, zlobíme, ale učíme se každý den respektovat jeden druhého. Vědět, že něco umím, ale že mě také někde bota tlačí, že ten vedle umí zase něco jiného, já mu někdy závidím, ale jsem kamarád, zítra budu třeba zase dobrý já… Na venkově se vždycky rodily dobré myšlenky a déle zůstávaly staré dobré vlastnosti, tak to nepokazme a buďme empatičtí, upřímní, obětaví, pracovití, lidští. K tomu nepotřebujeme peníze z EU, tento „projekt“ v nás předplatili už naši prapra… dědečkové. Děkujeme ze srdce všem, kteří nám pomáhali, a doufáme, že nám to v novinách sluší. Bude se na to totiž dívat babička, děda, teta, strejda… ZŠ Vysočany

Zapojila se i lysická škola
Vršky pro Michalku sbírali také v lysické základní škole. Jak řekla hlavní organizátorka Jana Rozprýmová, velmi rádi nabídku přijali a společnými silami se pokusili nasbírat co nejvíce víček. „Těší nás, že svým dětem pomáhali také rodiče a prarodiče. Takováto charitativní činnost by měla děti učit vnímat pomoc druhým jako velmi potřebnou a záslužnou činnost,“ doplnila.
Tradice školy v Lysicích zasahuje již ke 2. světové válce, kdy se zásluhou řady lysických občanů podařilo prosadit výstavbu nové školy v zámecké oboře. Plány vypracoval ing. architekt Bohuslav Fuchs. Základní kámen byl slavnostně položen 25. 5. 1947 za účasti ministra školství. Nadšení pro věc a pracovní tempo všech lysických občanů bylo tak veliké, že nová budova byla slavnostně otevřena již 16. 6. 1951. 
Vzhledem k tomu, že v nové školní budově byl dostatek místa, byla sem roku 1951 přemístěna i národní škola, i když původní projekt počítal s celým areálem škol a to měšťanskou školou, národní školou, tělocvičnou a mateřskou školou. Od roku 1952 byla v základní škole zřízena Družina mládeže pro děti zaměstnaných matek. Od 1. září 1959 byla v budově zřízena také zvláštní škola pro děti s mentálním postižením. Ta se od 1. září 1993 stala součástí základní školy a v současné době se vyučuje ve třech speciálních třídách. V letech 1979 - 1984 byla ke škole přistavěna svépomocí rodičů žáků i občanů z celého obvodu budova prostorné tělocvičny. Stále moderní a na pohled impozantní budova školy má vynikající polohu v krásném přírodním prostředí lysické obory a je výborně architektonicky řešena, takže vyhovuje i náročným požadavkům současné školní výuky. 
V současné době navštěvuje lysickou školu 462 žáků. Slovo charita a pomoc druhým je skloňováno již od první třídy. Každoročně probíhá Vánoční jarmark, kdy děti prvního stupně prodávají své výrobky. Výtěžek je použit na charitu a na školné pro adoptované africké dítě. Jedná se o Ibrahim Al-Amin Fatuma ze země Kenya, školou byl adoptován v roce 2008 a dnes navštěvuje třetí třídu ve škole New Directions Academy. Celkem bylo Ibrahimovi zasláno 43 200 korun. Jednou z dalších akcí byly Korálky do dálky, kterou nejlépe vystihuje následující citát Jana Wericha: „Lidské štěstí, to je taková šňůrka, na kterou navlékáme malé korálky, taková malá štěstí - čím jsou drobnější a čím je jich víc, tím je to jejich štěstí větší“. 
ZŠ Lysice

Galerie k článku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509