Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Do Galerie města Blanska se bude na výstavy chodit bez placení

19.10.2017 5:06 | Původní vydání | Radim Hruška

BLANSKO - Zajímavé novinky připravila pro své návštěvníky Galerie města Blanska. Od úterý 24. října budou moci lidé navštívit výstavy bez placení vstupného. Zároveň se také drobně změní otevírací doba. Galerie si od opatření slibuje zvýšení počtu návštěvníků.

Do Galerie města Blanska se bude na výstavy chodit bez placení
Galerie města Blanska. Foto FB galerie

„První změnou je zrušení vstupného do výstavních prostor. Návštěvníci se už nebudou muset rozhodovat, jestli třicet korun utratit u nás, nebo ve vedlejší cukrárně, ale budou se k nám moci zastavit kdykoli během otvírací doby, třeba právě po cestě do cukrárny. Vstupné ponecháme pouze na tvořivé dílny a doprovodné programy,“ uvedla vedoucí galerie Jolana Chalupová.

Druhým krokem je úprava středeční otevírací doby. Zavírat se bude místo v 17 až v 19.30 hodin. Pondělí zůstane zavíracím dnem, v úterý, čtvrtek a v pátek bude otevřeno od 10 do 17 hodin, ve středu od 10 do 19.30 hodin a o víkendu od 14 do 17 hodin.

„Tyto změny zjednoduší a třeba otevřou cestu i „pouhým“ kolemjdoucím či zvědavcům, kteří mají zájem nahlédnout na scénu současného výtvarného umění, případně se něco o ní dozvědět. Galerie není prostorem pouze pro umělce. Je to místo, kde se každý může s uměním setkat, pochopit v kontextu, otevřeně o něm diskutovat, třeba s ním i nesouhlasit. Zkrátka má být prostorem otevřeným,“ vysvětlila Jolana Chalupová.

Změnami prochází i samotná budova, ve které galerie sídlí. Od léta má nový štít a zanedlouho k němu přibude i nová venkovní informační plocha, která bude nabízet aktuální pozvánky. Kromě toho se v současné době pracuje na nových webových stránkách.

Galerie města Blanska se zaměřuje na prezentaci současného profesionálního umění.  Pořádá také doprovodné programy, ať už jsou to dílny nebo přednášky zasazující současnou tvorbu do kontextu dějin umění.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509