Dnes je sunday, 12. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Do Sloupu přijela skupina pětačtyřiceti dětí a učitelů ze Srbska

26.5.2015 5:12 | Původní vydání | Marie Hasoňová

Sloup - Intenzivní procvičování angličtiny, navazování nových přátelství a poznávání jiné kultury. Dlouho očekávaná a připravovaná čtyřdenní návštěva asi pětatřiceti dětí ze Srbska a jejich učitelů ve Sloupě se uskutečnila minulý týden. 

Do Sloupu přijela skupina pětačtyřiceti dětí a učitelů ze Srbska
Příjezd srbských školáků do Sloupu. Foto Marie Hasoňová

Příští rok by měly sloupské děti jet do Srbska. Tento střídavý systém návštěv mezi Sloupem a městem Kragujevac funguje již sedm let. Ředitel sloupské základní školy Pavel Dočekal považuje spolupráci se srbskými kolegy za velmi výhodnou.  „Loni jsem například při návštěvě spřátelené školy byl přítomen v několika vyučovacích hodinách. Byl jsem zcela vyveden z míry hodinou angličtiny. Jedenáctiletí Srbové totiž mluví anglicky plynně a bez přípravy lépe, než mnozí naši maturanti, takže se od nich naši žáci mohou – co se angličtiny týče – mnohému přiučit,“ sdělil Dočekal. Dodal, že výhody výměny zkušeností lze vypozorovat i v Srbsku. Před několika lety ve třídách a na chodbách visely pouze ikony a obrázky svatých. Nyní je vystřídaly výukové plakáty, učební pomůcky a žákovské projekty. Dále se učitelé vzájemně inspirují ve stylu vyučování.

Zajímavé je, že to, o čem u nás teprve diskutujeme, v Srbsku už dlouhá léta výborně funguje. Žáci tam například dělají na základních školách jednotné závěrečné zkoušky a na základě jejich výsledků jsou přijímáni na střední školy, což automaticky znamená vyšší motivaci žáků k učení a kvalitu vzdělávání na základních školách. „Srbové navíc pro vytvoření funkčního školství nepotřebují miliardy z EU a jsou schopní maximálně využít to, co mají,“ upozornil ředitel.

K poznávání kulturních odlišností docházelo při rozhovorech. Rozdíly jsou například ve stravování. „U nás se ke každému jídlu přikusuje chléb. Na snídani a k večeři máme chleba s něčím, ale i k obědu ho přikusujeme k polévce. A i když máme třeba maso a rýži nebo brambory, dáváme si k tomu chléb,“ přiblížila dvanáctiletá Sára z Kragujevace tamní stravovací návyky. Na svůj věk mluví anglicky velmi dobře. „Začínáme se učit angličtinu už v první třídě. A já mám navíc kamarádku v Americe, takže díky ní si jazyk více procvičuji,“ vysvětlila Sára. Podle Dočekala jsou srbské děti k učení anglického jazyka motivovány především vnitřně. Jelikož jejich stát stále není součástí Evropské unie, snaží se co nejvíce vyrovnat okolním státům. Anglicky mluvené filmy a dokumenty sledují přes satelit v originále.

Program, zaměřený na poznávání krás Jižní Moravy, zajišťovala dětem z větší části škola, v neděli však tento úkol připadl ubytujícím rodinám. Někteří zavedli děti na Macochu či do jeskyní. „My jsme byli v Brně, ukázali jsme jim centrum města a večer jsme si ve Sloupě zahráli bowling,“ popsala volný den žákyně šesté třídy Martina Lusková ze Sloupu.

 „K ubytování děvčete jsme se rozhodli především proto, že příští rok by chtěla dcera jet do Srbska, tak aby mohla bydlet u někoho, koho už zná,“ řekla její maminka Markéta Lusková. S ubytováním dětí v rámci výměnných pobytů má už dřívější zkušenosti. Za hlavní přínos považuje možnost procvičení si angličtiny. Děti nadále zůstávají v kontaktu především pomocí facebooku, kde spolu mluví anglicky.

Poděkování patří především Kanceláři Jihomoravského kraje pro meziregionální spolupráci, která tento dlouhodobý projekt finančně podporuje.

Galerie k článku

Odjezd srbských školáků ze Sloupu. Foto Marie HasoňováOdjezd srbských školáků ze Sloupu. Foto Marie HasoňováNávštěva Macochy. Foto Marie HasoňováPříjezd srbských školáků do Sloupu. Foto Marie Hasoňová

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509