Dnes je sunday, 05. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Ebola v regionu: nemocnice už mají připravené krizové scénáře

10.10.2014 16:40 | Původní vydání | Radim Hruška

Blanensko a Boskovicko - Zdravotnická zařízení v našem regionu se připravují na výskyt krvácivé horečky ebola. Mají k dispozici pokyny ministerstva zdravotnictví i hlavního hygienika. O nákupu speciálních ochranných pomůcek v blanenské ani boskovické nemocnici neuvažují.

Ebola v regionu: nemocnice už mají připravené krizové scénáře
Ilustrační foto archiv Zrcadla

V případě podezření na ebolu by obě zdravotnická zařízení postupovala podle předem daného krizového scénáře. „S pokyny byli seznámeni primáři jednotlivých zdravotních provozů. Ti měli za úkol seznámit s danou problematikou všechny svoje podřízené pracovníky. V uvedených pokynech jsou podklady k sjednocení hlášení případu onemocnění horečkou ebola a dále algoritmus související laboratorní diagnostiky,“ uvedl náměstek pro léčebnou a preventivní péči boskovické nemocnice Vladimír Zemánek.

V blanenské nemocnici by postupovali podle aktuálního pandemického plánu. „Princip je stejný jako při jakékoliv jiné závažné epidemii. Krajský úřad navíc vydal směrnici, se kterou byli zaměstnanci nemocnice seznámeni a v případě nutnosti podle ní budou postupovat,“ popsala mluvčí nemocnice Kateřina Ostrá.

Podle manuálu pro zdravotnické pracovníky je při podezření na krvácivou horečku nutné použít osobní ochranné pomůcky, izolovat pacienta, nasadit mu obličejovou masku a neprovádět odběry biologického materiálu. Lékař by měl také přestat přijímat další pacienty, zjistit co možná nejvíce informací o postiženém, kontaktovat krajského epidemiologa a požádat o jeho převoz do specializovaného zařízení, tedy pražské Nemocnice na Bulovce.

V ani v jednom zdravotnickém zařízení zatím neuvažují o nákupu speciálních ochranných pomůcek. „V doporučení od Ústavního hygienika ČR zatím nebyl pokyn k nákupu nějakých speciálních pomůcek, proto zatím ke každému infekčnímu pacientovi přistupujeme v souladu s hygienicko-epidemiologickým režimem naší nemocnice a využíváme standardní ochranné pomůcky,“ vysvětlil Vladimír Zemánek.

Krvácivá horečka ebola má inkubační dobu od dvou dnů do čtyř týdnů, nejčastěji však jen dva až tři dny. Počátek onemocnění je obvykle náhlý, začne vysoká horečka, celková slabost, bolest hlavy, svalů a kloubů, zánět spojivek. Bývají bolesti břicha, zvracení a průjem. Postupně se rozvíjí krvácení, nejdříve do trávicího traktu, a proto může být někdy onemocnění zaměněno za úplavici či tyfus.

„Jenže postupně začne nemocný krvácet ze všech tělesných otvorů, zvracet krev, na kůži mohou vznikat krevní podlitiny a dochází zároveň k těžkému poškození všech vnitřních orgánů, zejména jater. Zároveň se rozvíjí porucha srážení krve, vznikající sraženiny narušují krevní oběh a tak dále přispívají k odumírání orgánů. Pacient tak trpí velkými bolestmi, v konečných fázích může krvácet z očí a trpět epileptickými záchvaty. Zda pacient přežije, záleží na jeho fyzické kondici a kmenu viru,“ doplnil Zemánek.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509