Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Gymnazisté představili projekt věnovaný konci války v Blansku

26.11.2015 10:34 | Původní vydání | Stanislav Hrnčíř, Dana Fránková, Jaroslava Konečná

BLANSKO - Na komponovaném rusko-českém večeru v prostorách Městské knihovny Blansko představili studenti místního gymnázia široké veřejnosti projekt Saljut 1945 aneb Když v Blansku končila válka.

Gymnazisté představili projekt věnovaný konci války v Blansku
Studenti v blanenské knihovně představili svůj projekt. Foto Gymnázium Blansko

Ve své prezentaci seznámili gymnazisté publikum s průběhem celého desetiměsíčního projektu. Nejprve na základě prostudování archivních materiálů i odborné literatury a zejména prostřednictvím rozhovorů, besed a vlastivědných vycházek s pamětníky získali informace o situaci v Blansku za 2. světové války, o osvobození města i o působení odbojových skupin v Blansku a jeho bezprostředním okolí. Posléze nové poznatky utřídili, přeložili do ruštiny a zpracovali do prezentace pro učitele a žáky Siverského gymnázia, což je partnerská škola Gymnázia Blansko. Město Siverskij leží v Leningradské oblasti Ruské federace a zde čeští studenti a učitelé pobývali od 13. do 19. září. Cílem týdenního pobytu v tomto městě bylo nejen seznámit své ruské kolegy s válečnou historií Blanska, ale také obohatit celý projekt o faktografické údaje vztahující se k problematice 2. světové války z pohledu místních ruských obyvatel. Kromě toho účastníci projektu také navštívili řadu památek v petrohradském regionu a poznali běžný život v obyčejných ruských rodinách, kde byli během své exkurze ubytováni.

Na samém začátku pořadu se zcela zaplněné multifunkční místnosti městské knihovny představil team učitelů a žáků Gymnázia Blansko, který se podílel na realizaci projektu Saljut 1945. Připravený program byl rozdělen do dvou částí, v první polovině večera se studenti věnovali historickým událostem, ve druhé části pohovořili o svých zážitcích a postřezích ze současného Ruska. Celý pořad byl prokládán písněmi v podání gymnaziálního pěveckého sboru Perličky pod vedením sbormistra Mgr. Vladimíra Šenkýře. Několik písní zazpívaly za doprovodu kytary i dvě studentky, které se podílely na projektu Saljut 1945. Písně byly vybrány tak, aby vhodně doplnily a zároveň oživily celou prezentaci. Zazněly jak jímavé válečné písně, tak veselé písně mladých cestovatelů.

Slavnostního večera se zúčastnily i pamětnice válečných let v Blansku, paní Eva Jalová a paní Milena Melenovská. Právě účast a velká podpora přímých pamětníků byly, společně s cestou do Ruska, nejpřínosnější a nejzajímavější částí celého projektu a obě noblesní, nesmírně vitální a vždy elegantní dámy sklidily během prezentace aplaus a zasloužené poděkování od všech účastníků projektu i od publika. Ke zdárnému průběhu projektu významně přispěli také pan Pavel Svoboda z Blanska, pan dr. Bojda z Blanska a paní Pokorná z Dolní Lhoty, kteří se prezentace v knihovně bohužel nemohli zúčastnit.  

Celý projekt Saljut 1945 aneb Když v Blansku končila válka byl realizován v rámci dotačního programu Jihomoravského kraje Do světa 2015! a uskutečnil se také díky velké pomoci Státního okresního archivu Blansko a Muzea Blansko.

Mgr. Stanislav Hrnčíř, PhDr. Dana Fránková, Mgr. Jaroslava Konečná

Gymnázium Blansko

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509