Dnes je saturday, 04. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Ivo Legner: V sokolovně chceme nyní hlavně zlepšit sociální zázemí

12.8.2017 15:37 | Původní vydání | Radim Hruška

BOSKOVICE - Boskovická kulturní zařízení letos získala do vlastnictví budovu sokolovny a podařilo se dokončit i první etapu rekonstrukce letního kina. Jak budou obě místa využita prozradil Zrcadlu dramaturg boskovických kulturních zařízení Ivo Legner.

Ivo Legner: V sokolovně chceme nyní hlavně zlepšit sociální zázemí
Ivo Legner. Foto archiv I. Legnera

Kulturní zařízení mají nyní k dispozici sokolovnu, kterou získalo město, a částečně zrekonstruované letní kino. Co to znamená pro tebe, jako dramaturga?

To, že město získalo do svého majetku sokolovnou, mi poskytuje lepší možnost vybrat si vhodnější místo konání pro naše akce. Do sokolovny mohu například umístit některá divadelní představení a koncerty, pro které je zámecký skleník kapacitně nevyhovující.

Ve skleníku máme velmi malé jeviště s nedostatečným světelným parkem pro téměř všechna zájezdní divadelní představení. Pokud je s divadlem dobrá domluva, jejich technici se na místě s naší světelnou scénou se skřípěním zubů poperou, ale výsledek není nikdy ideální. Scéna by v dobře vybaveném divadle zkrátka vypadala úplně jinak – lépe. Některá divadla jsme tak již v minulosti odehrávali v sokolovně, která je co do počtu světel a velikosti jeviště lépe vybavená, ale stejně se jedná o zastaralou techniku. Především ovládací světelný pult je už dědeček. I na skleníku nemáme žádného mladíka. Technika jde rychle dopředu a dnes si divadla přejí digitální pult s pamětí, na který u nás mohou zapomenout. V sokolovně jsme dříve kulturní akce pořádali neradi i kvůli stavu mobiliáře. Vždycky nám pod divákem praskla židle.

Plánovaná částečná rekonstrukce sokolovny ještě nezačala. Dojde alespoň k nějakým změnám prostředí?

Snažíme se hlavně o základní zlepšení sociálního zázemí. Toalety už oproti minulým rokům prokoukly. Myslím si, že se za ně už nemusíme stydět.

Hlavně ale dojde k nákupu nového mobiliáře. Těšíme se na nové posezení. Divadelní představení nebo koncert na nových židlích, které budou i s opěrátky na ruce, bude pro návštěvníky o hodně příjemnější, než tomu bývalo.

Změní se nějak kapacita sálu?

Kapacita se stávajícím mobiliářem při využití kompletního hlediště byla až čtyři sta míst. Pokud bylo potřeba postavit hnízdo pro zvukaře, tak jsme asi o dvacet dalších míst přišli. Teď se nám ještě trochu zmenší kvůli opěradlům na nových židlích. Odhadem se dostaneme na něco málo přes tři sta míst. Kapacita skleníku je dvě stě deset.

Budeš mít pro sokolovnu nějaký zvláštní dramaturgický plán?

Zatím ne. Když budu přemýšlet nad dramaturgií pro příští rok a budu mít nějakého interpreta nebo divadlo, u kterého nabydu dojem, že by na něj skleník kapacitně nestačil, tak budu moci využít větších prostor sokolovny. Budu to řešit individuálně, žádné programové novinky pro sokolovnu zatím neplánuji. Skleník je zatím přeci jen kulturnější prostor, protože v sokolovně se v dohledné době kromě posezení, které bude příští rok nové, nic zásadně nezmění.

Bude se sokolovna využívat i na komerční akce?

Určitě bude využívaná i komerčně, ale zatím k tomu nemůžu říct nic bližšího. Bude to mít na starosti nový pracovník sokolovny.

 

Jak je to s vybavením sokolovny?

Jak jsem již uvedl, jak v sokolovně, tak i ve skleníku bychom do budoucna rádi techniku obměnili, protože se může stát, že do dvou tří let k nám zájezdová představení mohou odmítnout přijet. Už se nám to stalo několikrát i během posledních let. Z pohledu diváka se může zdát, že všechno funguje, herci jsou nasvícení, ale scéna by měla častokrát vypadat úplně jinak, než diváci „vidí“ na pódiu skleníku nebo sokolovny.

Jak to vypadá s dramaturgií, plánuješ nějaké novinky?

Jsme ve fázi, kdy máme roční dramaturgii ustálenou. Ať už jsou to cykly pohádek, vážné hudby, jazz, blues, Husí slavnosti nebo dva letní koncerty v letním kině. Všechno nám hezky funguje, i když je v detailech stále co zlepšovat. Uvnitř organizace mám velkou radost z toho, že některé organizační záležitosti nám fungují rok od roku lépe, snad to pozoruje i návštěvník. Snažíme se to stále posouvat někam dál.

Co se týče programu, tak bychom rádi přidali i nějakou novinku, ale v podstatě ho máme tak plný, že bychom museli nějakou akci zrušit, abychom mohli jinou přidat. Ale nápady by byly, tak uvidíme.

Jak se díváš na opravy, které proběhly v letním kině?

Byl bych strašně rád, aby se rekonstrukce letního kina nezasekla v této fázi. Jsme za to moc vděční, sedí se tam krásně, i pohledově areál působí pěkně. Nyní vychytáváme drobné mouchy, na které člověk přijde až v ostrém provozu. Byl bych rád, kdyby další fáze rekonstrukce následovaly co nejdříve, aby se pokud možno vybudovalo sociální zázemí pro návštěvníky. Stávající toalety kapacitně naprosto nedostačují a jsou ve velmi špatném stavu. Rád bych, aby návštěvníci, kteří dají peníze za koncert, nebo filmové představení, měli komfort se vším všudy. S tím je spojené i zázemí pro kapely, které v současné době umísťujeme do zámeckého skleníku. Ale i tamní prostory úplně nevyhovují smluvním podmínkám.

Když jsme u koncertů v letním kině, jakého interpreta bys rád „dostal“ do Boskovic?

Rádi bychom, aby v Boskovicích vystoupila kapela Kryštof, zkoušeli jsme je oslovit už několikrát, ale zatím to bohužel nevyšlo. Rádi bychom také přivítali Tomáše Kluse. Několikrát už nám nevyšly Chinaski. Goťáka bychom také strašně rádi. Tak uvidíme, jestli budeme mít štěstí. (úsměv)

Jednou ze stěžejních akcí, které máte v Boskovicích před sebou, jsou tradiční Husí slavnosti. Na co se mohou letos návštěvníci těšit?

Jako tradičně bude stánkový prodej, husí pečínky, doprovodný program... Sobota bude, co se týče kulturního programu, čistě ve znamení slovenské muziky – zahrají Kristína, Lojzo, Elán revival a další. V neděli vystoupí Václav Neckář, Marek Ztracený, projekt moravské world music Beránci a Vlci, kde hraje boskovický mandolinista Martin Krajíček. Snažíme se program namíchat tak, aby si tam každý užil svoje.

Novinkou bude odpočinková zóna s občerstvením v parku před zámeckým skleníkem, kde se budou moci návštěvníci posadit a sníst zakoupené občerstvení. Zachováme dětský program v parku pod letním kinem, jízdy na koních, pohádky, dílny... Větší změny nosím v hlavě až na příští rok, na půlkulaté XV. Husí slavnosti. Už nyní pracuji na rozšíření programu, tak snad se to podaří. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509