Dnes je friday, 03. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Jaroslav Dohnálek: Chceme bližší spolupráci s Nemocnicí Blansko

20.3.2019 11:49 | Původní vydání | Radim Hruška

BOSKOVICE - Nové vedení boskovické radnice představilo programové prohlášení na aktuální volební období. Jak říká starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek (ODS), programové prohlášení nepřináší výčet jednotlivých investičních akcí, ale priority v nejdůležitějších odvětvích. Více uvedl Jaroslav Dohnálek v rozhovoru pro Zrcadlo.

Jaroslav Dohnálek: Chceme bližší spolupráci s Nemocnicí Blansko
Jaroslav Dohnálek. Foto Radim Hruška

Jaké priority jste si vytyčili pro následující čtyři roky?

Priorit je více. V programovém prohlášení jsme úmyslně zdůraznili několik odvětví. Nejsou v něm podrobně popsány jednotlivé investiční akce, které plánujeme. Pojali jsme ho tak, abychom vytyčili základní cíle a na ně navázali každoročně při tvorbě rozpočtu. Teprve tam se bude upřesňovat, co se bude ten, který rok investičně dít.

Můžete popsat základní priority, o které budete usilovat?

Usilujeme samozřejmě o to, abychom sportovcům zlepšili podmínky. To znamená vybudování nové sportovní haly. Dále chceme po dvaceti letech najít důstojné prostředí pro knihovnu či komunitní centrum s knihovnou. V otázce dopravy chceme vymyslet a z části realizovat úpravy uzlových bodů a těch nejhůře průjezdných křižovatek ve městě. Co se týká životního prostředí, míníme změnit systém, jakým způsobem budeme likvidovat odpady. Ve zdravotnictví je zcela jistě největší prioritou nemocnice, a sice to, aby zůstala v takovém rozsahu, a tak k dispozici pacientům jako v současné době. Chceme se zabývat také bezpečnostní situací ve městě. Už v letošním roce jsme proto posílili financování městské policie a na strážníky máme zvýšené nároky, co se týká pořádkové služby ve městě.

Musíme se také věnovat čistírně odpadních vod, chceme řešit stavbu bytů pro začínající rodiny nebo seniory, kteří jsou aktivní a nepotřebují velkou péči. Všechno ale odvisí od toho, co bude stát podporovat. Všechny plány totiž nelze zrealizovat jen z prostředků města.

Vraťme se k nemocnici. V současné době se proslýchá, že plánujete větší spolupráci s blanenskou nemocnicí. Je to tak?

Měli jsme několik jednání s panem starostou z Blanska, teď plánujeme schůzku, kdy přijedou z Blanska pan starostka i ředitelka nemocnice. Chceme se bavit o tom, jak navázat větší spolupráci obou nemocnic. Tady v tuto chvíli není čas na nějaký pseudokonkurenční boj, ale na to, jak si umíme pomoci  navzájem. Faktem je, že ať Boskovice, tak i Blansko jsou v síti nemocnic důležitých v poskytování zdravotní péče v kraji a je potřeba řešit otázky s tím spojené. Musíme tlačit na Jihomoravský kraj, aby se systémem financování zdravotnictví intenzivně zabýval a společně s námi hledal řešení.

V jaké kondici je v současné době boskovická nemocnice?

Hospodaření nemocnice za uplynulý rok je v kladných hodnotách. Když jsme to projednávali s panem hejtmanem, tak nám zcela nepokrytě řekl, že tyto výsledky hospodaření nám závidí, protože krajské nemocnice dopadly úplně s jinými výsledky. Nemocnice je stabilizovaná, jsou potřeba doplnit určité lékařské obory, nikdy není ideální stav sester... Nemocnice nicméně naplňuje všechny nutné parametry. Musíme dělat všechno proto, abychom si současné standardy udržovali a postupně je zlepšovali.

Mění se také vedení nemocnice...

Současný jednatel ke konci března na vlastní žádost končí ve funkci. My jsme mu vyhověli. Od prvního dubna povede nemocnici současný náměstek pro ekonomiku a správu, statutární zástupce jednatele Dan Štěpánský a předpokládám, že v červnu proběhne výběrové řízení na jednatele nemocnice.

Když opustíme nemocnici, další hodně diskutovanou záležitostí je komunitní centrum s knihovnou. V jaké jste fázi?

Poněkud nestandardně a úzkou skupinou lidí bylo vybráno přepracování stávajících prostor bývalého ZZN. My se chceme přesvědčit, že tato varianta je ta nejoptimálnější. V tuto chvíli probíhá projektování budovy a pracujeme na tom, aby radní, zastupitelé i veřejnost si k tomu mohli říci své. Pokud se rozhodneme, že je to nejlepší řešení, tak pak už budeme muset „jen“ sehnat nemalý objem finančních prostředků. Jsme realisté, vliv má určitě i to, že příprava už stála nemalé prostředky.

A co se týká sportovní haly a dalších plánovaných investic?

V současné době jsou dvě varianty výstavby sportovní haly, v Hybešově nebo Sušilově ulici. Sám za sebe říkám, že pro mě v tuto chvíli není variantou Červená zahrada. V radě se shodujeme na tom, že chceme Červenou zahradou řešit, ale nebude jednoduché vykoupit zbývající pozemky. Ještě v letošním roce chceme pokračovat v další etapě rekonstrukce letního kina a na dalších projektech.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509