Dnes je tuesday, 30. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Ježek je velmi akční, přátelské a zvídavé zvíře, říká chovatelka

14.8.2014 12:03 | Původní vydání | Michal Záboj

Boskovice – Mezi oblíbené domácí mazlíčky se vedle psů, koček, různých druhů hlodavců, plazů a ptáků dostávají také ježci. Popularitu těchto zvířátek dokazuje i zájem, který vzbudila jejich přehlídka v rámci víkendové výstavy koček v Boskovicích.

Ježek je velmi akční, přátelské a zvídavé zvíře, říká chovatelka
Foto Michal Záboj

Jednou z účastnic Setkání chovatelů ježků byla chovatelka Nela Pultarová, která doma žije s dvacítkou ježků. Některé z nich, třeba albína Melmana (na obr.), přivezla na ukázku do Boskovic.

Jak je vůbec náročné chovat doma ježka?

Není to vůbec náročné zvířátko. Nedoporučujeme ho ale pro děti, protože je to noční zvířátko. Většinu dne prospí a probouzí se až k večeru. Jinak ale není velký rozdíl mezi chovem ježka a třeba morčete nebo králíka. K chovu ježků jsou nejvhodnější umělohmotné boxy, dají se ale použít i skleněná terária. Naopak klece nejsou vhodné, protože ježek nesmí být v průvanu. Pokud se ježkovi člověk věnuje a správně ho krmí, tak je to přátelské zvíře, nechá se hladit a brát do rukou.

Čím se takový člověk živí? Co mu musí jeho chovatel obstarat, aby byl spokojený?

Stejně jako ve volné přírodě ježek má rád převážně hmyz a masitou stravu. My třeba preferujeme kočičí granule, nejlépe pro koťata, kde je více proteinů a více masa. Ve zverimexu se pak dá pro ježky koupit hmyz, jako jsou mouční červi nebo šváby.

A s ježkem se dá také mazlit a prožívat krásné chvíle, jaké zažívají lidé třeba se psem či kočkou?

Samozřejmě je to trošku rozdílné zvířátko, takže nepřijde na zavolání jako pejsek a neumí jisté povely, ale kdo si nemůže dovolit větší zvíře nebo třeba nemůže mít kočku nebo psa, tak ježek je vhodný. Je velice přátelské zvíře. Když se mu člověk věnuje, tak bodlinky má pořád sklopené, takže se dá normálně hladit, tahat a dokáže hodně člověka pobavit. Je hodně akční, běhá třeba v kolotoči a po bytě. Jsou to opravdu přátelská, hodně zvídavá zvířata.

Kde se dá sehnat takový ježek a kolik stojí? Určitě to nejde udělat tak, že na zahrádce nachystáme pastičku a chytneme si ježka.

To samozřejmě nejde, protože venkovní ježci jsou chránění. Člověk je může mít v zajetí pouze, když je ježek zraněný nebo v jiných nutných případech. My máme ježky, kteří jsou vyšlechtění pro to, aby je lidé chovali doma. Jsou o hodně menší než ježci ve volné přírodě. Když člověk bude chtít zakoupit takovéhoto ježečka, tak by si měl najít Klub chovatelů ježků, kde je seznam všech chovatelských stanic včetně toho jestli zrovna mají mláďátka. Pak si už stačí vybrat stránku chovatele a mládě, které se bude zájemci líbit. Barvy jsou velmi rozdílné. Ježci jsou tmaví, bílí, strakatí, a proto jsou rozdílné i ceny. Pohybuje se to od zhruba tisíce korun za albína, který třeba není vhodný na chov, až po ježky s hodně vzácným zabarvením, kde ceny začínají na třech tisících. Průměr je ale tak tisíce sedm set až dva a půl tisíce korun.  

Konají se podobné akce jako ta v Boskovicích i jinde po republice?

V Boskovicích pořádáme setkání přátel ježků poprvé. Rozhodli jsme se, že veřejnosti ukážeme ježky a řekneme něco o jejich chovu. Výstava ježků se uskuteční v polovině září v Praze. Ročně pořádáme většinou dvě akce, jednu v Praze a druhou v Brně a pak ještě další podle možností.

Do Boskovic se sjeli chovatelé ježků a ušlechtilých koček

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509