Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Josefovské údolí v Moravském krasu bylo v sobotu plné lidí

26.5.2014 11:10 |

Moravský kras - Už čtrnáctý ročník Setkání ve střední části Moravského krasu, které je pořádáno u příležitosti Mezinárodního dne muzeí a Evropského dne chráněných území, se uskutečnil v sobotu 24. května v Josefovském údolí. FOTOREPORTÁŽ

Josefovské údolí v Moravském krasu bylo v sobotu plné lidí
Foto Marta Antonínová

Setkání dostálo svému jménu. Od rána do areálu Staré huti, k jeskyní Býčí skála, ale i k Výpustku či do Křtin směřovaly stovky návštěvníku všech věkový kategorií.
Z Adamova je celým údolím rozvážel starý autobus ze sbírek brněnského technického muzea. Malou atrakcí, zejména pro děti, byl například starý strojek na značení jízdenek. První zastávka autobusu byla v areálu Staré hutě. Tady si na své přišli milovníci starých řemesel. Konala se tradiční tavba železa v replice pece, ale k vidění toho bylo mnohem víc. Zaujala pec na chleba nebo třeba dehtářská pec a výroba kolomazi. Kluci mohli oči nechat například na uhlířích rozebírajících milíř, kteří měli kolem sebe hodně dýmu a černých sazí. Ale i dospělí se dozvěděli mnoho nového. Jak zapálit oheň bez sirek, jak se kdysi tkalo, obrábělo dřevo, jak šikovné ruce museli mít kovotepci. Mnozí si se zájmem poslechli, k čemu sloužily voskové tabulky a mohli si také sami odzkoušet, jak se na takovou tabulku píše. Nechyběl hrnčířský kruh a děti se pachtily s ručním kamenným mlýnkem na obilí. Zájemci mohli nahlédnout do nitra včelího úlu a děti zkusily, jak se zdobí medový perník. Ve velkém stanu jste mohli sledovat filmy o Moravském krasu a právě tady měly svůj start i botanické vycházky do okolí.
Další zábava čekala u Švýcárny. Tam pro zájemce připravili členové hnutí Brontosaurus zajímavé ekohry. Nebylo snadné se zavázanýma očima určovat přírodniny, pozornosti se těšily mikroskopy odhalující věci běžným okem neviditelné.
Živo bylo na prostranství před Býčí skálou. I tady bylo několik příležitostí si něco zkusit - malovat, udělat si placku, sledovat, jak vzniká foukaný korálek. Ale hlavně tam přicházeli ti, kteří si chtěli prohlédnout jeskyni Býčí skála. Ta byla letos v květnu otevřena pro veřejnost už potřetí a zájemců bylo pořád hodně.
Na druhé straně údolí zvala k návštěvě jeskyně Výpustek a nedaleká Drátenická. Koho podzemí nelákalo, mohl si prohlédnout zámeckou zahradu ve Křtinách nebo kostnici pod zdejším chrámem. Hlavně děti zde užívaly, byla pro ně připraveno řada atrakcí, soutěží a her. K vidění byl i Světelský oltář v adamovském kostele sv. Babory.
Počasí vyšlo v sobotu na jedničku, všichni si přišli na své. Takže za rok na shledanou na jubilejním patnáctém ročníku setkání ve střední části Moravského krasu.

Galerie k článku

Foto Marta AntonínováFoto Marta AntonínováFoto Marta AntonínováFoto Marta Antonínová
Foto Marta AntonínováFoto Marta AntonínováFoto Marta AntonínováFoto Marta Antonínová
Foto Marta AntonínováFoto Marta AntonínováFoto Marta AntonínováFoto Marta Antonínová
Foto Marta AntonínováFoto Marta AntonínováFoto Marta AntonínováFoto Marta Antonínová
Foto Marta AntonínováFoto Marta AntonínováFoto Marta AntonínováFoto Marta Antonínová
Foto Marta AntonínováFoto Marta AntonínováFoto Marta Antonínová

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509