Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU: V Černé Hoře bude tradiční Pivní pouť

21.9.2017 15:48 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION - Nadcházející víkend se v našem regionu odehraje řada zajímavých akcí. V Černé Hoře se bude pít pivo, ve Velkých Opatovicích měřit, v Moravském krasu tavit železo, v Blansku svařovat... Více v pravidelném přehledu Zrcadla.

KAM O VÍKENDU: V Černé Hoře bude tradiční Pivní pouť
Pivní pouť. Foto Pivovar ČH

Lidé mohou být policistou na zkoušku

pátek 22. září – Blansko

V pátek pořádá policie workshop Policistou na zkoušku. Bude se odehrávat v blanenském fotbalovém areálu v Mlýnské ulici od 9 do 13 hodin. Zájemci si budou moci vyzkoušet fyzické testy a nahlédnout pod pokličku přijímacího řízení k policii. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky práce kynologů a jezdců na koních. Převedou se také speciální pořádkové jednotky s ukázkou zásahu proti nebezpečnému pachateli. Vyvrcholením programu by měl být přílet policejního vrtulníku.


Moravské kartografické centrum bude slavit

pátek 22. září – Velké Opatovice

Moravské kartografické centrum ve Velkých Opatovicích si připomíná 10. výročí otevření. V pátek se proto odehraje akce III. Kartografické a geodetické dny aneb Pojďte s námi měřit zámek. Budou probíhat ukázky práce s geodetickými přístroji v terénu – od krokování po GPS, ukázky měření budou probíhat od 9 do 15 hodin v prostorách zámku, pro žáky ZŠ a studenty středních škol jsou připraveny zajímavé soutěže.


Připomenou si 110 let organizovaného včelařství

pátek 22. až neděle 24. září – Letovice

V Letovicích budou o víkendu probíhat oslavy organizovaného včelařství na Letovicku 1907 - 2017 s doprovodným programem. Během trvání celé akce si budou moci návštěvníci prohlédnout historické exponáty, prosklený úl, ochutnat medovinu, vyrobit si svíčku nebo si poslechnout přednášku. Kompletní program zde


Rytmické svařování 2017

pátek 22. až neděle 24. září – Blansko

Prostor před blanenským kinem o víkendu oživí výtvarný happening nazvaný Rytmické svařování 2017. Návštěvníci uvidí umělce, kteří budou tvořit plastiky z kovového odpadu, a budou si moci i sami prověřit svůj výtvarný talent. Více zde


Pivní pouť v Černé Hoře

sobota 23. září – Černá Hora

Černohorský pivovar připravil na sobotu další ročník tradiční Pivní pouti. Brány pivovaru se otevřou ve 12 hodin. Program: 12:30 h - David Stypka a Bandajeez, 13:30 h – Voxel, 15:30 h- Janek Ledecký, 17:00 h - Rybičky 48, 19:00 h - No Name, 20:30 h – Ohňostroj, 21:00 h – Škwor.


Tavby v replikách středověkých pecí

sobota 23. a neděle 24. září – Moravský kras

Sobota a neděle budou v areálu Staré huti u Adamova patřit tavbám v replikách středověkých kusových železářských pecích. Po oba dva dny budou tavby probíhat ve dvou pecích. Akce bude probíhat oba dny od 9 do 17 hodin.


Loutková pohádka v Kunštátě

sobota 23. září – Kunštát

Do Kunštátu zavítá v sobotu divadlo Toy Machine s loutkovou pohádkou pro děti od pěti let. Představení se uskuteční v kulturním domě od 15 hodin. Diváci se mohou těšit na představení Pověsti české.


Vernisáž výstavy v Boskovicích

sobota 23. září – Boskovice

Galerie Otakara Kubína bude v sobotu od 15 hodin hostit vernisáž výstavy Jaroslav Matějka – obrazy, obrázky a malůvky. Úvodní slovo pronese Jiří Šmíd, v rámci kulturního programu zazní Madrigaly pro housle a violu Bohuslava Martinů v podání Marcely Mikoláškové a Miloše Bařinky. Výstava bude otevřená do 15. října.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509