Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU: V Kunštátě lidé navštíví středověkou lednici

7.9.2017 16:42 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION - Nadcházející víkend připravili pořadatelé v regionu celou řadu zajímavých akcí. Vévodit jim budou Dny evropského dědictví. Tipy kam vyrazit za zábavou i poučením najdete v pravidelném přehledu Zrcadla.

KAM O VÍKENDU: V Kunštátě lidé navštíví středověkou lednici
Kunštátský zámek. Foto www.zamek-kunstat.cz

Dny evropského dědictví v Blansku

sobota 9. až neděle 10. září – Blansko

O nadcházejícím víkendu se v Blansku odehrají Dny evropského dědictví. Nejbohatší program pro své návštěvníky přichystali na zámku. Pod názvem Blanenské zámecké dny ve svatebním nabídnou návštěvníkům mimo jiné volný vstup do svatebně vyzdobených zámeckých prostor s originálními dekoracemi.

Také dřevěný kostelík pořádá o tomto víkendu Dny otevřených dveří, v průběhu kterých seznámí návštěvníky s neobyčejnou historií kostelíka. Návštěvníci kostelíka zde v rámci doprovodného programu mohou zhlédnout prezentaci historických fotografií kostelíka u příležitosti 80. výročí jeho vysvěcení v Blansku.

Kostel sv. Martina bude pro veřejnost otevřen celou sobotu a v nedělní odpoledne. Pro zájemce připravili průvodci ze Střední školy cestovního ruchu a gastronomie tři prohlídkové trasy: 1) věž kostela sv. Martina a vyhlídka na město, 2) interiér kostela sv. Martina a 3) exteriér kostela a památník Karoliny Meineke. Na farním dvoře bude k vidění expozice o historii kostela, děti zabaví malé výtvarné dílničky a teplé i studené nápoje nabídne Svatomartinská kavárnička. 

Otvírací doby památek:

Zámek Blansko 9.–10. 9. 2017  9:00–17:00 hod.

Dřevěný kostelík  9.–10. 9. 2017 10:00–17:00 hod.

Kostel sv. Martina  9. 9. 2017 9:00–17:00 hod., 10. 9. 2017 13:00–17:00 hod.


Oslavy 530 let Hrádkova

sobota 9. září – Hrádkov

Sobota bude v Hrádkově od 14 hodin patřit oslavám první písemné zmínky o obci. Ve 14 hodin začne výstava fotografií v budově osadního výboru, o půl hodiny později bude program zahájen u hasičské zbrojnice. Z bohatého programu zaujme například v 15 hodin odhalení pamětní desky nebo ve 22 hodin ohňostroj.


Meteorologický radar otevře dveře

sobota 9. září – Benešov

Český hydrometeorologický ústav pořádá v sobotu Den otevřených dveří radaru Skalky u Benešova. Radar bude pro zájemce otevřen od 9 do 14 hodin.


StreetArt Jam 2017

sobota 9. září – Blansko

Skatepark u zimního stadionu v Blansku bude v sobotu od 13 hodin patřit šestnáctému ročníku happeningu StreetArt Jam. Jedná se o prezentaci výtvarného umění StreetArt – malování na sololitové desky, spojené s reprodukovanou hudbou, vystoupením DJ, skateovými závody, turnajem ve stolním fotbálku a dalšími soutěžemi.


Výstava Adolfa Borna v Letovicích

sobota 9. září – Letovice

Od sobotu bude v letovické galerii Pex k vidění výstava známého českého malíře Adolfa Borna. Výstava potrvá až do 15. října.


Netradiční prohlídky kunštátského zámku

sobota 9. a neděle 10. září – Kunštát

V rámci Dnů evropského dědictví bude v sobotu a neděli zpřístupněn objekt tzv. Dolního zámku v Kunštátě. Prohlídky s průvodcem budou probíhat v 10, 11, 14 a 15 hodin. Návštěvníci se budou moci projít zámeckým sklepením, příkopem, středověkou lednicí, vystoupají přes zámecké divadlo až k hodinovému stroji a tím prohlídky nekončí. Vzhledem k omezené kapacitě a výjimečnosti prohlídek doporučujeme rezervaci vstupu.


Open Air Autodráha v Blansku

sobota 9. září – Blansko

Na náměstí Svobody v Blansku bude v sobotu od 14 do 17 hodin Open Air Autodráha pod širým nebem. Zájemci se mohou těšit na tři autodráhy a pro úspěšné jezdce budou nachystány i pěkné ceny.


Prohlídka zámku s návštěvou depozitáře

sobota 9. a neděle 10. září – Lysice

Zámek v Lysicích připravil pro návštěvníky na sobotu a neděli speciální prohlídku s návštěvou depozitáře. Prohlídky budou v obou dnech probíhat od 15 hodin.


Evropská noc pro netopýry

sobota 9. září – Moravský kras

V Kateřinské jeskyni bude v sobotu od 17 hodin probíhat Evropská noc pro netopýry. Začátky programu budou v 17, 17.45, 18.30 a 19.15 hodin. Součástí bude prohlídka jeskyně, film o netopýrech a pozorování živých netopýrů. Na akci bude možno zakoupit publikace a další materiály o netopýrech.


Shybování za Čendu a Matýska

neděle 10. září – Blansko

V neděli pořádají No Gravity Blansko a Prosen, spolek pro podporu osob sociálně a zdravotně znevýhodněných, I. ročník Světového dne shybů v Blansku, z jehož výtěžku podpoří handicapované kamarády Čendu a Matýska. Akce pod záštitou starosty města se uskuteční od 13 hodin na náměstí Republiky. Více zde.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509