Dnes je sunday, 05. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Konec oprav Svitavské v Blansku se posouvá až na konec října

2.10.2015 5:07 | Původní vydání | Michal Záboj

BLANSKO - Řidiči projedou celou Svitavskou ulicí v Blansku poprvé až na přelomu října a listopadu. Podle původního plánu přitom měla být oprava hlavního průtahu městem hotová do konce září. 

Konec oprav Svitavské v Blansku se posouvá až na konec října
Opravy Svitavské ulice v Blansku. Foto Michal Záboj

Stavbu ale zkomplikovaly nečekané problémy s podložím. V části Svitavské ulice dělníci narazili na skálu. Výměna vodovodu a další práce tak nabraly skluz.

„Aktuálně to vypadá tak, že by se po celé Svitavské ulici mohlo jezdit od posledního října, maximálně od pondělka 2. listopadu,“ uvedl vedoucí blanenské správy a údržby silnic Miloš Bažant.

Finální povrch po celé šíři vozovky se bude na úseku od kruhového objezdu v centru města po křižovatku s Mahenovou ulicí pokládat o víkendu 10. a 11. října. Po oba dny bude Svitavská zcela uzavřena. Objízdná trasa pro tranzitní dopravu povede přes Olešnou, pro ostatní přes Masarykovu ulici.

Za několik dnů na to pak firma položí poslední vrstvu asfaltu v části Svitavské od křižovatky u ředitelství ČKD po sídlo ČAD Blansko. Poslední úsek - kolem autobusového nádraží, nová okružní křižovatka a část Nádražní ulice přijde na řadu až na konci října.

Přestože bude v některých částech Svitavské ulice dokončený nový asfaltový povrch, stále zůstane zachovaný jednosměrný provoz. „Budou se totiž dodělávat chodníky a je důležité, aby firma mohla pracovat na obou stranách silnice,“ podotkl vedoucí investičního odboru blanenské radnice Marek Štefan.

S prodloužením termínu oprav už souhlasili blanenští radní. Práce na Svitavské by neměli nijak ohrozit start letošního Půlmaratonu Moravským krasem. Tradiční závod pořadatelé právě kvůli rekonstrukci ulice už jednou přesunuli z konce srpna na 24. října.

Zpoždění na Svitavské ulici ale není jedinou komplikací, která přišla při opravách průtahu Blanskem. Kvůli nerovnostem musela stavební firma vyměňovat část už položeného povrchu v ulicích Poříčí a Vodní.

Rekonstrukce hlavního silničního průtahu Blanskem začala prvního dubna. Opravuje se přes dva kilometry dlouhý úsek od křižovatky u Kauflandu po odbočku na Lažánky u ředitelství ČKD.

Stavební práce měly původně přijít na asi sedmdesát sedm milionů korun, čtyřicet šest měl zaplatit Jihomoravský kraj , pětadvacet město a zhruba šest okresní Svazek vodovodů a kanalizací. Kolik bude stát oprava definitivně, zatím nebylo vyčísleno.

Na Poříčí v Blansku začala oprava hrbolaté vozovky

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509