Dnes je sunday, 19. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Kristus už nebude v Šebetově dýchat Panně Marii na záda

17.1.2015 5:05 | Původní vydání | Radim Hruška

Šebetov - Vedení Šebetova se po několika letech podařilo získat dotaci na rekonstrukci památkově chráněné sochy Panny Marie Bolestné. Ta se koncem loňského roku vrátila na své původní místo. Nyní Šebetovští pracují na rekonstrukci kříže s Kristem a plánují opravu poškozeného sousoší Jana Nepomuckého. Více o obnově památek v obci prozradil její starosta Zdeněk Čížek (BEZPP).

Kristus už nebude v Šebetově dýchat Panně Marii na záda
Plastika Krista na rekonstruovaný kříž. Foto Radim Hruška

Rekonstrukce sochy Panny Marie Bolestné je tedy již u konce?

Většina prací je hotová. Bylo štěstí, že se po spoustě let podařilo získat na rekonstrukci příspěvek, protože je to památkově chráněný objekt a jeho oprava nebyla jednoduchá ani levná. Museli jsme ctít vyjádření památkářů a správné restaurátorské postupy, tím pádem se rozpočet dostal k hranici dvou set tisíc korun. Na což se nám podařilo získat sto tisíc korun z Ministerstva kultury. Socha je nyní na svém původním místě, s tím že na jaře ještě budeme podle starých dobových fotografií upravovat její okolí. Přidáme plůtek a sochu nasvítíme.

Byly restaurátorské práce náročné?

Ano. I samotní restaurátoři byli zaskočeni tím, že poté, co sochu očistili, tak na ní našli obrovskou spoustu tmelení a cementu z minulých let. Nyní se opravily zásadní praskliny, které byly hlavním důvodem k rekonstrukci. Restaurátoři také odstranili staré vrstvy. Sochu navíc napustili materiálem, který odpuzuje vodu, takže by měla být několik desítek dalších let chráněna proti vlhkosti.

K soše patří také masivní pamětní kříž. Kdy se vrátí na své místo?

V současné době dokončujeme jeho repliku. Původní byl hodně ztrouchnivělý a byl již nevyhovující svým stavem i výškou, která se kvůli odřezávání poškozených částí neustále zmenšovala. Plastika Krista se tak dostávala stále níže a v posledních letech už vlastně „dýchala“ Panně Marii na záda. Plastiku Krista a štít už máme opravené, dostaly uměleckou patinu a jsou připraveny na umístění na kříži.

Nedaleko opravené sochy Panny Marie Bolestné se nachází také sousoší Jana Nepomuckého. Plánujete do budoucna i jeho obnovu?

Toto sousoší je mimořádně cenná práce. Je poškozené, protože v minulosti z něj někdo ukradl kartuši a andílky. Na jeho obnovu se chceme zaměřit v následujícím období. Oprava ale nebude možná bez dotací, protože předpokládaná cena se vyšplhá na zhruba devět set tisíc korun. Restaurátorský záměr předpokládá, že by sousoší prošlo hloubkovým čištěním a dalšími úpravami tak, aby nově dodělané věci barevně ladily s původním materiálem.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509