Dnes je tuesday, 07. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Křtiny byly minulý víkend dějištěm tří festivalů

18.6.2015 9:03 | Původní vydání | Michal Záboj

Křtiny - Křtinské údolí se o víkendu stalo poprvé místem konání tří festivalů pod společným názvem To fhe Future – to the Roots. Tři unikátní české festivaly společně představily životní styl pro dvacáté první století, který propojuje současnou kulturu s kulturou našich předků, a je jak novou zkušeností, tak návratem k přírodě, k sobě, ke kořenům. 

Křtiny byly minulý víkend dějištěm tří festivalů
Zvuk didgeridoo, lidský hlas a prostředí v jeskyni Výpustek. Foto Marta Antonínová

Jeskyně Výpustek byla dějištěm jednoho z nich – Mezinárodního festivalu Didgeridoo v jeskyni. „Tato akce má své počátky v roce 2011, kdy se konal první ročník. Proč právě didgeridoo? Jsou to pravěké nástroje a jeskyně jsou také pravěké prostory a tak mne napadlo to propojit. Oslovil jsem Správu jeskyní České republiky a oni mi vyšli vstříc,“ vzpomenul na počátky festivalu jeho hlavní organizátor Zdeněk Vilímek a pokračoval. „Didgeridoo je jedním z nejstarších hudebních nástrojů na zemi. Je to v podstatě dutá roura, větev vyhlodaná termity. Specifický nástroj a originální podzemní prostory, to je zajímavá kombinace. Od té doby sem kvůli ní jezdí lidé z různých koutů světa. Za těch pět ročníků to byli návštěvníci z více jak šedesáti zemí,“ řekl Zdeněk Vilímek.

„ My, jako muzikanti a organizátoři, podporujeme děti z kojeneckých ústavů postižené vývojovými vadami poskytovaním terapií, konkrétně psychomotorickou a muzikoterapií. Díky festivalu umožňujeme každý týden osmi dětem speciální péči. Proto nazýváme náš festival benefičním,“ upřesnil organizátor, mimo jiné speciální pedagog, hudebník, lektor, pořadatel výchovně-vzdělávacích a kulturních akcí.

Na letošním ročníku festivalu bylo i několik es. Mezi účinkujícími to byl přední světový hráč na didgeridoo Dubravko Lapaine z Chorvatska, který se se svým unikátním stylem u nás představil poprvé, dále česko-norské Deshanne trio hrající na didgeridoo, klarinet, saxofon a perkuse doplněné zpěvem. Do třetice třeba přední světoví zpěváci Ondřej Smeykal a Wilfgang Saus, představující souznění mistrů – didgeridoo a alikvotní zpěv. „To samozřejmě není všechno, protože se hrálo střídavě na venkovním pódiu a v jeskynních prostorách, konaly se workshopy. Snažíme se propojovat práci s hlasem, prezentují se tu další tradiční i netradiční nástroje. Je to o dialogu pravěkého nástroje s těmi klasickými,“ uvedl Vilímek.

K doprovodným akcím patřily stánky s prodejem výrobků z chráněných dílen či zajímavých řemesel. Nechyběli ani výrobci bubnů a samozřejmě didgeridoo a další. „Podarujeme zdravou lidskou čistou práci a ukazujeme, že i práce rukama má smysl,“ podotkl Zdeněk Vilímek.

Jak bylo řečeno v úvodu, patřilo Křtinské údolí třem festivalům s názvem To the Future - to the Roots (Do budoucna ke kořenům). „Říkáme tím, že chceme-li jako civilizace do budoucnosti směřovat zdravým směrem, musíme se vracet k našim kořenům. Naši předkové nebyli hloupí a chovali se k Zemi s větší úctou než my dnes. Dnes nám vládnou lidé, kteří znesvěcují přírodu, ale i lidskou důvěru,“ uzavřel organizátor. Dalším festivalem v této trojici byl Global Chill-Out Festival, který se konal souběžně ve křtinském kempu a Festival Zdraví ve křtinské základní škole. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509