Dnes je monday, 29. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Kunštátský zámek nabídne nový prohlídkový okruh

18.2.2014 12:17 | Původní vydání 18.2.2014 6:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 04 2014

Kunštát - Lidé, kteří v letošní sezóně zamíří na kunštátský zámek, se mají na co těšit. V rámci Roku pánů z Kunštátu, který vyhlásilo Ministerstvo vnitra, totiž na kunštátské památce otevřou zbrusu nový prohlídkový okruh. Stane se tak v sobotu 21. června.

Kunštátský zámek nabídne nový prohlídkový okruh
Foto Radim Hruška
„Jedná se pro letošní rok o zásadní věc. Na otevření nového okruhu se chystáme celou zimu. Bude zaměřen na starší historické období, tedy středověk a rod pánů z Kunštátu, který chceme právem prezentovat jako jeden z nejvýznamnějších šlechtických středověkých rodů na Moravě. Novinka bude postavena na moderním trendu multimediálních prohlídek, při kterých budou na návštěvníky čekat různé vizualizace a další lákadla. Budou si moci například vyrazit vlastní mince nebo zkusit tesat do kamene,“ uvedl zástupce kunštátského kastelána Jan Celta.
Prohlídka bude částečně situována do sklepních prostor a bude zasahovat také do jižního křídla zámku, kde bude zpřístupněno goticko-renesanční přízemí s černou kuchyní. Tam se lidé dozvědí například to, jak se ve středověku připravovalo jídlo nebo něco o léčitelství a dobových chorobách. Okruh bude začínat nejstarším obdobím – tedy třináctým stoletím, kde bude představeno osidlování krajiny a stavba hradu. K vidění budou modely zobrazené vývojové fáze hradu, ale také právní věci, jako listiny mapující, jak se v té době řešily například převody a evidence majetku. Chybět nebude ani zmínka o vojenství spojená například s dobýváním hradu. 
Prohlídková trasa bude zasahovat i do venkovního prostoru. Přímo z prohlídkové trasy bude zpřístupněn zámecký parkán na západní straně. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i poměrně dobře dochované renesanční opevnění zámku. Závěrem celé prohlídky bude připomenutí rozmachu rodu pánů z Kunštátu, který směřoval ke králi Jiřímu a jeho následovníkům. Aby návštěvníci mohli zjistit, že rod pánů z Kunštátu je mimořádným rodem, který položil základ různým panovnickým dynastiím.
„Celá nová trasa je pro nás velmi zásadní. Chceme, aby byla v porovnání s klasickými zámeckými instalacemi netradiční. Máme velkou výhodu v tom, že interiéry jsou z velké části původně dochované. Je v nich dobře patrných několik stavebních etap, převážně ze čtrnáctého a patnáctého století. Našim záměrem je ponechat místnosti, v uvozovkách, v surovém stavu, aby si lidé mohli vychutnat prostředí středověkého hradu. Například nástup na prohlídku je situován do chodby, kde je obnovena původní goticko-renesanční omítka. Už tam člověk dostane pocit starobylosti,“ přiblížil Jan Celta s tím, že nová trasa bude po naučné stránce vhodná pro návštěvníky všech věkových kategorií, pro odborníky i laiky a bude přitažlivá i pro děti.
Návštěvnická sezóna začne letos na kunštátském zámku pro objednané skupiny 19. dubna. Zdržení si vynutila stavba nové pokladny a rozšíření sociálního zázemí.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509