Dnes je sunday, 28. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Letovická nemocnice otevřela nové oddělení pobytových sociálních služeb

30.1.2020 13:29 | Původní vydání | Monika Brindzáková

LETOVICE - Celkem deseti novými lůžky, které budou sloužit k pobytovým sociálním službám, disponuje od nynějška krajem zřizovaná Nemocnice Letovice. V zrekonstruovaném křídle E nemocnice nové oddělení slavnostně otevřeli 9. ledna 2020 představitelé kraje v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem.  

Letovická nemocnice otevřela nové oddělení pobytových sociálních služeb
Nová lůžka. Foto Monika Brindzáková

„Jedná se o další zlepšení podmínek pro pacienty jedné z nemocnic zřizovaných krajem. Velmi oceňuji, že toto rozsahem nejmenší krajské zdravotnické zařízení se snaží postupnými investicemi neustále budovat kvalitní, bezpečné, dobře ­vybavené a vlídné prostředí pro pacienty i zaměstnance,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek. „Rekonstrukce prostor letovické nemocnice, která je nejstarším podobným zařízením na jihu Moravy, přišla na 8,7 milionu korun, přičemž Jihomoravský kraj přispěl částkou 7,6 milionu,“ dodal radní Milan Vojta.Jak k vybudování nového oddělení konstatoval náměstek hejtmana Marek Šlapal, pobytové sociální služby přispějí ke zkvalitnění péče především zejména o starší spoluobčany. 

„Poslouží především seniorům, kteří nemohou pobývat ve vlastním domácím prostředí, byla u nich ukončena nutná zdravotní péče, ale z kapacitních důvodů je nelze umístit ve stávajících pobytových sociálních zařízeních,“ konstatoval náměstek Šlapal.Nemocnice Letovice je památkově chráněným objektem, jedná se o bývalý klášter řádu Milosrdných bratří z konce 18. století. Od roku 1999 probíhá především v areálu hlavní budovy nemocnice nutná rekonstrukce zařízení po jednotlivých etapách. V roce 2019 se v nemocnici uskutečnily další nutné investiční akce pro zlepšení bezpečnosti a komfortu pacientů i personálu.  Od května do července došlo k výměně výtahu z prostředků zřizovatele v celkové výši 3,2 milionu korun, který splňuje požadavky na evakuační výtah. Od července do září byla provedena modernizace a rozšíření EPS (elektrické požární signalizace) v celé budově nemocnice, opět z prostředků zřizovatele ve výši 750 000 korun. Pro bezpečnou evakuaci pacientů a zaměstnanců v případě mimořádných událostí byly vybudovány v listopadu až prosinci chráněné únikové cesty za 2,7 milionu korun, z toho 2,45 milionu činil příspěvek zřizovatele.

Ředitelka nemocnice Drahoslava Královcová ocenila přístup zřizovatele k postupné modernizaci tohoto krajského zdravotnického zařízení. 

„Nejdůležitějším počinem byla rekonstrukce prostor uvolněných v roce 2017 odchodem řádu Milosrdných bratří. V několika měsících se zde pak podařilo vybudovat nové oddělení E nemocnice, kde budou pobytové sociální služby poskytovány. I tato investiční akce byla výrazně finančně podpořena ze strany zřizovatele,“ uvedla ředitelka Nemocnice Letovice Drahoslava Královcová.

V současnosti letovické krajské zdravotnické zařízení poskytuje následnou péči na celkem sto dvaceti lůžkách a má více než stovku zaměstnanců. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509