Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Letovičtí bodovali v soutěži Hala roku JUNIOR

11.2.2013 16:09 | Původní vydání 5.2.2013 7:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 03 2013
Letovice - Studenti z letovické Masarykovy střední školy uspěli v soutěži Hala roku ­JUNIOR 2013, která se konala v Praze. V konkurenci jednačtyřiceti středních škol obsadili výborné šesté místo. Tým Pořezovi specialisti ve složení Jan Blažek, Adam Paděra a Václav Maňoušek tvořil úspěšný model haly celých čtrnáct dní.
Letovičtí bodovali v soutěži Hala roku JUNIOR
„Je to úžasná propagace pro naši školu. Obstáli jsme a porazili zaběhlé stavební průmyslovky. Musím pochválit um a vynalézavost až zarputilost, s jakou se naši studenti do soutěže zapojili. Jejich řemeslná práce byla důstojná - oproti některým modelům, které byly nedbale vyrobené. Musím poděkovat také našim truhlářským učňům, kteří nám připravili materiál přímo na objednávku v požadovaných rozměrech. Některé špejle měly více než dva metry, což bylo na výrobu velmi náročné. Velké díky patří také škole, že nám umožnila do Prahy vyjet. Už nyní se těšíme na další ročník – s jakým zadáním nás pořadatelé překvapí, protože je to vždy nová věc,“ uvedl učitel odborných předmětů Jan Pořízek.
Konstrukční soutěž vyhlašuje každoročně Fakulta stavební ČVUT v Praze pro střední školy v tuzemsku. Letovická Masarykova škola se jí zúčastnila již po čtvrté. Úkolem je postavit model podle zadání do 250 gramů váhy, na který se používají pouze přírodní materiály, to znamená dřevěné špejle, lněný nebo bavlněný provázek a lepidlo. Soutěž následně spočívá v tom, že se testuje na zatížení, které vzhledem k své hmotnosti unese.
„Náš model ze špejlí, který jsme si přivezli, byl dlouhý dva metry a unesl v poměru asi sedmdesátinásobek své hmotnosti. To znamená zhruba sedmnáct kilogramů, tedy váhu přibližně čtyř cihel. Tím jsme se dostali na desáté místo z jednačtyřiceti zúčastněných skupin. To byla první část. Aby se zjistila odborná úroveň soutěžících a jejich stavařský cit, následovala druhá část, do které nesměli zasahovat žádní vyučující. Soutěžící dostali přímo na místě nové zadání a podle něj měli v časovém limitu tří hodin vytvořit nosnou konstrukci haly. Následně se pak opět hodnotil poměr mezi váhou této konstrukce a zatížením, které vydrží. Klukům se podařilo navrhnout nejodvážnější a zároveň nejlehčí konstrukci ze všech. Unesla dokonce osmdesátinásobek své hmotnosti a vybojovala tak sedmé místo. V konečném pořadí jsme se tedy umístili šestí, což je v tak velké konkurenci pro školu velmi prestižní,“ popsal Pořízek.
Studenti podávali přihlášku do soutěže na začátku prosince loňského roku. „Hned po Vánocích jsme začali se sestavováním modelu. Pan učitel Kráčalík nám nejprve pomohl s nákresem konstrukce a my jsme ji pak dávali dohromady. Vytvořili jsme reálný návrh haly, o které jsme se učili ve škole a která se v praxi běžně používá,“ doplnil vedoucí týmu Jan Blažek.

Galerie k článku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509