Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Marek Musil uspěl v celostátním kole olympiády v ruském jazyce

26.5.2018 10:11 | Původní vydání | Radim Hruška

BOSKOVICE, PTENÍ - Marek Musil studuje třetí ročník na Vyšší odborné škole ekonomické a zdravotnické a Střední škole Boskovice. Věnuje se tam oboru Hotelnictví – Hotelnictví a turismus. Jeho velkou láskou se stal ruský jazyk. Za tři roky ho zvládl natolik, že uspěl na krajském kole olympiády v ruském jazyce a získal první místo. Pomyslné stupně vítězů obsadil i na celostátním kole v Praze, kde skončil na výborném třetím místě a jen o bod mu „uteklo“ místo druhé.

Marek Musil uspěl v celostátním kole olympiády v ruském jazyce
Marek Musil. Foto archiv

Mladý muž z Ptení nedaleko Prostějova, který v současné době pobývá na internátu v Boskovicích. Kromě jazyků ho zajímá také divadlo, dabing nebo zpěv. Více o své lásce k ruštině a životních cílech prozradil v rozhovoru pro Zrcadlo.

Ke studiu ruštiny jste se dostal až na střední škole, co vás k tomu vedlo?

Na základní škole jsem měl němčinu. Na střední škole jsem si k základní angličtině musel vybrat druhý jazyk. Prvně jsem chtěl jít do němčiny, že v ní budu pokračovat. Nakonec jsem si ale řekl, že zkusím ruštinu. Teď jsem za to hrozně rád. Ruština je velmi zvučná, melodická, hezky zní a není tvrdá... zamiloval jsem si ji a líbí se mi hodně moc.

A jak vznikla myšlenka, že byste měl zkusit olympiádu?

Ruštinu studuji tři roky. Tak se mi to zalíbilo, že jsem se jí začal věnovat víc. Toho si všimla moje paní učitelka PhDr. Hana Kyzlinková, která se mě zeptala, jestli nechci zkusit olympiádu, že by mi to šlo. V únoru jsem tedy absolvoval krajské kolo, které jsem vyhrál a postoupil do celostátního, které se odehrálo 23. dubna v Praze. Tam jsem skončil třetí z celé republiky. O jeden bod mi uteklo druhé místo. Pro mě je to výborný výsledek, ten den jsem se navíc necítil dobře, tak jsem rád, že jsem to tak dobře zvládl.

V čem celostátní kolo spočívalo?

Bylo to něco jako maturita. Psal jsem písemný test a potom byly ústní zkoušky. Vylosovali jsme si téma, a na to jsme mluvili nějakou dobu, potom následovaly dotazy poroty. Další část spočívala v popisu obrázků a nějaké situace. Tam jsem asi „nachytal“ nejvíc bodů, protože se věnuji i divadlu, zpívám, dabuji, takže myslím že jsem svůj projev pěkně převedl.

Jaké jste si vybral téma?

Vybral jsem si téma můj dům. Byly tam u toho ještě různé podbody, například jakou hudbu poslouchám, jaké je moje oblíbené místo doma, koho zvu na návštěvy a kdy a proč...

Zkusíte olympiádu i v příštím roce nebo se budete soustředit na maturitu?

Ještě nevím. Přemýšlím o tom, ale chtěl bych se spíš věnovat maturitě. Letos jsem byl i na soutěžní přehlídce Puškinově památníků, kterou jsem vyhrál. Takže přemýšlím, že se tam zúčastním znovu, protože poezie a próza mě hodně baví. Ale na olympiádu nevím.

Ruský jazyk není vaše jediná záliba, čemu se dále věnujete?

Už od malička mě táhlo divadlo. Na základní škole jsme měli dramatický kroužek. Zjistil jsem, že to je to, co mě naplňuje, a co bych chtěl v životě dělat. Původně jsem chtěl studovat na konzervatoři v Brně. V přijímacím řízení jsem ale skončil asi druhý pod čarou. Tak jsem si říkal, že půjdu na nějakou školu a v prváku to zkusím znovu, ale zase jsem skončil těsně pod. Byl jsem z toho hodně špatný, ale rozhodl jsem se, že budu pokračovat ve studiu v Boskovicích, odmaturuji, a pak se můžu umění dál věnovat.

V současné době chodím do boskovické ZUŠ na zpěv, do Prostějova dojíždím do dramatického kroužku, ty mám tedy celkem asi tři. V Plumlově provázím na zámku. Věnuju se dabování krátkých amatérských filmů.

To je pestrá škála zájmů, čemu se budete věnovat po skončení studia v Boskovicích?

Určitě zkusím nějakou uměleckou školu. Ale kdyby to nevyšlo, tak odjedu do zahraničí, dám si pauzu a pak se k tomu vrátím, protože umění mě baví a je to asi jediné, co bych mohl dělat, abych byl spokojený.

Do zahraničí se chci podívat hlavně kvůli jazykům. Chci umět rusky, anglicky, chci se věnovat němčině a začít s francouzštinou. Jazyky mě prostě hodně lákají, i když jsou hodně těžké. Dále se chci věnovat také divadlu a dabingu. Ideální by bylo to všechno skloubit dohromady. To bych byl spokojený.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509