Dnes je sunday, 28. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Městským architektem v Boskovicích se stal Zdeněk Fránek

13.6.2017 5:05 | Původní vydání | Michal Záboj

BOSKOVICE - Boskovice mají městského architekta. Na stavby a urbanistický rozvoj města bude dohlížet Prof. Ing. arch. Zdeněk Fránek. Jeho výběr již potvrdili boskovičtí radní.

Městským architektem v Boskovicích se stal Zdeněk Fránek
Boskovice. Foto Michal Záboj

Zdeněk Fránek vzešel z výběrového řízení. V něm radnice oslovila pět architektonických kanceláří. O pozici externího městského architekta se ucházel právě jen Fránek.

„Rada města schválila smlouvu, ve které je obsaženo, co má městský architekt dělat a v jakých oblastech bude s městem spolupracovat. Z těch nejbližších akcí to bude například sportovní hala, knihovna nebo sokolovna,“ upřesnila boskovická starostka Hana Nedomová (ČSSD).

Do konce letošního srpna plánuje radnice uspořádat setkání s odbornou i laickou veřejností, na které se nový městský architekt představí. „Boskovice jsou městem, kterému bylo v jeho historii velmi ubližováno. Nejvíce snad v posledních padesáti letech, které jsem měl možnost zažívat v reálném čase. Přitom Boskovice by mohlo být městečko úchvatné, srovnatelné s jakýmikoli perlami domácí i světové architektury, městečko, které je potřeba probudit – a začít cihlu po cihle, dlažební kostky jednu po druhé propracovávat, promýšlet a kultivovat do zasloužené podoby. Proto jsme sem se studenty přišli, a proto se sem budeme stále vracet,“ uvedl Zdeněk Fránek.

Zdeněk Fránek se narodil v roce 1961 v Boskovicích. Je jedním z nejvýraznějších současných architektů v České republice s desítkami realizovaných staveb v tuzemsku i v zahraničí. V regionu je autorem například přestavby části zámku ve Velkých Opatovicích. Zdeněk Fránek je vysokoškolským pedagogem a děkanem Fakulty umění a architektury Technické univerzity Liberec.

Pozici městského architekta boskovická radnice zřídila i po naléhání odborné veřejnosti. Na její vedení se před časem otevřeným dopisem obrátilo několik architektů, kteří jsou spojeni s Boskovicemi. Kromě jiného doporučovali, aby radnice post městského architekta zřídila.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509