Dnes je friday, 10. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Miloš Zeman navštívil Blansko, zajel do ČKD a setkal se lidmi v kině

1.12.2014 21:24 | Původní vydání 1.12.2014 16:28 | Michal Záboj

Blansko – Do Blanska v pondělí přijel prezident Miloš Zeman. Před čtvrtou hodinou odpoledne dorazil do areálu podniku ČKD. V podvečer navštívil blanenskou radnici a setkal se s občany v sále kina. Z Blanska prezident odjel před půl sedmou. 

Miloš Zeman navštívil Blansko, zajel do ČKD a setkal se lidmi v kině
Miloš Zeman přichází do blanenské radnice. Foto Radim Hruška

Miloš Zeman do Blanska přijel z Černé Hory, kde poobědval. U výrobní haly ČKD hlavu státu očekával v dešti hlouček zaměstnanců a vedení firmy. Po krátkém přivítání prezident odešel přes vrátnici dovnitř haly. Tam ho čekalo setkání s vedením a se zaměstnanci.

Ve firmě ČKD prezident Miloš Zeman slíbil podporu při získávání zakázek. Nové kontrakty by firma podle něj mohla získat třeba v Tadžikistánu, kde byl nedávno na státní návštěvě.

„Právě v tomto státě je obrovská poptávka po hydroelektrárnách, protože oni mají Pamir a tu potenciální vodní energii využívají jenom z pěti procent, takže při setkání s vedením a zaměstnanci podniku ČKD Blansko jsem jim nabídnul pomoc díky výsledkům této cesty do Tadžikistánu při získávání zakázek. Domnívám se, že návštěva jejich delegace v Tadžikistánu bude úspěšná, protože jsme tam proto vytvořili úspěšné podmínky,“ uvedl Miloš Zeman

Prezident si při návštěvě podniku neodpustil jeden ze svým proslulých bonmotů. Jeho adresátem se stal šéf společnosti ČKD Blansko Holding. „Ruskému řediteli jsem sdělil, že ruština je pouhý dialekt češtiny, ale on to vzal celkem s humorem a ani moc nezuřil,“ podotkl prezident Zeman.

Deset minut před pátou pak hlava státu dorazila na blanenskou radnici. Se zastupiteli a vedením města prezident mluvil v obřadní síni.

Kolem půl šesté vpodvečer Miloš Zeman v doprovodu hejtmana Michala Haška a starosty Blanska Iva Polák (oba ČSSD) dorazil do blanenského kina. V sále ho čekalo odhadem asi tři sta padesát lidí. Dvacítka návštěvníků prezidentovi ukázala červenou kartu.

Na setkání prezident odpověděl na několik otázek. Pak Miloš Zeman připnul prezidentskou stuhu na prapor města. „Přeji tomuto praporu, aby se s výjimkou zavěšení prezidentské stuhy nikdy před nikým a před ničím neskolnil,“ prohlásil prezident.

Miloš Zeman se pak se zaplněným sálem blanenského kina rozloučil trojicí přání. Přítomným popřál pevné zdraví a štastnou ruku při výběru vánočních dárků. „A za třetí vám přeju životní pohodu. Nenechte se nikdy ničím a nikým otrávit a myslete vlastní hlavou,“ dodal prezident Miloš Zeman, který před půl sedmou odjel do Brna.

V úterý program prezidenta Miloše Zemana pokračuje v Židlochovicích, v Lednici a v Mikulově. Poslední den návštěvy Jihomoravského kraje pak věnuje Boskovicím.

Ve středu dopoledne prezident přijede do Jihomoravské dětské léčebny a do firmy Láník. Krátce po poledni se přesune na boskovickou radnici, kde se setká s vedením města a se zastupiteli.

Zhruba v jednu hodinu pak Miloš Zeman předstoupí na Masarykově náměstí před občany. Návštěvu Jihomoravského kraje prezident zakončí v restauraci Hotelu Pod zámkem, kde poobědvá a bude mít závěrečnou tiskovou konferenci.

Do Blanska přijede prezident, povolení kouřit na radnici nedostal

Galerie k článku

Miloš Zeman na blanenské radnici. Foto Radim HruškaMiloš Zeman na blanenské radnici. Foto Radim Hruška
Miloš Zeman v ČKD Blansko Foto: www.zemanmilos.cz

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509