Dnes je saturday, 18. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Místo zbouraného hotelu Dukla by mohlo vzniknout stálé divadlo

12.4.2016 5:07 | Původní vydání | Michal Záboj

BLANSKO - Blanenské divadlo Kolárka chce v prostorech, které zůstaly po zbouraném hotelu Dukla, vybudovat komorní divadelní scénu. Záměr už jeho zástupci představili vedení města. Zda divadlo podpoří, zatím není jisté.

Místo zbouraného hotelu Dukla by mohlo vzniknout stálé divadlo
Vizualizace nového divadla. Zdroj Divadlo Kolárka

Stálé komorní divadlo by podle představ divadelníků mohlo vzniknout v suterénu Dukly, kde dříve bývala diskotéka. Kvůli jeho vybudování by bylo ale nutné částečně vybourat betonovou desku, kterou město na přelomu roku nechalo vybudovat.

„Prostor, který dříve sloužil jako diskotéka, se musí vyvýšit podle normy pro divadelní hlediště. Byli bychom rádi, aby součástí divadla byla i nadzemní divadelní kavárna,“ popsala Eva Petrželová ze spolku Circulus, který zřizuje Divadlo Kolárka.

Vybudování divadla má podle odhadů přijít až na pětadvacet milionů korun. Jeho provoz by pak ročně spolkl více než tři miliony korun. Kde divadelníci seženou peníze, zatím není jisté.

„Máme tři varianty. Jedna je, že město celou stavbu zaplatí a my budeme v nájmu, druhá znamená nějaký podíl města a nás a třetí varianta je, že peníze na stavbu seženeme sami a v divadle pak zůstaneme adekvátně dlouhou dobu za symbolické nájemné,“ upřesnila Petrželová.

Divadelníci nechali zpracovat první vizualizaci, jak by mohlo prostranství po Dukle s novým divadlem vypadat. Záměr prezentovali blanenským radním.

„Zatím to ale byla jen myšlenka, která je zajímavá, a myslím, že se radním líbila. Vyzvali jsme zástupce divadla, aby připravili podrobné podklady, abychom se tím mohli dál zabývat,“  uvedl blanenský místostarosta Jiří Crha (ODS).

Plán na vybudování stálého divadla ale může narazit záměr města přeměnit prostranství do Dukle na park. V nejbližší době radnice vypíše výběrové řízení na podrobný projekt. Město počítá, že na úpravy padne až deset milionů korun.

„Pokud by divadlo Kolárka počítalo s výraznými změnami, které by zasahovaly do schválených úprav prostranství, projekt by se musel zastavit. Takto ale neuvažujeme. Pokud by se tam měly aktivity divadla Kolárka uskutečnit, tak je to otázka sklepních prostor, “ podotkl místostarosta s tím, že město bude muset vypsat i výběrové řízení na samotné využití suterénu po Dukle.

Jen podzemí ale podle Evy Petrželové pro stálé komorní divadlo v Blansku nestačí. K vybudování plnohodnotné divadelní scény je potřeba využít i nadzemní část.

„Jsme ve stavu, kdy nechceme dělat kompromisy. Když chceme dělat divadlo, nemůže to být jen pravená diskotéka. Blansko si určitě stálé divadlo zaslouží,“ dodala Eva Petrželová ze spolku Circulus.

Hotel Dukla město získalo v dražbě v roce 2011. Zaplatilo za něj třicet a půl miliónu korun. O jeho demolici rozhodli obyvatelé města loni na podzim v referendu.  Bourání přišlo na asi sedm milionů korun.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509