Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Na Regiontouru se Blanensko a Boskovicko neztratilo

24.1.2013 16:20 | Původní vydání 22.1.2013 6:00 | | Vyšlo v číslo 02 2013

Brno - Jihomoravský kraj je po Praze druhým nejvyhledávanějším turistickým regionem naší republiky. A v rámci kraje patří zase k nejnavštěvovanějším Blanensko s Moravským krasem nebo třeba se zajímavými a vyhledávanými sakrálními památkami.

Na Regiontouru se Blanensko a Boskovicko neztratilo
Foto Magda Hrušková
Na cestovatelském veletrhu Regiontour 2013 v Brně se Jihomoravský kraj představil v pavilonu P novou expozicí, jejímž jednotícím prvkem byl nový grafický manuál kraje. Na pultíku pod hlavičkou Moravský kras a okolí se nacházelo množství propagačního materiálu snad ze všech koutů našeho regionu. Do popředí zájmu se dostává například takzvaná sakrální turistika. V nabídce nechyběl chrám Jména Panny Marie ve Křtinách nebo kostel Panny Marie Bolestné ve Sloupu. Blanenské muzeum zvalo zase mimo jiné k prohlídce nově připravených expozic - Objevitelé Moravského krasu, Hrady blanenského okolí a především Chemická laboratoř barona Reichenbacha, který v roce 1833 vynalezl parafín. Ale to nebylo zdaleka všechno. S Blanenskem a Boskovickem jste se mohli na veletrhu potkat na řadě dalších míst. Například Technické muzeum v Brně nezapomnělo ve své expozici na Starou huť nedaleko Adamova.
Na stánku značky Regionální potravina jsme narazili na prezentaci kozí farmy ze Šošůvky. „Nabízeli jsme archivní zrající sýr eidamového typu. Ten musí zrát několik měsíců. Představuje určitý doplněk naší farmářské práce, protože v lednu a únoru kozičky nedojí a my čekáme na novou generaci kůzlat. Dojit se začíná až koncem února,“ řekla nám paní Eva Sedláková z farmy.
Při naší další procházce Regiontouru jsme došli i ke stánku, v němž držitelé značky Moravský kras – regionální produkt, Emilie Šťávová a Jiří Bareš nabízeli drátenické výrobky. „Jezdíme na Regiontour pravidelně. Přicházejí za námi mimo jiné organizátoři nejrůznějších akcí věnovaných nejen řemeslům, a to z celé republiky. Vlastně si tady domlouváme kalendář na nadcházející sezonu,“ řekl Jiří Bareš.
Své místo na veletrhu má tradičně i Správa jeskyní České republiky. Tam jsme se mimo jiné od vedoucího Správy jeskyní Moravského krasu Jiřího Hebelky dozvěděli, že do podzemí si loni našlo cestu celkem 316 485 návštěvníků. Je to sice jen o sedm více než v roce předchozím, ale zatímco o něco poklesla návštěvnost Punkevních jeskyní, v těch Sloupsko-šošůvských vzrostla o více jak tři tisíce. „Pokud jde o zahraniční turisty, těch bylo nejvíce z Polska, Ruska a Slovenska. I další skupinu tvoří především evropští návštěvníci, z těch zámořských to byli hosté z Taiwanu a USA,“ řekl Jiří Hebelka.
Na tomto stánku poutala pozornost dvojice neandrtálců. Lákala návštěvníka na akci Veselé Velikonoce s neandrtálci, která se uskuteční ve Sloupsko-šošůvských jeskyních ve dnech 30. a 31. března. Po celé jeskyni budou neandrtálci seznamovat návštěvníky se svými rituály, nebudou chybět soutěže pro děti ani nabídka mamutího steaku a dalších specialit neandrtálské kuchyně. „Stále větší oblibu si získávají zimní prohlídky při baterkách, od loňského roku jsme začali s prohlídkou spodního patra naší jeskyně. Zájem je skutečně velký, proto je nutné se nejen na tuto prohlídku objednat,“ řekla nám vedoucí jeskyní Miluše Hasoňová.
Na veletrhu byla představena i další novinka. „Místní akční skupina Boskovicko plus ve spolupráci s partnery z Letovicka a Poličska dala v loňském roce dohromady materiál, který není prvoplánově zaměřen turisticky, ale ve svém důsledku se „turismu“ bezprostředně dotýká. Na jeho vzniku se podílel kolektiv autorů a vice než dvaadvacet škol regionu. Vytvořili kolekci čítanek prvouky a vlastivědy s názvem Venkov můj domov aneb Víš, kde žiješ? Jsou to materiály zaměřené na děti. Cílem je připomenout jim, že žijí v úžasném kraji Boskovicka a Poličska, kde je spousta pamětihodností a turistických zajímavých míst s bohatou historií. Tyto čítanky, které navazují na základní školní učivo, se dostaly do všech škol i knihoven zmíněného regionu,“ uvedl jeden z autorů Zdeněk Peša, starosta Olešnice.
Na Regiontouru se představila také redakce Zrcadla Blanenska a Boskovicka, která na něm pokřtila speciální přílohu věnovanou zimnímu turistickém ruchu - Zima v regionu, která bude zdarma k dispozici v informačních centrech Jihomoravského a sousedních krajů.

Galerie k článku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509