Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Na kostele opravují krovy a vyměňují krytinu

28.7.2011 2:02 | Původní vydání 26.7.2011 1:39 | | Vyšlo v Zrcadlo č. 15

Kunštát - Na konci května začala na farním kostele sv. Stanislava v Kunštátě plánovaná oprava krovů a výměna střešní krytiny. 

Na kostele opravují krovy a vyměňují krytinu
„Stav střechy je již delší dobu kritický a každým rokem se situace zhoršuje. Střešní krytina je ve velmi špatném stavu. Její každoroční opravy jsou finančně náročné a v některých místech je oprava bez výměny nerealizovatelná. Proto jsme se loni pustili do přípravy celkové obnovy střešního pláště, který počítá s výměnou krytiny, poškozených prvků krovu, výměnou a doplněním klempířských prvků a hromosvodového vedení,“ vysvětlil kunštátský farář P. Tomáš Koumal. 
Po zpracování projektové dokumentace bylo provedeno výběrové řízení na zhotovitele stavby. Akce přijde na více než dva miliony korun a hotová má být do letošního Hrnčířského jarmarku. Investorem akce je Římskokatolická farnost v Kunštátě. Zatím se podařilo shromáždit finanční prostředky z Havarijního fondu Ministerstva kultury a také z rozpočtu Jihomoravského kraje, dohromady 440 tisíc korun. Celá akce má také plnou podporu vedení města, které na květnovém zasedání zastupitelstva schválilo dotaci 500 tisíc korun. 
„Ještě stále nám ale chybí nějaké peníze. Jsem si jist, že všichni vnímáme kostel jako dominantu nejen náměstí, ale vlastně celého Kunštátu. Proto si dovoluji i touto cestou oslovit všechny, kteří by chtěli přispět na obnovu této sakrální stavby. Věřím, že realizace tohoto projektu velmi pozitivně zasáhne do estetické podoby našeho města a bude všem návštěvníkům důkazem o snaživosti a šikovnosti kunštátských obyvatel. V neposlední řadě se určitě jedná o investici, která časově přesahuje jen přítomné chvíle a bude naším významným příspěvkem všem budoucím generacím,“ doplnil P. Koumal. 
Jakýkoliv dar mohou zájemci předat přímo na faře nebo poukázat na účet farnosti  159179890/0300. Samozřejmostí je možnost vystavit potvrzení o daru pro snížení základu daně. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509