Dnes je sunday, 19. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Na nádvoří zámku v Kunštátě jsou zrestaurované hlavy jelenů

30.5.2017 5:06 | Původní vydání | Martin Jelínek

KUNŠTÁT - Litinové hlavy pěti jelenů patří již léta k neodmyslitelné ozdobě fasády zámku v Kunštátě. Přestože vypadají, jako by na ní byly již po staletí, připevněny na ní byly až v druhé polovině 19. století. Důvody nebyly rozhodně estetické, ale technické. Hlavy s bohatým parožím nechala nyní správa zámku zrestaurovat.

Na nádvoří zámku v Kunštátě jsou zrestaurované hlavy jelenů
Litinové hlavy jelenů z Kunštátu. Foto Správa zámku Kunštát

„No, vlastně jsme je získali, protože před 150 lety začal mít zámek problémy se statikou. Byl proto stažen ocelovými lany, jejichž ukončení hyzdila Čestný dvůr. Proto vznikl nápad, že by je mohla překrýt umělecká litina,“ řekl Zrcadlu kunštátský kastelán Radim Štěpán.

Majitelem zámku byl tehdy Kuno svobodný pan Honrichs. Jelení hlavy mu odlili v železárnách ve Štěpánově nad Svratkou. Zajímavostí je, že každá z nich je jiná. Bystrý návštěvník zámku tedy zjistí, že každý z jelenů má jiný výraz a zcela odlišné paroží.

Jelení hlavy jsou také připomínkou toho, že byl vášnivý lovec, který ve svých sedmi honitbách strávil většinu svého života. Nashromáždil neuvěřitelnou sbírku 4 500 loveckých trofejí, což lze srovnat například se slavnou sbírkou trofejí zámku Hluboká v jižních Čechách.

Kuno byl poslední z rodu Honrichsů. S jeho trofejemi to dopadlo neslavně. Většina z nich byla po nástupu komunismu vyvezena do zámecké zahrady a jako jakýsi symbol zhýralé šlechty spálena. Zbylo jich přibližně 450. Ty nyní zdobí chodby a komnaty zámku.

„Obnova litinových jeleních hlav byla poměrně náročná. Výzkum ukázal, že již před oněmi 150 lety byly sice vyrobeny z litiny, ale tak aby materiál připomínal bronz. I tohoto se naši restaurátoři při celkové očistě a údržbě hlav drželi. Výsledek je skvělý,“ doplnil Štěpán.

Zámek v Kunštátě byl veřejnosti zpřístupněn teprve v roce 2005. Před tím v něm léta sídlil Moravský zemský archiv. Ročně objekt navštíví deset tisíc lidí a zájem o něj vzrůstá.

Galerie k článku

Litinové hlavy jelenů z Kunštátu. Foto Správa zámku KunštátLitinové hlavy jelenů z Kunštátu. Foto Správa zámku Kunštát

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509