Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Na soutěži barmanů převládaly ovocné a svěží chutě

21.3.2014 9:41 |

­Blansko – Na 11. ročníku soutěže mladých barmanů Amundsen cup se v Dělnickém domě v Blansku ve středu sešlo pětadvacet soutěžících ze šesti škol, aby poměřili své znalosti a dovednosti. (obsahuje video)

Na soutěži barmanů převládaly ovocné a svěží chutě
Foto Marta Antonínová

A nebyli tam sami. Při práci je sledovali a hlasitě povzbuzovali jejich spolužáci i s pedagogickým doprovodem, podívat se přišli i školáci z několika blanenských škol a nechyběli ani členové mezigeneračního klubu, který při této škole působí. Na klání dohlíželi techničtí a jakostní komisaři, ale byli tam i moderátoři, zvukaři a osvětlovači, o komfort se starali další studenti i dospělí.

video ze soutěže: www.youtube.com/watch?v=pFHzpiC94aY

„Před lety soutěži dominovaly smetanové nápoje, je zřejmé, že jejich doba už pomalu končí.  Převládají spíše ovocné a svěží chutě díky novým příchutím ingrediencí,“ řekla nám zkušená jakostní komisařka Zdeňka Wettrová.

Jejím kolegou byl letos poprvé Tomáš David, který Střední školu gastronomickou absolvoval před třemi lety, nyní působí jako vedoucí rekreačního zařízení Vyhlídka. „Dostal jsem nabídku a přijal jsem. Moc se mi role komisaře zamlouvá a užívám si to,“ řekl.

Tradičně byla vyhlášena i celá řada doprovodných soutěžních kategorií. Například ta zaměřená na nezbytnou ozdobu míchaného nápoje. Mnohé z nich byly velmi nápadité. Letos v nich převládaly pomeranče a jahody. Zaujala například netradiční ozdoba s „umělecky“ dotvořenou feferonkou. Byla zvolena i miss sympatie a její mužský protějšek, komise hodnotily i nejvtipnější název drinku.

Definitivní vítězkou letošního ročníku se stala Nikola Škrobová před Ivanou Vaněrkovou, obě reprezentovaly Slavkov a třetí příčka patřila Denise Šindlerové z pořádající školy. Děvčata tedy jasně soutěži dominovala, ale mezi budoucími barmany bojovalo jen pět chlapců.

Hostem letošního jedenáctého ročníku byl i Radek Umlauf, který v minulosti připravoval některé soutěžící, působil i v roli technického komisaře. „Teď momentálně působím ve Velké Británii, snažím se sledovat současné trendy a zdokonalovat v tomto oboru a vstřebávám informace. Byl jsem dříve na několika ročnících Amundsenu, teď jsem jich pár vynechal, tak jsem byl zvědavý, kam zase pokročil. Líbilo se mi, že podstatně přibylo diváků. Příjemně mne překvapily například odvážnější trendy v tvorbě ozdob, které jsou jakousi korunou každého míchaného nápoje. Populární například začíná být kombinace ovoce se zeleninou,“ uvedl mimo jiné Radek Umlauf. Dodal, že zákazníci anglických barů jsou tradičně trochu konzervativnější, což je dáno i sortimentem ingrediencí a jen pozvolným pronikáním novinek.

Galerie k článku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509