Dnes je monday, 06. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Náklaďáky přes most nemůžou, tak kličkují lesem

5.5.2014 5:03 | Původní vydání 29.4.2014 6:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 09 2014

Podolí - Neutěšený stav mostu v místní části Letovic – Podolí už nějakou dobu komplikuje život řidičům. V místě je doprava svedena do jednoho jízdního pruhu a přes most směrem na Vísky od dubna vůbec neprojedou těžká nákladní auta.

Náklaďáky přes most nemůžou, tak kličkují lesem
Most v Podolí. Foto Radim Hruška
Ta se musí vydat na objízdnou trasu směrem na Letovice, Kladoruby a Drválovice. A právě tady nastává problém. V lesním úseku mezi Kladoruby a Drválovicemi projíždí po úzké silnici plné zatáček, kde každé míjení dvou náklaďáků znamená test zručnosti jejich šoférů.
A první komplikace na sebe nedaly dlouho čekat. Jaké to je, když se nákladní auto nevejde na silnici a skončí v příkopu, zažili lidé mířící na Zelený čtvrtek do vanovického evangelického kostela na čtení pašijí. „Když jsme se blížili ke konci lesa před Drválovicemi, zjistili jsme, že před námi stojí v koloně asi šest aut. Chvíli jsme nevěděli, co se děje, pak jsme uviděli náklaďák v příkopu. Takže jsme čekali, co bude dál,“ popsala situaci mladá žena mířící s rodinou do Vanovic. 
Podle ní nebyli na místě hasiči ani policisté. „Zjistili jsme, že silnice je zablokovaná asi tři hodiny a chystá se vyproštění náklaďáku. Protože se ale dlouho nic nedělo, museli jsme odstavit auto a zavolat známému, který pro nás přijel ze strany od Vanovic. Mezi tím se někteří řidiči vraceli zpět a jiní čekali, až se cesta uvolní,“ dodala s tím, že neprůjezdná cesta nebyla nijak označena.
Podle internetových stránek blanenských silničářů má objížďka pro nákladní auta těžší než šestnáct tun trvat až do konce příštího roku. Zejména v zimních měsících se doprava ještě více zkomplikuje, protože úsek je často těžko sjízdný i pro osobní auta.
„V současné době se silnice za Kladoruby udržuje jen plužením, což by mohlo způsobit komplikace. Byla jsem ale ujištěna, že není problém na místo vyslat sypače. I tak ale bude cesta lesním úsekem náročná,“ vysvětlila předsedkyně osadního výboru Kladorub Jiřina Daňková. Jak dále doplnila, již zhruba měsíc trvající objížďka znamená pro obec zvýšený průjezd těžkých nákladních vozů. „Zatím se u nás nic nestalo, ale někteří šoféři jezdí hodně rychle. Možná by pomohlo omezení rychlosti,“ uvedla.
Oprava mostu v Podolí se plánuje už nějakou dobu. Nejprve stavbu brzdily problémy s výkupem jednoho pozemku, poté ji zdržely nepřesnosti v projektové dokumentaci. Akce tak nejspíš začne až v příštím roce. Na místě má vyrůst úplně nový železobetonový most na vrtaných pilotách. Stavba přijde na zhruba sedm milionů korun.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509