Dnes je monday, 29. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Nemocnice Blansko získala akreditaci pro vzdělávání mladých lékařů

22.6.2021 12:07 | Původní vydání | Radim Hruška

BLANSKO - Více než dva roky nejistoty jsou u konce. Nemocnice Blansko může opět přijímat mladé lékaře bez obav, že se jim práce na neurologii či interně nezapočítá do praxe. Kvůli vyhlášce č. 221/2018 Sb., o vzdělávání v základních kmenech lékařů, neměli absolventi lékařských fakult více než dva roky jistotu, že se jim odborná praxe v blanenské nemocnici započítá. 

Nemocnice Blansko získala akreditaci pro vzdělávání mladých lékařů
Ilustrační foto: Nemocnice Blansko

I když o práci v Blansku měli zájem, kvůli nejistotě nakonec po škole nenastoupili. Situaci řešilo vedení města i nemocnice na všech úrovních. Nyní se nemocnice i mladí zdravotníci dočkali dokončení řízení o akreditaci. Nemocnice věří, že mladí lékaři teď do Blanska najdou cestu.

„Je to pro nás obrovská úleva. Mladé lékaře jsme vždy vzdělávali, ale nová vyhláška účinná od roku 2018, to najednou změnila. Nově tehdy stanovila podmínku, že akreditaci dostane jen takové zařízení, které zajistí vzdělávání téměř ve všech oborech odborné praxe. To byla nečekaná komplikace nejen pro nás. Blanenská nemocnice pokrývá potřeby regionu spolu s tou boskovickou, úzce spolupracujeme také s nemocnicemi v Brně, zdravotní péči ve všech obory zde proto nenabízíme. Bez ohledu na to, jak kvalitně máme zajištěnou péči v námi nabízených oborech, nám hrozilo, že akreditaci nezískáme,“ vysvětluje ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Zařízení, které zřizuje město, nebylo v boji proti novému znění ministerské vyhlášky osamoceno. „Podobně na tom byla i taková zařízení jako je Masarykův onkologický ústav, IKEM, Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie ale i řada menších pracovišť jako třeba nemocnice v Hodoníně. Všichni bojovali s tím, že k nim absolventi po dokončení studia na lékařských fakultách odmítají nastupovat na některá oddělení, protože se nechtějí vystavovat riziku neuznání odborné praxe,“ dodala Danihelková.

Situaci řešilo vedení města i nemocnice na všech úrovních, jednání probíhala s několika ministry zdravotnictví i přímo s premiérem. Novou vyhlášku, která by upravila pravidla pro uznávání praxe, ale ministerstvo zdravotnictví vydalo až na sklonku minulého roku. A na jejím základě se až nyní Nemocnice Blansko dočkala dokončení řízení o akreditaci pro základní interní a neurologický kmen. Jistotu započítání praxe tak nyní mají všichni nově přijímaní mladí lékaři i ti, kteří už v blanenské nemocnici praxi absolvovali.

„Hodně nám to zjednoduší situaci. Zejména v době, kdy je celorepublikově akutní nedostatek zdravotnického personálu, mohou být mladí medici výraznou posilou. Dobrá zpráva je to pro ně ale také pro naše zkušené lékaře,“ shrnuje primářka interního oddělení Naděžda Formánková.

„Máme pro akreditaci splněné naprosto všechny odborné podmínky, každý absolvent má svého školitele, který nad ním vykonává přímý dozor na oddělení, což nemusí být všude automatické,“ dodává primářka.

Nemocnice si nyní bude moci vychovávat vlastní lékaře hned po jejich absolutoriu, pracovat může s mediky, kteří budou znát chod a organizaci oddělení i celého zařízení. Zdravotníci mohou díky jistotě přísunu nových posil také snáze plánovat další rozvoj a koncepci  interního oddělení i neurologie, která jsou pro fungování nemocnice klíčová.

„Je to pro nás jako pro zřizovatele výborná zpráva. Opravdu jsme se snažili více než dva roky situaci řešit z úrovně města coby zřizovatele i za pomocí Poslanců PČR, Zastupitelů Jihomoravského kraje a dalších. Opakovaně jsme zasílali dopisy adresované na ministerstvo či přímo pana ministra, na vedení Jihomoravského kraje i odborné lékařské organizace. Ve snaze získat akreditaci nám pomáhal například Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů, Asociace českých a moravských nemocnic, ale také řada ředitelů nemocnic a kapacit v oboru,“ vyjmenovává starosta Blanska Jiří Crha.

„Absolvoval jsem několik osobních jednání na přímo na ministerstvu, pana ministra Adama Vojtěcha jsme dokonce pozvali i do Blanska. Jsem rád, že naše úsilí bylo korunováno úspěchem a že se mladí lékaři ale i jejich starší kolegové a primáři obou oddělení opět mohou plně soustředit na svou práci. Chci poděkovat všem, kteří nás v této snaze podpořili,“ dodal starosta.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509