Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Nová kniha Petra Zajíčka představuje Moravský kras

18.11.2017 7:08 | Původní vydání | Martin Jelínek

MORAVSKÝ KRAS - Petr Zajíček pracuje u Správy jeskyní ČR bezmála třicet let. Zabývá se nejen výzkumem mikroklimatu v podzemí, novými objevy, ale i dějinami spojenými s objevováním světa krápníků. Na stáncích knihkupectví je nově k dostání jeho nová kniha Moravský kras v ponorné řece času, kterou vydává Nakladatelství Academia.

Nová kniha Petra Zajíčka představuje Moravský kras
Obálka nové knihy. Foto archiv P. Zajíčka

Kniha provádí čtenáře krasem od počátků jeho vzniku až do současnosti. Přibližuje základní milníky postupného vývoje, historická fakta i neúnavnou práci několika generací badatelů. Představuje také řadu dosud nepublikovaných či málo publikovaných materiálů. Její autor strávil s napsáním a celkovou přípravou této poměrně obšírné publikace zhruba tři roky.

Podařilo se mu do ní dostat i mnoho velmi zajímavých informací, o nichž nevědí ani milovníci Moravského krasu, a dokonce ani znalci. Právě to dělá z jeho knihy zatím neucelenější publikaci věnovanou podzemním krásám této nejstarší moravské chráněné krajinné oblasti (CHKO). Více o ní prozradil v rozhovoru pro Zrcadlo.

Jak vlastně vznikl nápad napsat tuto knihu?
U Nakladatelství Academia jsem v minulosti vydal již dvě knihy. První byla v roce 2010 Jeskyně České republiky. Šlo o průvodce podzemím. Druhou knihou byly loni Jeskyně České republiky na historických mapách. Před třemi lety vyšla krásná kniha autorů Václava Cílka, Karla Žáka a Martina Majera nazvaná Český kras - klíč k české krajině. Již tehdy jsem si řekl, že by stálo za to udělat něco obdobného i o Moravském krasu. Když mi Václav Cílek řekl, že bych ji mohl vytvořit a nakladatelství se záměr líbil, pustil jsem se do práce.

Co je cílem knihy?
Mojí snahou bylo přiblížit kras čtenáři, a to z pohledu všech vědních disciplín. Chtěl jsem, aby byla poutavá, a aby byla i ta nejodbornější témata podána co nejsrozumitelnější formou. Kniha má nejen doplňovat informace, tedy vzdělávat, ale i bavit. Nejtěžší byla práce na geologické části. Přiblížit geologický vývoj krasu tak, aby to bylo pro čtenáře srozumitelné a netrápil se s vědeckými termíny, bylo opravdu náročné. Publikace začíná geologickým vývojem, postupně přechází k příchodu člověka do krasu, k seznamování se s krasovými jevy, prvními písemnými zmínkami o této lokalitě a významná část je věnována také těm, kteří se podíleli na jeho objevování. Byly to desítky lidí. V knize neschází ani jejich seznam.

Lze vůbec v krasu ještě něco objevovat?
V žádném případě nejsme s objevy ještě na konci. V krasu bylo dosud popsáno 1132 jeskyní, jenže při procházce jeho přírodou narážíme na desítky takzvaných závrtů. Jsou to díry do podzemí, přičemž pod každou z nich je nějaký podzemní prostor, možná jen komín, jeskyňka, nebo i větší systém chodeb. Podle hrubých odhadů bude poznávání podzemí krasu pokračovat ještě nejméně sto až dvě stě let a stejně ani pak nebudeme zřejmě na konci.

Navíc je důležité pochopit, že dostat se do nových prostor je poměrně náročné, a to jak technicky, tak i pro jeskyňáře fyzicky. Na mnoha místech je nutné odstranit balvany a suť, což může trvat dlouhé týdny. Ne vždy je štěstí objevitelům nakloněno tak, jak tomu bylo v roce 1926, když horníci objevili na Harbešské plošině závrt Společňák a jen pár metrů pod ním Harbešskou jeskyni. Takovéto náhody se stávají jen velmi ojediněle. Díky za ně.

Celý rozhovor přineseme v úterním tištěném Zrcadle.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509