Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Nová soukromá základní škola se otevře v září v Rájci-Jestřebí

24.2.2017 5:08 | Původní vydání | Marie Hasoňová

RÁJEC-JESTŘEBÍ - Děti na Blanensku budou mít možnost alternativní školní docházky. ZŠ PROŽITKEM plánuje zahájit provoz od 1. září 2017 v Rájci-Jestřebí. Zakladatelé vyzývají rodiče k včasnému přihlášení dětí do první, druhé nebo třetí třídy. 

Nová soukromá základní škola se otevře v září v Rájci-Jestřebí
Nová soukromá základní škola se otevře v Rájci-Jestřebí. Ilustrační foto archiv Zrcadla

O založení soukromé základní školy s alternativními prvky usilují zakladatelé Lesní mateřské školy Permoník v Černé Hoře již delší dobu. Nyní Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy předběžně zamítlo jejich žádost o akreditaci, nicméně tato skutečnost provozu soukromé školy nebrání. Stejně totiž dopadly všechny žádosti napříč republikou; ministerstvo se rozhodlo plošně nepodpořit vznik soukromých škol.

Místní úřady však vzniku nové školy dávají zelenou. „Roste počet rodičů se zájmem o alternativu a my podporujeme jakoukoliv rozmanitost v regionu,“ uvádí vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy v Blansku Petra Skotáková. Podle ní nehrozí masový odchod žáků ze státních škol. „V případě ZŠ PROŽITKEM se jedná řádově o jednotky, maximálně dvě desítky dětí, což nemůže školství v regionu ohrozit,“ podotýká Skotáková s tím, že k žádosti o akreditaci připojil odbor školství kladné stanovisko.

Škola může fungovat s akreditací i bez ní.  „Pro nás to v podstatě znamená zejména rozdíl v penězích a minimálním počtu přijatých dětí. Pokud bychom měli akreditaci, dostávali bychom peníze na každého žáka a školné by potom mohlo být přibližně o tisíc korun nižší,“ říká jedna ze zakladatelek ZŠ PROŽITKEM Petra Chovancová.

Na druhou stranu vyšší školné při provozu školy mimo rejstřík škol a školských zařízení vykompenzují jisté výhody v podobě volnějšího výběru vhodného pedagoga, méně byrokratických nařízení a administrativy, pružnějšího vzdělávacího plánu či volnější docházky dětí. Rodiče tak nebudou muset žádat o svolení ředitele školy v případě delších dovolených či jiných rodinných důvodů během školního roku, jako je tomu v některých státních školách.

Škola si klade za cíl dodržet respektující individuální přístup při výuce – ve třídě bude maximálně šestnáct dětí, a to nejprve první, druhý a třetí ročník dohromady. „Na druhém stupni už by měl být každý ročník zvlášť. Začneme tedy nejprve otevřením třídy s prvními třemi ročníky. Naše škola je vhodná i pro děti v domácím vzdělávání. Také se hodí pro ty, které dostanou odklad, ale jejichž rodiče naznají, že mateřská škola již není pro ně dostačující,“ upřesňuje Chovancová.

Ve škole se bude využívat hlavně slovní hodnocení. „Nechceme využívat známky k nějakému škatulkování. Díky týmové práci se naučí spíše spolupracovat, než soupeřit. Chceme, aby dítě bylo v pohodě a do školy se těšilo,“ vysvětluje druhá ze zakladatelek Michaela Dobiášková.

„Jak název napovídá, půjde o výuku prožitkem. Budeme se učit prožitkem, zkušeností a hrou s využitím projektů tak, že děti nepocítí hranice mezi jednotlivými vyučovacími předměty,“ tvrdí Dobiášková. „Reálný zážitek a správný příklad dokáže víc než hodina teorie. Dostane-li dítě správné podněty k tomu, aby chtělo objevovat a radovat se z poznávání, osvojí si stejnou znalost hlouběji a příjemněji, než když se musí učit. Má pak paradoxně náskok i při pokračování na státní škole. Přichází totiž s přirozeně rozvinutou vnitřní motivací studovat proto, že samo chce, a ne proto, že cítí tlak vnější autority.“

Nová základní škola bude sídlit v budově bývalé školy v Rájci-Jestřebí. Má vlastní zahradu, což umožňuje bezpečný pobyt dětí venku na čerstvém vzduchu, kde mohou žáci strávit nemalou část výuky. Plánuje se také pořádání různých výletů, exkurzí, návštěv divadla a vzdělávacích akcí, a to třeba i jednou týdně. Další informace rodiče naleznou na webových a facebookových stránkách ZŠ PROŽITKEM.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509