Dnes je saturday, 04. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Nové autobusy v novém stylu: Lidé snadno poznají, že cestují v Jihomoravském kraji

26.2.2021 9:43 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION - Pravděpodobně od května letošního roku omladí vozový park regionu 50 nových autobusů, první z nich zástupci kraje, výrobců a dopravců představili veřejnosti prvního února. Během roku kraj objedná dalších jedenapadesát vozidel.

Nové autobusy v novém stylu: Lidé snadno poznají, že cestují v Jihomoravském kraji
Nové autobusy. Foto JmK

„Když se na zastávce sjedou autobusy z různých koutů jižní Moravy, často to tam vypadá ve stylu ´každý pes jiná ves´. Je škoda, že lidé často ani nevědí, co pro ně vlastně Jihomoravský kraj všechno dělá. A tohle je jedna z cest, jak to změnit  – sjednotili jsme barvy a loga tak, aby časem všichni cestující věděli, že autobusy, ve kterých právě sedí, financuje Jihomoravský kraj,“ představil vozidla hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Nové autobusy jsou v souladu s novým vizuálním stylem Jihomoravského kraje - natřené červenou a bílou barvou s modrým logem, v dolní části vozidel je druhá z barev - stříbřitě šedá.

Aktuálně mají objednávky na dodávku nových autobusů uzavřeny 3 dopravci – ČSAD Kyjov (do konce dubna celkem 22 autobusů IVECO), BDS-BUS (do dubna 13 autobusů IVECO) a ČSAD Hodonín (15 autobusů SOR). Společnost ČSAD Ústí nad Orlicí pak brzy uzavře objednávku pro oblast Blanenska na dalších 51 autobusů SETRA a 4 hybridní autobusy Mercedes BENZ, které by měly na linkách IDS JMK začít jezdit od 1. října. Vozový park se bude obměňovat postupně.

„Cílem Jihomoravského kraje je provozovat veřejnou dopravu v kraji co nejefektivnějším způsobem. Pokud jsou starší vozidla stále funkční, mohou je dopravci dále využívat. Mnozí dopravci se přesto k obnově vozového parku rozhodli dobrovolně, vycházelo to jako ekonomičtější řešení,“ sdělil Jiří Crha, radní pro dopravu.

Vedení Jihomoravského kraje odhaduje, že se v nejbližších letech podaří obnovit až třetinu vozového parku, což je víc jak 200 autobusů. Všechny by měly být nízkopodlažní  a moderně vybavené.

„Nově dodávaná vozidla jsou povinně vybavena silnou klimatizací a disponují zvětšeným prostorem pro umístění dětských kočárků a vozíků pro invalidy. Jihomoravský kraj rovněž z důvodu zvýšení bezpečnosti provozu a ochrany řidičů proti nakažlivým chorobám požadoval vybavení nových autobusů kabinou řidiče. Jako ochrana před chladem i před letními vedry budou sloužit zdvojená zatmavená okna, ta budou v IDS JMK novinkou,“ uvedl ředitel KORDIS JMK Jiří Horský.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509