Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



OBRAZEM: Dvě stovky nadšenců ve Skalici svedly Zimní bitvu

21.1.2018 16:46 | Původní vydání | Martin Jelínek

SKALICE NAD SVITAVOU - Do posledního místa se v sobotu zaplnil ve Skalici nad Svitavou prostor pro diváky určený pro pozorování scény, v níž 200 nadšenců v kostýmech předvedlo Zimní bitvu. Prezentovali v ní tu část druhé světové války, v níž začala sovětská Rudá armáda pronikat do měst ve východním Prusku. 

OBRAZEM: Dvě stovky nadšenců ve Skalici svedly Zimní bitvu
Zimní bitva ve Skalici. Foto Martin Jelínek

Zdecimovaná německá armáda tehdy musela využít Volksturmu, tedy jednotek složených z německých civilistů. Bojová ukázka trvala za hřmění výstřelů z děl, kulometů a pušek hodinu. Sledovalo ji přes 600 zvědavců.

„Cílem bylo ukázat, že válka nebyla jen střetem armád, ale samozřejmě do ní byli, i když samozřejmě bez ohledu na svá přání, vtaženi i civilisté. Na bojiště jsme proto vyslali i ženy k dělům, dříve narozené a dospívající. Bitva se povedla,“ řekl Zrcadlu za pořadatele akce Dan Urbánek ze sdružení vojenské historie Renata. Ten spolu s přáteli několik týdnů dopředu vymýšlel přesný plán bitvy, pro níž byl vybrán skalický vojenský skanzen Markland.

V něm se lednová Zimní bitva na blátě, sněhu a za chladného počasí, uskutečnila již podruhé. Zájem byl velký, takže se z této lednové akce pravděpodobně stane tradice. Na bitevním poli viděli diváci tvrdě se bránící německé jednotky, které zpočátku odolávaly útoku Rudé armády. Nakonec ale přes řízné německé vojenské povely sovětské jednotky vyhrály.

Dokladem spokojenosti diváků pak byl bouřlivý potlesk, jehož se nadšencům dostalo při nástupu po bitvě. Pak už se na bojiště vrhly bez ohledu na všudypřítomné bahno zástupy děti. Prošmejdily každou část, včetně zákopů, aby si v nich našly prázdné nábojnice, které si mohly odnést na památku. Součástí akce bylo bohaté občerstvení a burza militárií. Bez ohledu na to, kdo na které straně bojoval, se pak „němečtí“ i „ruští“ vojáci společně opřeli do rozměrného děla, které bylo nutné po ukončení akce natlačit na valník nákladního auta a odvézt.

„Chtěli jsme si tímto způsobem připomenout 72. výročí od konce druhé světové války. Samozřejmě je vojenská historie pro nás všechny velkým koníčkem, a přes všechny výstřely a výbuchy na bojišti se dobře bavíme, přitom ale chceme, aby se nezapomnělo na to hlavní. Nesmíme zapomenout na to, jaké oběti si druhá světová válka vyžádala,“ dodal Urbánek.  

Galerie k článku

Zimní bitva ve Skalici. Foto Martin JelínekZimní bitva ve Skalici. Foto Martin JelínekZimní bitva ve Skalici. Foto Martin JelínekZimní bitva ve Skalici. Foto Martin Jelínek
Zimní bitva ve Skalici. Foto Martin JelínekZimní bitva ve Skalici. Foto Martin JelínekZimní bitva ve Skalici. Foto Martin JelínekZimní bitva ve Skalici. Foto Martin Jelínek
Zimní bitva ve Skalici. Foto Martin JelínekZimní bitva ve Skalici. Foto Martin JelínekZimní bitva ve Skalici. Foto Martin JelínekZimní bitva ve Skalici. Foto Martin Jelínek
Zimní bitva ve Skalici. Foto Martin JelínekZimní bitva ve Skalici. Foto Martin JelínekZimní bitva ve Skalici. Foto Martin Jelínek

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509