Dnes je saturday, 27. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Okrouhlá vyřeší nedostatek pitné vody, postaví nový přivaděč

30.7.2015 5:06 | Původní vydání | Michal Záboj

Okrouhlá - Domácnosti v Okrouhlé bude příští rok zásobovat pitnou vodou nový přivaděč z Vratíkova. Jeho vybudování přijde na asi osmnáct milionů korun, první čtyři miliony ve středu obec dostala od Jihomoravského kraje. 

Okrouhlá vyřeší nedostatek pitné vody, postaví nový přivaděč
Michal Hašek a Bronislav Šamšula podepsali smlouvu o dotaci. Foto M. Záboj

Okrouhlou trápí nedostatek vody už několik let. Nejhorší bývá situace se zásobováním obyvatel v letních měsících, kdy je nutné místní vodojem zásobovat cisternami.

„Denně doplňujeme vodojem takřka třiceti třemi kubíky vody, což je nesmírná finanční zátěž,“ podotkl starosta Okrouhlé Bronislav Šamšula (ČSSD).

Problémy se zásobováním vodou má vyřešit nový převaděč z Vratíkovského vodojemu. Jeho vybudování si ale obec sama nemůže dovolit. První čtyři miliony korun poskytl Jihomoravské kraj. Smlouvu o tom podepsal starosta s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) ve středu.

„Při své květnové návštěvě v Okrouhlé jsem se seznámil s kritickým stavem zásobování pitnou vodou a s podrobnostmi připravovaného projektu, který se několik let nedařilo uskutečnit z důvodu nedostatku finančních prostředků. Následně jsem navrhl radě a zastupitelstvu kraje udělení podpory, takže zhruba za měsíc po této návštěvě schválilo krajské zastupitelstvo přidělení příslušné dotace,“ uvedl jihomoravský hejtman Hašek.

Většinu potřebných peněz na stavbu nového přivaděče pitné vody pro Okrouhlou by mělo poskytnout ministerstvo zemědělství. Dotace by měla činit asi šedesát procent nákladů, tedy přes deset milionů korun.

„Projekt předpokládá trasu z vratíkovského vodojemu nejprve asi tři sta metrů podél komunikace Vratíkov - Okrouhlá, pak po polní cestě zvané Dálnice až na okraj nové výstavby v Okrouhlé Melkov I. Pak bude přivaděč pokračovat podél polních cest přes zemědělské družstvo až do našeho vodojemu,“ upřesnil starosta Okrouhlé s tím, že součástí stavby budou i nová čerpadla ve vodojemu.

Projekt už má za sebou územní řízení. Stavební povolení nabude právní moci v nejbližší době. Samotná pokládka nového potrubí by měla začít příští rok na jaře. Pitnou vodu z nového přivaděče by tak obyvatelé Okrouhlé mohli mít v létě 2016.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509