Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Podle nové studie je u Rudice tolik strusky, že ji nelze odtěžit

25.2.2018 9:29 | Původní vydání | Martin Jelínek

RUDICE - V Rudickém propadání je navezeno tak velké množství strusky, že ji snad ani není technicky možné odtěžit. Vyplývá to z nové studie vypracované pro správu Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras, která hledá způsob, jak zamezit zplavování strusky do jeskynního systému Rudické propadání-Býčí skála.

Podle nové studie je u Rudice tolik strusky, že ji nelze odtěžit
Voda sebou odnáší i strusku, která má podobu malých skleněných úlomků. Foto CHKO Moravský kras

Struska je odpad vznikající při tavení železa. Má podobu temně zelených nebo černých kamínků, připomínajících sklo. V podzemí ale ničí vzácnou krápníkovou výzdobu.

Vysoké pece nechal v 19. století vybudovat v Jedovnicích knížecí rod Salmů. Před zhruba sto lety byly zrušeny. Desetiletí před tím se ale odpad z pecí vyvážel do Rudice, a to nedaleko míst, kde se Jedovnický potok propadá do podzemí. Strusky je tam tolik, že by zaplnila několik nákladních vlaků.

Ochranáři vybudovali před čtyřmi roky v korytě potoka několik hrázek z dřevěných kůlů, které měly úlomky zachycovat. Dělníci tam tehdy ručně odkopávali některá místa, strusku vyváželi z této velmi špatně přístupné lokality ve kbelících za pomoci malé lanovky. Toto opatření je ale jen dočasné a situace si vyžaduje zásadnější řešení.

„Teď již díky studii víme, že bude nutné odtěžit a odvézt tu strusku, která je v korytě potoka, a u níž hrozí, že ji voda odnese do jeskyní. Na obrovských haldách je nyní les. Okolí potoka bude nutné zajistit hrázkami a zpevnit vápencovými balvany,“ řekl Zrcadlu vedoucí správy CHKO Leoš Štefka.

Doplnil, že částka, na kterou přijdou záchranné práce, není přesně vyčíslena. Původně se hovořilo o přibližně deseti milionech korun. Správa je chce získat z evropských dotací určených na péči o národní přírodní památky, k nimž propadání patří.

Práce v terénu by mohly začít zhruba za rok. Současná situace je podle odborníků nepříznivá. Jedovnický potok v podzemí vytváří 90 metrů vysoký vodopád, což je jeden z největších vodopádů v Česku. Voda tam padá do kamenného útvaru, který připomíná káď. Ta se postupně plní struskou. Situace se ale podle Štefky v uplynulých letech mírně zlepšila.

„Rudice totiž napojila své odpadní vody na čistírnu v Jedovnicích, což velmi pomohlo. Do propadání tak už neproudí znečištěná voda. Nicméně stav není stále takový, jaký bychom si představovali. Proto jsou práce v propadání jedním z našich klíčových projektů,“ dodal Štefka. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509