Dnes je sunday, 28. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Polák: Nová koncepce sportu je pro město důležitá

10.1.2014 11:36 | Původní vydání 7.1.2014 6:00 | Bohumil Hlaváček | Vyšlo v číslo 01 2014
Blansko - Od začátku roku má Blansko nového starostu. Lubomíra Toufara, který se po volbách stal poslancem Parlamentu České republiky, vystřídal ve funkci Ivo Polák. Není to žádný politický nováček. Na městě již působil jako místostarosta, zastával i funkce na kraji. Hned první den ve funkci jsme ho požádali o rozhovor.
Polák: Nová koncepce sportu je pro město důležitá
S jakým pocitem usedáte do starostenského křesla?
Já bych řekl, že s pocitem velké zodpovědnosti, protože i když je konec volebního období a všechny plánované projekty jsou nastartovány a již se realizují a já jako nový starosta je můžu těžko ovlivnit, je třeba je zdárně dokončit. 

Hodláte do nich ještě nějak zásadně zasahovat?
Nejsou pro mne nové. Jako zastupitel je samozřejmě znám. Ne sice jako třeba radní nebo dosavadní užší vedení města. Pokud se s nimi seznámím dopodrobna, což chci učinit v nejbližších dnech, budu-li mít jiný názor na nějaká řešení než kolegové, chci o tom pochopitelně diskutovat.

Máte na mysli něco konkrétního?
Například je to otázka zateplení ZŠ Salmova. Jak je všeobecně známo, bylo zrušeno předchozí výběrové řízení. Rád bych si upřesnil souvislosti. Zadávací podmínky byly v pořádku, problémy byly asi technického rázu. Je to nutné koordinovat, neopakovat chyby. To je třeba jeden konkrétní případ. Zajímat se chci také intenzivně o investiční projekt parkoviště u vlakového nádraží. Důležitý bude také průtah Lažánkami i samotným městem Blanskem. To jsou velmi aktuální otázky. Budu se zajímat o připravenost těchto akcí, stav projektové dokumentace. 

Připravuje se nová koncepce podpory sportu…
Tak ta mne také velice zajímá. Byla ustanovena komise, budu sledovat jaké podklady přednese pro období do budoucích deseti let. 

Jaký je váš názor na tuto problematiku?
Jestli něco měnit, to není otázka na půl roku nebo rok. A proto je třeba právě tato koncepce. 
Je třeba především popsat příčiny, proč se nedostává financí na to či ono. Jestli jdou do správných odvětví, či jestli se daří podporovat mládež nebo nikoliv. Jestli je dostatečná podpora sponzorů a pokud ne, tak proč. Ekonomická krize úlohu hraje, to nelze zakrývat. Každý podnikatel dvakrát obrátí korunu, než ji do něčeho vloží. V těchto věcech ale musí hrát určitou důležitou roli stát potažmo město. Nesmí to ale být v disproporcích s jinými oblastmi, investicemi nebo třeba kulturou. Rozpočet města není nafukovací. V koncepci musí být popsány příčiny, aby bylo možno nastavit nové podmínky. 

Je třeba investovat i do sportovišť?
Myslím, že až tak dalece ne. Ve srovnání s podobnými městy jsou na velmi solidní úrovni. Hendikep je v tom, že je u nás spousta sportovních odvětví a některá na vysoké regionální, státní i mezinárodní úrovni. To je nevýhoda, peněz se pak nedostává. Podmínky pro sportovce jsou u nás dobré. Až na výjimky. Neustále se zde bojuje o fotbalovou umělou trávu, myslím, že oprávněně. A dokončení rekonstrukce sportovní haly na Údolní ulici. Tyto dvě věci je nutno určitě z hlediska investic dotáhnout. Město Blansko by pak podle mne mohlo mít roli podobnou jako například Nymburk. Když si vezmeme Sportovní ostrov Ludvíka Daňka, zázemí je tam velice dobré. 

Mluvíte o dlouhodobé koncepci. Souvisí to s vašimi plány na dlouhodobější působení na blanenské radnici než do konce tohoto volebního období?
To jsem již do médií tlumočil. Kdyby tomu tak nebylo, na starostenské místo bych nešel. Bylo mojí podmínkou, že pokud přistoupím na nástup do něho, je to s vyhlídkou do budoucna. Budu tedy na podzim na tuto funkci jako lídr sociální demokracie kandidovat. To je moje jednoznačná odpověď.

Nabízí se otázka s jakým programem?
Řekl jsem to již na zastupitelstvu. Jestli ode mne někdo očekává hned nějaké obrovské plány, bude zklamán. Něco nového se dá za následujících deset měsíců těžko stihnout. I já jako lídr strany nemůžu teď nic prozrazovat. Nezáleží to jen na mně. Nechci nic prozrazovat, aniž bych se o tom poradil s kolegy. Od února již budeme pracovat na programu, se kterým chceme v dostatečném předstihu seznámit občany. 

Přesto si dovolím jednu otázku. Hodně se teď mluví o jisté věci a bylo to již zveřejněno. Přemostění na Staré Blansko…
Píše se o tom. Pro někoho je to science fiction. Z hlediska nějaké vize to tak ale nemusí být. Vím, jaké jsou možnosti třeba krajské samosprávy, která do toho může finančně hodně promluvit. Pokud se peníze najdou a projdou příslušnou regionání radou jako prospěšné pro občany. Plánované náklady jsou velmi vysoké, ale protože vím, jaké peníze se v rámci regionálního programu mnohdy schvalovaly, tak si nemyslím, že by to bylo až tak nemožné. Reálné by to bylo. Záleží na komunikaci a připravení projektové dokumentace a dalších věcech. Horizont roku 2020 by mohl přicházet v úvahu.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509