Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Polák: Za šéfa ČSSD jsem si přál Zimolu

17.3.2018 13:26 | Původní vydání | Martin Jelínek

BLANSKO - ČSSD má nové vedení, jehož úkolem je nyní vyvést stranu z povolební krize a navíc ji připravit na podzimní komunální volby, které budou pro sociální demokracii tvrdým testem důvěry voličů. Jedním z delegátů stranického sjezdu v Hradci Králové, kde byl novým předsedou zvolen Jan Hamáček a statutárním místopředsedou Jiří Zimola, byl i blanenský starosta a předseda blanenské sociální demokracie Ivo Polák. Jak sám přiznává, za nového stranického šéfa by raději chtěl Zimolu, ale výsledek sjezdu plně respektuje. Více prozradil v rozhovoru pro Zrcadlo.

Polák: Za šéfa ČSSD jsem si přál Zimolu
Starosta Polák s novým předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Foto archiv Iva Poláka

Jak jste tedy spokojený s novým vedením?

Stejně tak, jako všichni delegáti jihomoravské krajské organizace ČSSD, jsem volil Jiřího Zimolu, který pro mě představuje určitou změnu ve srovnání s předešlým vedením (pozn. Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec). Nicméně dopadlo to tak, jak to dopadlo. Nastala totiž situace, kdy Chovanec zvolen nebyl a jeho hlasy získal následně Jan Hamáček, který nakonec ve volbě předsedy uspěl. Pro mě jako pro člena ČSSD to není až tak přijatelné, ale tuto volbu respektuji. Je to daleko lepší situace, než kdyby byl zvolen za předsedu Chovanec. To by bylo pro mě naprosto nepřijatelné, protože to bychom se nikam dál neposunuli.

Litujete tedy Zimolova neúspěchu?

Zimola se následně ucházel o post statutárního místopředsedy, a tam již se ziskem výrazné většiny hlasů přítomných uspěl. To vnímám velice kladně. Myslím, že Jirka Zimola je schopen pomyslně vyvažovat předsedu Jana Hamáčka. Tandem Hamáček-Zimola v nejvyšším vedení by mohl být úspěšný. To nám ale ukážou až následující týdny a měsíce.

Pokud někdo sledoval sjezd ČSSD, tak musí jistě připustit, že Zimolův projev byl nejlepší. Výsledek voleb není ideální, ale je přijatelný. Samozřejmě ještě záleží na tom, jak dopadne volba dalších čtyř místopředsedů. Ti budou vybráni na dalším stranickém sjezdu, který se uskuteční 7. dubna. Místo jeho konání ještě není vybráno.

Měla by mít v nejvyšším vedení své zastoupení i jižní Morava?

Tak to bezpochyby. Jsme největší krajskou organizací ČSSD, takže o tom nemůže být sporu. Na místopředsedu kandiduje z našeho regionu Roman Onderka (pozn. bývalý brněnský primátor). Co se pak týče samotné volby místopředsedů, ústředí nám ke každému místopředsedovi posílá text s jeho vizemi k tomu, jak by se měla ČSSD dále rozvíjet. Přiznám se, že na tyto materiály moc nedám. Dávám přednost přímému kontaktu na sjezdu. I v tomto případě si tedy, spíše než na nejrůznější doporučení, počkám až na kandidátské projevy.

Nové vedení musí táhnout za jeden provaz ve snaze vrátit ČSSD její tradiční témata, což jsou mzdy občanů a sociální oblast. Především musí naslouchat členské základně, a ještě více veřejnosti. Bez toho není možné dosáhnout v budoucnu lepších volebních výsledků.

Dokáže tandem Hamáček-Zimola zajistit dobrý výsledek komunálních voleb pro ČSSD?

Oba přímo na sjezdu delegátům slíbili, že vytvoří kandidujícím co nejlepší podmínky ve snaze dosáhnout co nejlepších výsledků. Celostátní atmosféra v politickém dění se odráží i v nižších patrech politiky. Tak to je a mnohým starostům, místostarostům, zastupitelům to nedělá radost. Na druhou stranu si myslím, že tam kde je ČSSD v úspěšné radniční koalici, která odvedla dobrou práci, tak by neměl být problém. Právě činnost koalic bude hlavním předmětem hodnocení voličů při komunálních volbách.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509