Dnes je tuesday, 07. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Před sedmdesáti léty sovětská letadla bombardovala střed Blanska

22.4.2015 14:55 | Původní vydání | Milan Koudelka

Blansko, ačkoli bylo v době 2. světové války střediskem válečné výroby, až do května 1945 leželo v relativně klidném zázemí. S přibližováním fronty se však i zde objevovaly průjezdy vojenských kolon, ve městě byl zřízen lazaret a ve školách a Ježkově továrně byli ubytováni němečtí vojáci. 

Před sedmdesáti léty sovětská letadla bombardovala střed Blanska
Následky bombardování Blanska. Foto Muzeum Blansko

Sovětské letectvo provádělo v dubnu 1945 ofenzivní akce proti stále urputně bojujícímu protivníkovi, mj. bylo napadáno i město Brno. 25. dubna 1945 pak bylo napadeno i Blansko. Nálet provedla 218. bitevní letecká divize Rudé armády, vybavená lehkými bombardéry americké výroby Douglas A-20 G Havoc, které ovšem sovětští letci nazývali Bostony, a to podle názvu užívaného pro tento typ letounu v britské RAF. Tyto lehké bombardéry se do SSSR dostaly v rámci dodávek Lend and Lease a jejich verze G byla kromě pumovnice, schopné pojmout 2000 liber (tedy asi 910 kg) pum a společné pro všechny verze stroje, vybavena i mohutnou hlavňovou výzbrojí v přídi, tvořenou čtyřmi 20mm kanóny a dvěma kulomety ráže 12,7 mm. Takto vybavené stroje byly ideální k provádění nízkých bitevních náletů a ničení techniky a živé síly protivníka.

Při náletu na Blansko svrhly sovětské stroje asi 300 pum. Vzhledem k charakteru sovětských náletů na Brno, prováděných v téže době, lze předpokládat, že sovětští letci použili větší množství lehkých pum o váze 20 až 50 kg, čemuž naznačuje i charakter poškození domů zachycených dobovými fotografiemi. Nálet provedený v 18 hodin 25 minut byl nečekaný a přišlo při něm o život 22 blanenských občanů a nezjištěný počet německých vojáků. Bomby dopadly na střed města, poškozena byla radnice, pošta, dvůr velkostatku, měšťanská škola a Ježkova továrna. Poškozeno bylo 126 domů, z nichž bylo 6 zcela zničeno.

O den později zažilo Blansko další sovětské nálety, tentokrát zřejmě provedené bitevními letouny Il-2, proslulými „šturmoviky“. Letci se tentokrát zaměřili na ČKD a Staré Blansko a při náletu zahynula osmnáctiletá Marta Tůmová.

Sovětské letectvo provádělo podobné nálety, sloužící k umlčení odporu nepřítele a k zastavení jeho snahy o ústup do amerického zajetí, až do konce války. Při jejich provádění přišlo o život kromě německých vojáků i mnoho civilistů (českých i německých), jejichž počet se odhaduje na více než 1300. Ve zmatku provázejícím postup Rudé armády a ústup německého protivníka se pak sovětští letci někdy nevyhnuli ani bombardování svých vlastních jednotek. Příkladem mohou být Hrotovice, kde 8. května pumy zasáhly občany vítající příchod Rudé armády a zabily 114 místních občanů a 36 sovětských vojáků.

Dobové fotografie ze sbírky Muzea Blansko dokládají poškození města Blanska po sovětských náletech a snahu občanů o opravu poničených příbytků.

Galerie k článku

Bombardovací letoun A-20 G Havoc v sovětských službách Foto http://aircraftnut.blogspot.czZasažené domy na ulici Sadová. Foto Muzeum BlanskoZasažené domy na ulici Horní Palava. Foto Muzeum BlanskoZbořená zeď Ježkovy továrny. Foto Muzeum Blansko
Interiér jednoho ze zasažených domů. Foto Muzeum BlanskoDům postižený náletem. Foto Muzeum BlanskoDům postižený náletem. Foto Muzeum BlanskoDům postižený náletem. Foto Muzeum Blansko
Radnice po bombardování. Foto Muzeum BlanskoVybombardovaná obecná škola. Foto Muzeum BlanskoÚklid před radnicí. Foto Muzeum BlanskoNásledky bombardování. Foto Muzeum Blansko
Následky bombardování. Foto Muzeum BlanskoNásledky bombardování. Foto Muzeum BlanskoNásledky bombardování. Foto Muzeum BlanskoNásledky bombardování. Foto Muzeum Blansko
Následky bombardování. Foto Muzeum BlanskoNásledky bombardování. Foto Muzeum Blansko

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509