Dnes je saturday, 04. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Prodejna v Lažánkách asi zanikne, město nechce dotovat Jednotu

4.10.2017 5:04 | Původní vydání | Michal Záboj

BLANSKO, BOSKOVICE - Obyvatelé Lažánek, které jsou jednou z místních části Blanska, příští rok zřejmě přijdou o prodejnu smíšeného zboží. Blanenští radní totiž odmítli boskovické Jednotě dotovat její provoz. Podpora soukromého podnikání z veřejných zdrojů se jim zdá proti pravidlům.

Prodejna v Lažánkách asi zanikne, město nechce dotovat Jednotu
Prodejna Jednoty v Lažánkách. Foto mapy.cz

Na blanenskou radnici před časem přišel dopis. Předseda představenstva spotřebního družstva jednota Boskovice v něm oznámil, že prodejna v Lažánkách je ztrátová. Požádal rovněž město o dotaci. Zároveň dodal, že pokud peníze nepošle, obchod Jednota uzavře.

Žádostí se zabývala rada města. Dotovat soukromý subjekt ale radní jednomyslně odmítli.

„Toto opatření (dotaci provozu obchodu) považujeme za nesystémové a za určitý precedens, který by prolomil všechna pravidla tržního hospodářství. Po Jednotě by totiž mohli přijít se stejným požadavkem i další podnikatelé ve městě nebo jeho místních částech,“ vysvětlil důvody k odmítnutí žádosti Jednoty blanenský starosta Ivo Polák (ČSSD).

I přesto chce vedení města dál jednat. O problému bude mluvit s osadním výborem v Lažánkách a projedná ho i prosincové zastupitelstvo.

Stejnou žádost dostalo na stůl také vedení Boskovic. Tam Jednota zase požadovala pokrýt ztrátu prodejny v místní části Vratíkov. V opačném případě opět hrozila uzavřením obchodu.

„Vedení města záležitost projednalo s osadním výborem a ten uspořádal anketu mezi lidmi. Všichni prodejnu, která slouží i jako místo pro setkávání obyvatel, chtějí,“ uvedla boskovická starostka Hana Nedomová (ČSSD).

Zastupitelé Boskovic nakonec spotřebnímu družstvu přiklepli dotaci 116 tisíc korun. Peníze mají pokrýt ztrátu i na příští rok.

O příspěvek na vyrovnání ekonomiky provozu svých obchodů Jednota žádala více obcí. Přes časem například chtěla peníze po Vanovicích. Vedení obce to ale odmítlo a obchod v místní části Drválovice tak zanikl. Naopak ve Vranové se rozhodli prodejnu dotovat ze svého rozpočtu. (psali jsme zde a zde)

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509