Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Projekt mostu na silnici I/43 u Černé Hory provázejí potíže

19.1.2018 13:58 | Původní vydání | Martin Jelínek

BRNO/ČERNÁ HORA - Do velmi nepříjemné situace se v souvislosti s plánovanou stavbou nového mostu na rušné komunikaci I/43 u Černé Hory dostalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Odbor dopravy jihomoravského krajského úřadu totiž zastavil toto stavební řízení a požádal firmu o doplnění dokumentace k projektu, a to nejpozději do 28. února. 

Projekt mostu na silnici I/43 u Černé Hory provázejí potíže
Most u Černé Hory. Ilustrační foto Radim Hruška

Vedení ŘSD sice nechce otálet a dokumentaci chce dodat co nejdříve, prý v „řádu dní“, nicméně i malé zpoždění je u tohoto záměru velkým projektem.

Nový most totiž nahradí ten současný, který je ve velmi špatném technickém stavu. Po I/43 přitom projede ve všední dny v obou směrech přibližně dvacet tisíc aut. Most je nyní podepřený a využívají jej jen auta jedoucí v jednom směru. Vozidla jedoucí v druhém směru, tedy od Svitav na Brno, využívají objízdnou trasu přes centrum městyse Černá Hora.

Jeho obyvatelé si ale v souvislosti s tím stěžují na vyšší hluk, prašnost a také na to, že přejít v centru hlavní silnici z jedné strany na druhou je téměř nemožné. „Co nejrychlejší výstavba nového mostu je společným zájmem Černé Hory, ŘSD i Jihomoravského kraje,“ řekl Zrcadlu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl s tím, že podnik nechce v této věci otálet.

Nicméně všechny podklady ke stavebnímu řízení mělo ŘSD na kraj doručit do 17. ledna. Pracovníci kraje ale požádali o jejich doplnění a do doby, než se tak stane, přerušili stavební řízení. Rýdl zdůraznil, že podklady k projektu budou doručeny kraji co nejdříve.

„Ani my nemáme důvod záměr jakkoli zdržovat. na druhé straně má ale stavební řízení svá jasně daná pravidla, což souvisí i úplnou dokumentací ve stavebním řízení. Těch se musíme držet,“ uvedla mluvčí jihomoravského krajského úřadu Monika Brindzáková.

ŘSD má v plánu na přelomu února a března současný most strhnout a pak do konce letošního roku nechat postavit za několik desítek milionů korun nový most. Již dnes je ale jasné, že projekt budou provázet dopravní problémy, protože při bourání a výstavbě mostu bude nutné z I/43 odklonit dopravu.

Kritici současného stavu I/43, která tvoří hlavní silniční tah Brno-Svitavy, připomínají, že tyto projekty jsou pouhopouhým záplatováním a hašením požáru. Podle nich měla být již dávno v provozu dálnice D43, která bude novým silničním tahem Brno-Svitavy. Naplánovali ji již za druhé světové války němečtí dopravní inženýři, kteří v té době patřili ve svém oboru ke světovým špičkám. Problém je v tom, že se dosud na stavbu D43 nenašly peníze a termín zahájení výstavby dálnice je stále v nedohlednu.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509