Dnes je saturday, 04. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Řidiči se dočkají nové silnice podél přehrady Křetínky i mostu u Holštejna

10.3.2014 7:14 | Původní vydání 4.3.2014 6:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 05 2014

Blanensko a Boskovicko - Řidiči projíždějící mezi Křetínem a Letovice v současné době řádně prověřují tlumiče svých vozů. To by se ale mělo změnit. Silničáři mají totiž v letošním roce v plánu kompletní rekonstrukci komunikace, která těsně kopíruje přehradu Křetínku a v letních měsících je využívána také řadou rekreantů.

Řidiči se dočkají nové silnice podél přehrady Křetínky i mostu u Holštejna
Ilustrační foto Radim Hruška
Kromě toho se opravy dočká také již řadu let provizorní most u Holštejna nebo průtah Lažánkami. 
„Na stavbu II/365 Horní Poříčí – Letovice právě probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby. Přesné termíny realizace budou známy po uzavření výběrového řízení a podpisu smlouvy. Předpokládané náklady na tuto stavbu představují 58 milionů korun bez DPH. V rámci této stavby bude provedena rekonstrukce silnice II/365 v extravilánových úsecích Horní Poříčí – Prostřední Poříčí a Křetín – Letovice,“ uvedl vedoucí oblasti Blansko Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Miloš Bažant.
Podle něj se většina prací jako frézování stávajícího povrchu, sanace poruch a pokládka ložných vrstev bude provádět za provozu pouze s lokálními omezeními. Na pokládku horní vrstvy již bude nutná úplná uzavírka. Její termín bude stanoven podle vývoje stavebních prací. 
Podle letovického starosty Vladimíra Stejskala se práce dotknou hlavní rekreační sezóny na přehradě Křetínce. „Podle mých informací by se mělo začít na silnici pracovat v srpnu a za plného provozu. Kromě řady rekreantů v tu dobu pořádáme také oblíbený závod dračích lodí. Účast je každoročně vysoká – pohybuje se kolem pěti tisíc lidí. Uvidíme, jak moc práce na silnici tuto akci omezí,“ řekl Stejskal.
Již zanedlouho by měly začít práce na stavbě mostu u Holštejna. Dělníci tam budou muset odstranit stávající provizorní most a postavit přes propadání Bílého potoka u jeskyně Nová Rasovna most nový. Současně budou také rekonstruovat silnici III/3783 od křižovatky se silnicí II/373 U kaštanu po křižovatku s místní komunikací do obce Holštejn, silnici III/3783 od křižovatky do obce Holštejn po křižovatku se silnicí II/378 v obci Lipovec a silnice II/378 od křižovatky pod Kojálem po konec zástavby obce Lipovec ve směru na Rozstání. Také při této stavbě musí řidiči počítat s omezením. 
„V rámci této akce plánujeme následující uzavírky - silnice II/3783 v úseku od křiž. se sil. II/373 (křižovatka U kaštanu) po křiž. s místní komunikací do obce Holštejn - od 20. března do 21. září, silnice II/378 v úseku od křižovatky se sil. III/3785 do Kulířova po křiž. silnic II/378 a III/3783 v Lipovci – od 26. dubna do 27. dubna, silnice II/378 od křižovatky se sil. III/3783 v Lipovci po konec zastavěné části Lipovce ve směru na Rozstání – od 3. května do 4. května. Rekonstrukce silnice III/3783 v úseku od křižovatky s místní komunikací do obce Holštejn po křižovatku se sil. II/378 v Lipovci bude probíhat za provozu po polovinách, pouze na pokládku obrusné vrstvy bude úplná uzavírka pravděpodobně po dobu dvou víkendů v termínu po 21. září, přesný termín bude upřesněn,“ vypočítal Bažant.
Blanenským silničářům se díky mírně zimě podaří ušetřit řadu prostředků. Například v loňském lednu vynaložili na zimní údržbu 8,2 milionu korun. Za stejné období letošního roku to bylo 4,6 milionu korun. Teplé počasí také umožnilo pracovat na opravách silnic a údržbě jejich okolí. „V průběhu měsíce ledna a února jsme se ve zvýšené míře, ve srovnání s jinými roky, věnovali údržbě silničního tělesa. Tedy opravám příkopů a krajnic a rovněž údržbě silniční vegetace,“ doplnil Miloš Bažant.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509