Dnes je sunday, 19. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Rok 2014 očima zpravodajů Zrcadla Blanenska a Boskovicka

10.1.2015 6:48 | Původní vydání | Radim Hruška

Blanensko a Boskovicko - Přinášíme přehled vybraných událostí loňského roku, tak jak jsme je postupně zachytili na stránkách čtrnáctideníku Zrcadlo Blanenska a Boskovicka.

Rok 2014 očima zpravodajů Zrcadla Blanenska a Boskovicka
Návštěva prezidenta v Boskovicích. Foto Radim Hruška

PSALO SE V LEDNU

Boskovice prvního ledna zavedly po celém městě první půlhodinu parkování za jednu korunu. Podobný systém už loni radnice spustila na hlavním Masarykově náměstí.

Prvním miminkem našeho regionu je Kristýna Kovaříková z Adamova. ­Narodila se v boskovické porodnici prvního ledna v 11.36 hodin. Na fotografii ji chová primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Boskovice Jan Machač.

Devatenáctý ročník charitativní akce. Polévka pro chudé i bohaté, která se konala na boskovickém Masarykově náměstí na Štědrý den od 11 do 12 hodin, vynesla 68 911 korun. Stejná akce se letos konala již popáté v Letovicích. Na pomoc potřebným se pak tam podařilo vybrat více než šestadvacet tisíc korun.

Tříkrálová sbírka na Blanensku vynesla 1 580 948 korun. Všech 387 pokladniček, do nichž přispívali lidé v rámci letošní Tříkrálové sbírky, přineslo rekordní částku - o 78 124 Kč větší než v roce 2013.

Nemocnice Blansko bude moci po další tři roky provádět mamografický screening. Rozhodla o tom hodnotící komise ministerstva vnitra.


PSALO SE V ÚNORU

Zrcadlo od března spouští nový zpravodajský portál. Aktuální dění z regionů Blanenska a Boskovicka bude přístupné zdarma na adrese www.zrcadlo.net.

Město Blansko chce investovat velké peníze do rozšíření nabídky parkovacích ploch.

Boskovičtí strážníci řešili v loňském roce 7 626 událostí – tedy přestupků, trestných činů a dalších věcí. Od lidí přijali téměř dvanáct set oznámení. I přes nárůst řešených událostí vidí strážníci rok 2013 jako poměrně klidný.

Rozsáhlý případ trestné činnosti páchané na dětech prostřednictvím sociálních sítí rozkryli kriminalisté v blanenském okrese. Osmatřicetiletý muž z Brněnska totiž kontaktoval děti po internetu a lákal od nich intimní fotky výměnou za peníze. Za to mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Kunštátský zámek nabídne nový prohlídkový okruh. V rámci Roku pánů z Kunštátu poznají návštěvníci další zákoutí této historické památky.


PSALO SE V BŘEZNU

Řidiči se dočkají nové silnice podél přehrady Křetínky i mostu u Holštejna. Silničáři mají totiž v letošním roce v plánu kompletní rekonstrukci komunikace, která těsně kopíruje přehradu Křetínku. Kromě toho opraví i most u Holštejna.

Obce žily masopustem, do ulic vyrazily masky.

Diváky všech věkových skupin potěšila premiéra pohádky O líné Pepině, kterou nastudoval divadelní soubor Vlastimil z Jedovnic.

Vodní záchranáři se utkali v blanenském bazénu. Na tradiční závod členů vodní záchranné služby Blanenská dvěstěpadesátka se do Blanska sjelo padesát účastníků.

Nebezpečný přechod v Ráječku osvětlují lampy. Přecházení frekventované silnice u Ráječka je o něco bezpečnější. Přechod získal nové osvětlení a řidiči tak chodce za tmy a snížené viditelnosti lépe uvidí.

Premiér Sobotka slíbil stavbu R 43 i peníze pro blanenskou nemocnici. Bohuslav Sobotka (ČSSD) jednal s vedením Blanska. Městu slíbil pomoc s financováním nemocnice a urychlení přípravy stavby rychlostní silnice 43.

V boskovické nemocnici zemřel v noci na pátek 7. března dvaapadesátiletý muž z Vanovic, který byl hospitalizován kvůli otravě methanolem. Lékaři o jeho život bojovali od pátku 7. února.

Stará škola v Kunštátě definitivně zmizela pod lžící bagru. Kunštát zboural Starou školu. Nepomohly ani protesty obyvatel, kteří proti bourání historické budovy v minulosti sepsali petici. Radnice totiž nesehnala peníze na opravy a hrozilo zřícení objektu.

Silnice Blanenska hlídá speciálně upravený Passat. Policisté na Blanensku získali nový prostředek pro boj s piráty silnic. Odhalovat přestupky řidičů jim teď pomáhá speciálně upravené vozidlo Volkswagen Passat, které dříve hlídalo dálnice.

Boskovice budou sledovat další kamery. Na dění v ulicích Boskovic budou dohlížet další kamery. Město chce letos instalovat čtyři nové body s dohromady sedmi objektivy. Na jednom místě se bude snímat i zvuk. Kamery přibydou tam, kde často dochází k narušování veřejného pořádku či ničení majetku.


PSALO SE V DUBNU

Obyvatelé Mladkova si stěžují na hluk z hospody. Ruší je hlasitá hudba a rozjaření hosté. Pro lokál v mladkovském obecním domě se proto teď hledá nový nájemce.

Vozíčkáři si mohou prohlédnout propast Macochu i z jejího dna. U příležitosti stého výročí zpřístupnění dna propasti Macochy připravila Správa jeskyní České republiky zajímavý dar lidem na vozíčku, a sice bezbariérový vstup.

Filmaři ze studia little cube mají za sebou účast na festivalu Filmapalooza v New Orleans. Na přehlídku tým, jehož členové pocházejí z Blanenska, nominovalo vítězství v soutěži Prague 48 Hour Film Project. S vítězným snímkem „Kašlu na to“ little cube vyrazili do New Orleans.

Výbuch vážně zranil pětadvacetiletého muže. Výbuch v bytě panelového domu v pátek 11. dubna v Blansku těžce zranil pětadvacetiletého muže. Muž byl s popáleninami odvezen do nemocnice.

V Černé Hoře se sešla tisícovka lidí se srdcem na dlani. V Černé Hoře opět padl rekord. Na nádvoří pivovaru se sešlo přes tisíc lidí, kteří mají srdce na dlani. Pokusem o rekord v této netradiční disciplíně zahájila města Blansko a Boskovice a pivovar turistickou sezónu.

Na smetišti v Blansku se válely dopisy od Bohuslava Martinů. Nečekaný nález vydal sběrný dvůr v Blansku. Mezi odpadky tam ležely písemnosti z pozůstalosti významného hudebního skladatele a propagátora díla Bohuslava Martinů Zdeňka Zouhara.

V Olešnici na náměstí instalovali parkovací automat. Regulovat stání aut na náměstí. To je hlavní důvod, proč v Olešnici nainstalovali parkovací automat.

Muže v Rájci málem srazil vlak. Zrcadlu se podařilo najít muže, který na železničním přejezdu v Rájci-Jestřebí jen o vlásek unikl srážce s rychlíkem. Záběry jeho nehody už obletěly celou zeměkouli. Převzaly je renomované zpravodajské servery a odvysílaly televizní stanice na všech kontinentech.

Úředníka boskovické radnice zatkla policie a je ve vazbě. Policisté zatkli zaměstnance dopravního odboru boskovické radnice. Muž je podezřelý z přijetí úplatku.

Na kunštátském zámku otevřeli návštěvnické centrum. Lidé mířící na kunštátský zámek mají k dispozici moderní návštěvnické centrum. Za zhruba jeden a půl milionu korun se podařilo upravit bývalé výstavní prostory.


PSALO SE V KVĚTNU

Blansko dokončilo na Sportovním ostrově okruh pro inline bruslaře Asi kilometrová dráha s kvalitním asfaltovým povrchem je součástí sítě cyklostezek ve městě.

Radní vybrali budoucí podobu parku u boskovického zámeckého skleníku.

Stavba nové křižovatky u Lipůvky skončila. Křižovatka u Lipůvky je hotová. Provizorní kruhový objezd, který v místě vznikl v roce 2006, nahradila klasická křižovatku ve tvaru T. Pro lepší průjezdnost ji doplnily odbočovací pruhy na Blansko ve směru od Brna i od Svitav.

Ohrada ve Vískách nabízí nové lákadlo - pivní lázně. V tamním vesnickém minipivovaru je otevřeli u příležitosti prvního výročí fungování zařízení.

Velenovští podpořili rozhlednu. Nad Velenovem nakonec vyroste nová rozhledna. V místním referendu o tom rozhodli sami obyvatelé obce. Pro stavbu nakonec hlasovalo šedesát procent zúčastněných voličů.

Volby na Blanensku vyhráli lidovci. Vítězstvím KDU-ČSL skončily eurovolby v okrese Blansko. Svůj hlas jim dalo více než 21 procent voličů. K volbám jich během pátku a soboty přišlo málo přes 20 procent.

Tragická nehoda: Pět zraněných a jeden mrtvý. Vážná dopravní nehoda v sobotu 17. května zastavila provoz na tahu Brno-Svitavy. Nedaleko Krhova se krátce po poledni čelně srazila dvě osobní auta. Zraněno bylo šest lidí včetně dětí. Jeden účastník nehody v nemocnici zraněním podlehl.

Studenti navrhli dům na Mars. Stavět dům na Marsu se zdá být nemožné. Ne tak pro studenty letovické Masarykovy střední školy. Se svým lepenkovým projektem se zapojili do osmého ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky, který je určen středním stavebním školám z České republiky.


PSALO SE V ČERVNU

Blanenská nemocnice se stala bezbariérovou pro neslyšící. Ti se nyní lépe domluví s lékaři. S personálem mohou komunikovat prostřednictvím online tlumočení do znakového jazyka.

Jeskyně zůstanou otevřené i během stavby nové budovy. Před Punkevními jeskyněmi začala stavba nové správní budovy. Podzemí i tak zůstane turistům přístupné.

Benešovští chtějí zachránit vzácné Pavlovské mokřady. Mokřady postupně vysychají a zarůstají náletovými dřevinami. Zabránit tomu má projekt za třináct milionů korun.

Se stavbou nádraží v Letovicích možná pomůže soukromá firma. Vedení tamní radnice se již delší dobu marně snaží o stavbu přestupního uzlu u vlakového nádraží. Nyní se v místě, kde má nové nádraží vyrůst, začalo pracovat.

Přímé spojení vlakem z Boskovic do Brna je stále aktuální. Stavba takzvané Boskovické spojky se opět o něco přiblížila. Představitelé kraje, ministerstva dopravy, Správy železniční dopravní cesty a starostové měst teď podepsali memorandum, které vybudování nového úseku železnice podporuje.

Vísecké pivo Pacholek uspělo v soutěži. Vesnický pivovar v agrocentru Ohrada ve Vískách získal se svým pivem Pacholek ocenění v celorepublikovém měřítku. V rámci soutěže Pivo České republiky 2014 obdržel třetí místo v kategorii polotmavých piv z minipivovarů.

U Křetínky se už nesmí tábořit ani rozdělávat ohně. Vedení letovické radnice vydalo vyhlášku, která upravuje chování lidí v okolí přehrady Křetínky. Její součástí je i nový návštěvní řád, který mimo jiné zakazuje stanování, rozdělávání ohňů nebo parkování aut mimo pozemní komunikace.

Panský dvůr v Boskovicích čeká postupná rekonstrukce. V památkově chráněném objektu byla k vidění výstava návrhů oprav a využití komplexu, které zpracovali studenti brněnské VUT.


PSALO SE V ČERVENCI

Boskovice proslavil záhadný obrazec v obilí, jeho záběry obletěly republiku. Piktogram v pšenici zabíral plochu asi šest tisíc metrů čtverečních. Vzápětí se stal velkou atrakcí.

Experiment nevyšel, vedení policie se vrací do Blanska. Policie od prvního července obnovila samostatné územní odbory Blansko a Vyškov. Obě bývalá okresní ředitelství se v jeden celek spojila před dvěma roky. Novinka se ale ukázala jako neefektivní.

V domě židovské čtvrti sídlí nová muzejní expozice. Muzeum Boskovicka nabízí návštěvníkům další stálou expozici. Výstavu věnovanou židovským čtvrtím v České republice najdou v nově opraveném Obecním domě v Bílkově ulici.

Nejhranější mladou skladatelkou vážné hudby v českém éteru je Lucie Vítková. Devětadvacetiletá autorka, která pochází z Blanska, získala ve své kategorii Cenu Ochranného svazu autorského (OSA) za rok 2013.

Zařízení podle ombudsmanky špatně zachází se seniory. Veřejná ochránkyně práv varovala před nelegálními zařízeními pro seniory. K nejproblematičtějším prý patří Centrum komplexních služeb pro rodinu a domácnost v Kunštátě. Kontroloři v něm zjistili řadu pochybení.

Žena bodla druha nožem. Kriminalisté na Blanensku vyšetřovali vraždu pětatřicetiletého muže v Lipůvce. Toho jeho družka bodla nožem. Muž i přes zásah zdravotnické záchranné služby následkům zranění podlehl.


PSALO SE V SRPNU

Sklizeň obilovin na Blanensku a Boskovicku zpomalil déšť, zemědělcům proto hrozí ztráty. Zemědělcům se sice podařilo sklidit ječmen a větší část řepky, na polích ale zůstává téměř veškerá potravinářská pšenice.

Zpěvák Laďa Kerndl vydá dvě nová cédéčka. Známý zpěvák Laďa Kerndl chystá pro své posluchače řadu novinek. Ještě letos vyjdou dvě nová cédéčka. Ke svým sedmdesátinám, které oslaví příští rok, pak připravuje pro fanoušky další dárky.

Kniha popisuje osudy lidí v první světové válce. Olešnický starosta Zdeněk Peša si může udělat pomyslný další zářez. Slavnostně totiž pokřtil svoji novou publikaci První světová válka a soudní okres Kunštát. Kniha podrobně mapuje osudy lidí v tzv. velké válce.

Zastávky se přesunou, dostat se na ně bude bezpečnější. Obyvatelé Bořitova se příští rok dostanou bezpečněji na autobusové zastávky na silnici I/43. Ředitelství silnic a dálnic plánuje současná místa pro zastavování autobusů zrušit a posunout je na přehlednější místo.


PSALO SE V ZÁŘÍ

Rudičtí oslavili 20 let muzea a uvedli 3D film. Rudice patřila oslavám dvaceti let od založení muzea Větrný mlýn. Během dne čekal na návštěvníky bohatý program včetně představení krátkého trojrozměrného filmu, který seznamuje veřejnost s nepřístupnými krásami rudického podzemí.

Jelínkův areál by se mohl proměnit v rekreační středisko. Ubytování pro turisty, zázemí pro děti, venkovní divadlo nebo nové multifunkční hřiště. To všechno má v budoucnu obsahovat areál Jelínkovy chaty v Kunštátě.

Ve Svitávce představili film a knihu o Löw-Beerově rodu. Ve Svitávce vyvrcholil projekt Löw-Beerovy vily, jehož cílem je představit tamní významné secesní stavby z počátku dvacátého století a rodinu Löw - Beerů.

Do Lhotky přijel první autobus. Dětem ze Lhoty u Letovic se od prvního září zjednodušila cesta do školy. V pondělí je poprvé v historii na vyučování odvezl autobus pravidelné linky. Ještě minulý školní rok přitom museli školáci jezdit s rodiči autem anebo chodit pěšky.

Hotel Dukla v Blansku bude opět provozovat město. Původní nájemkyně totiž podala výpověď a objekt na náměstí Republiky opouští. Radnice už se zároveň připravuje na případnou demolici, o které budou lidé rozhodovat v referendu.

Hráz rybníka Olšovce se málem přelila. Vytrvalý déšť zvedl v pátek 12. září hladiny řek v regionu a na několika místech zaplavil silnice. Vydatný přísun vody zaměstnal například dobrovolné hasiče v Jedovnicích, kteří museli zabezpečovat dva rybníky a likvidovat starý most.

Lidé v Kunštátě se dostanou přes silnici bezpečněji. Přejít v Kunštátě frekventovanou silnici první třídy číslo 19 bývá někdy problém. Zlepšit situaci mají čtyři upravené přechody pro chodce. Ty jsou nově značené, osvětlené a přizpůsobené pro hendikepované.

Klientské centrum doplní i kaple. V boskovické nemocnici začnou budovat nové klientské centrum. Bude se nacházet v přízemí zdravotnického zařízení a kromě sdružení všech služeb pro pacienty na jedno místo nabídne také novou nemocniční kapli.


PSALO SE V ŘÍJNU

V Blansku vyhrála koalice, v Boskovicích propadli dva lídři. Strany, sdružení a hnutí ve městech zahájily vyjednávání o složení nových koalic. V Blansku a v Letovicích se rýsují staronová obsazení. V Boskovicích se radniční koalice nejspíš změní.

Jeskyňáři objevili novou chodbu v Býčí skále. Jeskyňářům se v Moravském krasu podařil mimořádný objev. V Býčí skále v Josefovském údolí našli dosud neznámou asi stometrovou chodbu. Dostala název Kočárová chodba.

Hotel Dukla půjde k zemi, rozhodli voliči v referendu. Pro demolici zchátralé budovy se v referendu vyslovily tři čtvrtiny hlasujících. Výsledek je proto pro vedení města závazný.

U Holštejna už stojí nový most. Silničáři dokončili opravy vozovky mezi Lipovcem a Holštejnem v Moravském krasu. Součástí byla i stavba nového mostu nad propadáním potoka Bílá voda u jeskyně Nová Rasovna. Skončilo tak asi dvacetileté provizorium.

Řidiči v Blansku si oddychli, u nádraží se otevřelo nové parkoviště. Plocha vznikla s cílem zlepšit kritickou situaci s parkováním v těchto místech. Stavba nového parkoviště začala v červenci letošního roku. Vejdou se na něj přes dvě stovky osobních aut.

Archeopark Isarno umírá, je třeba věc řešit. Vedení letovické radnice není spokojené se stavem, ve kterém se nachází tamní archeopark Isarno. Existuje i možnost, že město neprodlouží současnému provozovateli nájemní smlouvu.

Opatovická borovice se stala Stromem roku a míří do Evropy. Letošní Strom roku roste v zámeckém parku ve Velkých Opatovicích. Titul získala Opatovická borovice. V anketě, kterou pořádá Nadace partnerství, nasbírala přes čtyřiadvacet tisíc hlasů.


PSALO SE V LISTOPADU

Ve Vranové obchod zůstane, v Drválovicích ho asi zavřou. Ve Vranové nakonec zůstane obchod s potravinami a základním zbožím. Původně ho přitom jeho majitel Jednota Boskovice kvůli nerentabilnosti chtěl uzavřít.

Zámky i jeskyně prožily skvělou sezónu. Kasteláni na Blanensku a Boskovicku mohou být letos spokojení. Všechny tří státní zámky v regionu letos hlásí vyšší návštěvnost. Více turistů si ale prohlédlo také jeskyně Moravského krasu.

Kolem kunštátského rybníka vznikne odpočinková zóna. Kunštátští se pustili do zvelebení tamního rybníka a jeho okolí. Cílem je vodní nádrž odbahnit a vytvořit v centru města odpočinkovou zónu.

Kraj vyzval k zákazu hazardu. Vedení Jihomoravského kraje chce v regionu vymýtit hazard. Krajští zastupitelé vyzvali města a obce, aby výherní přístroje zakázaly nebo aspoň radikálně omezily. O větší regulaci hazardu už přemýšlejí například v Boskovicích.

Šamotka dodá žáruvzdorné tvarovky do Japonska. Firma P-D Refractories z Velkých Opatovic získala zatím největší kontrakt ve své historii. Výrobce žáruvzdorných materiálů dodá dvě koksárenské baterie japonské ocelárně Nippon Steel. Hodnota kontraktu je téměř dvacet milionů eur, tedy přes půl miliardy korun.


PSALO SE V PROSINCI

Vražda v Jedovnicích. Mrtvou ženu našli ve čtvrtek ráno obyvatelé Hybešovy ulice v Jedovnicích. Stala se zřejmě obětí vraždy. V souvislosti s případem policisté hledají padesátiletého René Lachmana.

Nová obrazová publikace přinese čtyři sta srovnávacích snímků. Těsně před Vánoci spatřila světlo světa kniha Kunštátsko - jak šel čas. Obrazová publikace mapuje město a jeho okolí v proměnách času. Obsahuje celkem čtyři sta dvojic či trojic historických a současných snímků.

Prezident Miloš Zeman navštívil okres Blansko. Zajel do ČKD a setkal se lidmi v kině, navštívil i Černou Horu a Boskovice.

Třetí svazek Vlastivědy Boskovicka představuje pravěk. Muzeum Boskovicka představilo již třetí svazek Vlastivědy Boskovicka. Obsáhlá publikace přiblíží čtenářům pravěk na Boskovicku. Kniha mapuje vývoj regionu až po počátek třináctého století.

Letovičtí chtějí propojit dva sousední kraje novou cyklostezkou. Cyklisté směřující z Letovic do Pardubického kraje nemají v současné době příliš možností, jak se vyhnout frekventované silnici I/43. To by se mělo do budoucna změnit. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509