Dnes je thursday, 02. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Rudické propadání čeká záchranná akce za miliony korun

5.9.2014 5:20 | Původní vydání |

Rudice, Blansko - Jeskynní systém Rudické propadání - Býčí skála v Moravském krasu ohrožuje struska. Stovky tun materiálu podzemí zanáší a poškozují. Správa chráněné krajinné oblasti a Školní lesní podnik Křtiny chtějí zkáze unikátního systému zabránit.  

Rudické propadání čeká záchranná akce za miliony korun
Hrázka nad ponorem Foto CHKO Moravský kras

Po vybudování jednotné kanalizace a čističky vod v Rudici v roce 1981 došlo k významné změně hydrologických poměrů. Odtok z ČOV - Rudický potok, se stal povrchovým přítokem do Rudického propadání a svedl do původně suchého krasového žlíbku vodu, která dříve pravděpodobně mizela v širším území a postupně se zasakovala v krajině.

„Rudický potok vtéká do Národní přírodní památky Rudické propadání, pokračuje ve velkém spádu hlubokým zářezem ve skalním podloží souběžně s  polní cestou. Podél této cesty byly od poloviny 18. do konce 19. století sypány strusky ze Salmovy huti,“ vysvětlil vedoucí Správy CHKO Leoš Štefka a dodal. „Po přivedení vod z čističky do oblasti propadání se narušila stabilita území. Při přívalových srážkách nebo například tání sněhu došlo k zařezání dna potoka a k podříznutí svahů tvořených násypy strusek.“

Strusky tak již několik let zanášejí jeskynní systém Rudické propadání – Býčí skála. V současné době struska vyplňuje zejména nízké a ploché části jeskynního řečiště a vyplňuje tůně. Proto již nyní například nelze proniknout do největší jeskynní prostory v České republice – Obřího dómu.

„Unášená struska obrušuje i sintrovou výzdobu jeskyně včetně nejznámějšího útvaru, kterým je tak zvaná Kašna. K rychlému transportu erodovaného materiálu přispívá i skutečnost, že je poměrně lehký s vysokou náchylností k erozi a transportu. Situaci zhoršuje i fakt, že porosty, které původně pokrývaly povrch výsypky, byly podemlety a vyvráceny. Dochází tak k dalšímu obnažování povrchu strusky,“ dodal Leoš Štefka. Podle odborného odhadu byly do systému Rudického propadání dosud naplaveny řádově stovky metrů krychlových nežádoucího materiálu.

Před třemi lety vedení CHKO Moravský kras zadalo vypracování studie s cílem zamezit splavování strusek. Připravovaná investice měla být realizována z prostředků Operačního programu životní prostředí. K realizaci nedošlo a roli investora později převzala Mendlova univerzita v Brně – její organizační součást Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny. Univerzita mohla na rozdíl od Správy CHKO získat dotaci z Operačního programu životní prostředí. Byly navrženy dvě varianty řešení a přednost nakonec dostalo zbudování hrázek ve žlíbku Ve struskách. Důvodem byla zejména obava z výrazného narušení krajinného rázu v případě výstavby vysokého poldru.

„Navržené opatření Ve struskách úzce navazuje na připravované odvedení splaškových vod z obce Rudice na ČOV v Jedovnicích. Oddělení splaškových a dešťových vod v obci bude znamenat i nižší přítok vody do žlíbku se struskami. Jeskynní systém je dnes poškozován jak struskou, tak i nedostatečně čištěnými splaškovými vodami z obce Rudice. Nutnost vyřešení tohoto pro Moravský kras jednoho z největších problémů je zdůrazněna skutečností, že tyto vody po průtoku a naředění v jeskynním systému Rudické propadání – Býčí skála jsou významným zdrojem pitné vody pro město Adamov,“ uvedl vedoucí Správy CHKO.

Snahou všech zúčastněných stran je žlíbek Ve struskách stabilizovat podélnými i příčnými objekty, kterým se odborně říká kamenné rovnaniny, kamenné záhozy a dřevěné přehrážky, dále to budou  dřevěné nebo kamenné prahy a pásy, které by odolaly průtoku povodňové vlny vzniklé při tak zvané padesátileté či stoleté vodě.

„Postaveno bude celkem šestnáct srubových přehrážek  s přelivnou hranou o výšce asi jeden metr,“ upřesnil za investora akce zástupce ředitele ŠLP ML Křtiny MENDELU Pavel Mauer a dodal: „Výstavba objektů bude komplikovaná pro techniku nepřístupným terénem. Koncem června byla schválena na tuto akci dotace z Operačního programu životní prostředí ve výši přesahující tři miliony korun, což je 85 procent z celkových výdajů, které činí čtyři a půl milionu. Předpokládáme, že práce budou s ohledem na výběrové řízení dodavatele zahájeny s ohledem na klimatické podmínky v posledním kvartálu roku 2014, dokončení pak do poloviny roku příštího.“

Jeskynní systém Rudické propadání – Býčí skála je druhým nejdelším v České republice a je významným zimovištěm netopýrů. Jako veřejnosti nepřístupná jeskyně je i předmětem ochrany Evropsky významné lokality Moravský kras.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509